iTunes

Vandaag twitterde ik een luistertip voor het weekend: laat jezelf verrassen door je eigen muziek! Hoe doe je dat?

Zelf ben ik een actief gebruiker van iTunes: thuis staat de muziekdienst van Apple vaak aan en ik voed mijn iPod ermee. Het probleem van iTunes is echter dat je jezelf zelden verrast, want de meeste muziek kun je inmiddels dromen. Shufflen is een mogelijkheid, maar dan kiest het programma ad random toch vooral de bands waarvan je de meeste muziek hebt geïmporteerd.

Vanmorgen bedacht ik ineens een simpele manier om vergeten muziek op te duiken uit de krochten van iTunes: kies de nummers die je nog nooit luisterde! Dat doe je zo: klik in het muziekoverzicht op de kolomtitel ‘Laatste keer’ en je ziet de nummers die je het laatst draaide… van oud naar nieuw. Oftewel, de nummers die je nog nooit afspeelde staan bovenaan. Speel die nummers af en je (her)ontdekt prachtige ‘eigen’ muziek.

Zelf leverde een eerste speelronde me aardige tot prachtige nummers op van zeer uiteenlopende artiesten. Rapper 50 Cent werd afgewisseld met de wereldmuziek van 11 Acorn Lane. Klassiek pianist Vladimir Horowitz ging vooraf aan de hardrock van Zornik. En dan waren er nog The Wannadies, Suimasen, Xzibit, Thomas Wimmer, Typo O Negative, Street Sweeper Social Club en Susanne Abbuehl. Artiesten die ik soms heus wel kende, maar waarvan ik bepaalde nummers nog niet had ontdekt in mijn eigen muziekbox van Pandora.

De hierboven beschreven zoekmethode is ook mogelijk via de optie Smart Playlists, waarbij je selecteert op basis van ‘play count’. Smart Playlists bieden sowieso legio mogelijkheden om gericht binnen je eigen collectie te zoeken. Veel luisterplezier!

Tags: , , , , , , , , ,

4 Responses to “iTunes”

 1. Topsy.com Says:

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door @wbroek. Wouter heeft gezegd: RT @JeroenMirck: [Blog] iTunes http://bit.ly/ax9UPt Mooie tip inderdaad als je veel muziek in iTunes hebt staan […]

 2. Florian Says:

  Je kunt ook heel makkelijk “smart playlists” maken met bijvoorbeeld alle nooit afgespeelde nummers in het genre “Rap”. Of alle nummers uit het jaar 2009 korter dan drie minuten die vaker dan 10 keer gedraaid zijn. etc. etc. de mogelijkheden zijn legio.

 3. Storm Says:

  Das GODVERDOMME een goeie tip zeg!
  Even moeders de vrouw vertellen.

 4. Jeroen Mirck Says:

  @Florian: Dank voor de aanvulling. Ik voeg het voor de volledigheid even toe aan mijn verhaal. Via Facebook wees ook Marijn van der Waa me op het gebruik van smart playlists:

  “Ga naar File -> New smart playlist -> selecteer ‘Play count’ en selecteer dan ‘less than’. Of iets anders. Ik heb nogal veel muziek, en heb altijd een smart playlist met muziek die ik nog nooit gedraaid heb. Die ik dan weer als bron gebruik voor iTunes DJ. Werkt ook op iPods.”

  Uiteraard biedt iTunes veel verfijndere oplossingen dan die ik omschrijf, maar ik koos bewust voor een simpele methode die ook minder ingevoerde iTunes-gebruikers direct kunnen toepassen. Voor mezelf geldt dat ik vaak redelijk intuïtief zoek binnen iTunes, niet per se om een playlist aan te maken voor mijn iPod. In zulke gevallen struin ik een beetje door mijn eigen muziek, pik er een aantal vergeten nummers uit en speel die af. Muziek spelen op basis van genre doe ik uiteraard wel regelmatig.

Leave a Reply