Maastoren

Mijn auto draait de Maastoren in Rotterdam binnen. Dit is een zin die onwennig voelt. Tot voor kort had ik geen auto, kwam ik voor werk zelden in Rotterdam, en dan al helemaal niet in de Maastoren. Het hoogste gebouw op Zuid, gloednieuw. Hoe anders dan het betonblok van VNU in Schalkwijk of het Mediapark in Hilversum. Nieuwe baan, nieuwe omgeving. Onwennig, natuurlijk!

Ik doe iets anders dan ik deed. Was ik tot voor kort fulltime journalist, tegenwoordig hou ik me bezig met communicatie en nieuwe media bij Deloitte Innovation. Voor vier dagen in de week, dus die vijfde dag blijf ik schrijven. Ja, ik loop tegenwoordig in pak. Toch is dat vertrouwder dan sommigen misschien zullen denken, want al eind vorige eeuw liep ik er zo bij als hoofdredacteur van een vakblad over zakelijke evenementen. De geschiedenis herhaalt zich.

Rotterdam is niet mijn thuishaven. Ik hou kantoor in Utrecht, aan de Orteliuslaan waar ook internetbedrijf Rhinofly zit, dat ik nog ken uit mijn tijd bij Emerce. Het is een kleine wereld. Rotterdam is ook dichterbij dan je denkt: ik ben er geregeld om te overleggen met de afdeling Marketing & Communicatie. Voorlichters, marketeers, bedrijfsjournalisten, onderzoekers, huisstijlbewakers, interne vormgevers… het is bijna een bedrijf op zich.

Communicatie zit op de veertiende verdieping, maar eigenlijk wil ik naar de vierenveertigste. Op de bovenste etage is een boardroom met aan drie kanten glas. De lift brengt je er in een minuut naartoe.

Eenmaal boven heb ik een prachtig uitzicht over Rotterdam. De Erasmusbrug en de Maas liggen aan mijn voeten. Het KPN-gebouw oogt relatief klein, net als het op palen gebouwde hoofdkantoor van Unilever Nederland, even verderop. Om nog maar te zwijgen van het nietige Hotel New York, verstopt tussen de wolkenkrabbers. Er hangen weinig wolken, dus kan ik zelfs Den Haag zien liggen. Het is een mooie dag.

Ook Deloitte Innovation belegt speciale sessies in deze hogere sferen. Ik zal dus nog wel vaker naar die vierenveertigste verdieping zoeven. Ik heb nu alvast van de Maastoren geproefd. Het smaakt naar meer.

Bekijk de Maastoren zelf: Huub Koch maakte de video Walking The Sky.

Tags: , , ,

11 Responses to “Maastoren”

 1. Rose Says:

  Als je een keer naar me wilt zwaaien: ik woon naast de rode brug :-) Prachtig en jaloersmakend, werken op zulke grote (letterlijk en figuurlijk?) hoogte!

 2. Topsy.com Says:

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Jeroen Mirck en Wilma Bontes. Wilma Bontes heeft gezegd: RT @JeroenMirck: [Blog] Maastoren http://bit.ly/d9MaVh […]

 3. the_ed Says:

  Leuk toch, Rotterdam, als je eens trek hebt in een bak koffie ergens; u weet me te vinden. Succes met je nieuwe baan!

 4. Michael Minneboo Says:

  Leuk video’tje. Ik hou niet zo van Rotterdam. Ik ken er genoeg leuke mensen en ik ben er geregeld voor werk voor de Zone 5300 of een artikel, maar ik kom niet graag in Rotjeknor. Niet mijn stad.

 5. Jeroen Mirck Says:

  De volgende keer zal in naar je zwaaien, Rose. Of anders schuif je aan als ik met Gyurka eens een keer koffie ga drinken.

  @Michael: Rotterdam is een mooie stad, maar met een sfeer die wij Amsterdammers niet herkennen. En vice versa. Ieder z’n stad dus, niks mis mee. Maar de skyline van Rotjeknor is prachtig.

 6. Rose Says:

  Ik schuif graag een keer aan. En inderdaad: de sfeer in Rotterdam en Amsterdam kun je niet met elkaar vergelijken. Waar je voorkeur ligt is heel persoonlijk. Hoewel ik denk dat je nu wel in een heel uitgesproken deel van Rotterdam werkt, er zijn tal van intiemere – maar niet minder indrukwekkende – andere plekken te vinden in ‘mijn’ stad.

 7. Jeroen Mirck Says:

  Bovenstaand stuk heb ik gisteren in flink aangepaste vorm (even mijn nieuwe collega’s uitleggen wie ik ben) gepubliceerd in de medewerkers-community van Deloitte Nederland. Zie ook hier: http://bit.ly/aEnORD

  “Als kersverse communitymanager van Deloitte Innovation zal ik regelmatig over de vloer komen bij de mensen van Marketing & Communicatie in de Maastoren. Of ik plan er afspraken in met de innovatieteams die binnen Deloitte opereren.

  Nieuwe baan, nieuwe omgeving dus. Als internetjournalist heb ik de afgelopen jaren in uiteenlopende kantoorkolossen gewerkt: Adformatie (Kluwer) in Amsterdam Slotervaart, Emerce (VNU) in Haarlem Schalkwijk en tot voor kort het VARA-gebouw op het Hilversumse Mediapark. Geen van die panden haalt het natuurlijk bij de Maastoren.

  Onwennig ben ik ook omdat ik bij Deloitte iets anders ga doen dan ik deed. Was ik tot voor kort fulltime journalist, tegenwoordig hou ik me bezig met communicatie en nieuwe media bij Deloitte Innovation. Strak in het pak, leaseauto onder de kont en meedenkend over de strategie van Innovation en de verschillende teams die daar aan verbonden zijn. Ik ben hun aanspreekpunt als het gaat om communicatie.”

 8. JeroenMirck.nl » Deloitte Blog Event Says:

  […] Afgelopen maand vond in de Maastoren het Deloitte Blog Event plaats, met de kersverse internetchef van NRC, Ernst-Jan Pfauth, als key-note. Ik blogde er uiteraard al over, maar bewegende beelden waren er nog niet. Bij deze dan. De ideale gelegenheid om de winnaar van de Deloitte Blog Award 2010 te feliciteren: Judith Groen. Haar winnende blogpost gaat over academici met een ‘hbo-baan’. […]

 9. JeroenMirck.nl » TEDx in de Maastoren Says:

  […] Zelf was ik aanwezig bij een simulcast van het evenement (oftewel: een live-stream op een bijzondere locatie), aangezien mijn werkgever Deloitte die als (nieuwe) sponsor mocht organiseren. Dat gebeurde op de bovenste verdieping van de Maastoren, het hoofdkantoor van Deloitte. TEDxAmsterdam in Rotterdam dus. […]

 10. JeroenMirck.nl » Extra TED Talk: WeForest.com Says:

  […] Iedereen was het er over eens: de tweede editie van TEDxAmsterdam was wederom een inspirerend event. In het kielzog van de bijeenkomst in de Stadsschouwburg werden in het hele land zo’n veertig simulcasts georganiseerd: live-streams op speciale locaties. Ook Deloitte, sinds dit jaar partner van TEDx, was gastheer van zo’n simulcast. Met live een extra spreker: Marie-Noëlle Keijzer van WeForest.com. Het werd vooraf op Twitter ‘de hoogste simulcast van Nederland’ genoemd: een kleine honderd topmanagers, ondernemers en high potentials kwamen bijeen op de 44e en hoogste verdieping van de Maastoren, het Rotterdamse hoofdkantoor van Deloitte. […]

 11. Eigen baas Says:

  […] In de afgelopen twee jaar kwamen er boeiende projecten op mijn pad die ik alleen in vaste dienst kon doen: een grote opinieblog opzetten (Joop.nl, voor de VARA) en binnen een groot corporate bedrijf aan de slag met sociale media (Deloitte). Mooie projecten waar ik vol enthousiasme ja tegen zei. […]

Leave a Reply