In Therapie

Ik bezoek een psycholoog, elke dag. Iedere doordeweekse avond kijk ik naar In Therapie, het zomerdrama van de NCRV. Vijf dagen per week, vijf sessies. Vijf verschillende cases, die steeds meer verweven raken met elkaar. Therapeut Paul Westervoort (gespeeld door een overtuigende Jacob Derwig) wordt geconfronteerd met zijn eigen zwakheden: zijn gemankeerde huwelijk, de relatie met zijn puberende dochter, maar vooral ook zijn gevoelens voor patiënte Lara (Halina Reijn). Tegelijk is In Therapie meer dan alleen tv-amusement: de makers zetten social media actief in. Alle personages twitteren, Paul heeft zelfs een weblog (inactief, maar toch) en een profiel op LinkedIn (fake, mag dat wel?) en kijkers zien hun tweets over de serie opduiken op de actiesite als ze de hashtag #intherapie gebruiken. Leuk gedaan.

Natuurlijk is er ook kritiek op de serie. Sommige mensen vinden het acteerwerk niet goed genoeg en weten zeker dat de Amerikaanse HBO-serie In Treatment, waar het NCRV-programma haarfijn op lijkt (al is het origineel Israëlisch: Be Tipul), veel beter is. Ach ja, dat is net zoiets als je hardop afvragen waarom mensen naar voetbal in de Eredivisie kijken terwijl ze ook naar de Champions League kunnen schakelen. Persoonlijk voel ik me meer betrokken bij Halina Reijn dan bij een Amerikaanse actrice die ik niet ken. Ieder z’n meug. Of is klagen op Twitter populairder dan enthousiast zijn?

Meningen over In Therapie kreeg ik volop toen ik er op Facebook iets over zei. Een bloemlezing:

“Ik heb de serie nog niet gezien. Maar is het niet een live-action variant van Sigmund, alleen dan zonder een venijnige therapeut?” (Ruben Libgott)

“Is al eerder gedaan, maar voor het eerst in NL voor zover ik weet. Het verandert je tv-ervaring voor zover je dat zelf wilt, en ervoor kiest om te volgen via sociale media.” (Monique de Haas)

“Blah blah social media. Ze hebben d’r wat Twitter-accounts voor aangezwengeld waar geen moer mee gebeurt, laat staan dat de karakters ‘reageren’. Suf. Dan vond ik het namaakblog Seethru.co.uk dat hoorde bij de BBC-serie ‘Attachments’ duizend keer beter gedaan. Dat was een écht blog, van een namaakstartup uit de serie. Als je het niet wist had je niet eens door dat het fake was. En het was leuk. En uit… 2000! Het blijft gewoon lastig om iets goed te doen, blijkt maar weer.” (Marijn van der Waa)

“Een ander goed voorbeeld is de recente Sherlock. De websites waar de personages aan werken in de serie bestaan echt, inclusief de reacties van de personages. Ze hebben zelfs een fansite gemaakt voor een fictieve bekende Brit. Daarnaast is er natuurlijk nog Twitter waar iedereen na de uitzending fijn doorpraat. Dat maakt het allemaal inderdaad toch wel een net iets andere belevenis. ” (Tom Hamoen)

“Ik twitter helemaal niet, als ik in mezelf wil praten doe ik dat zonder computer. In Therapie vind ik een goeie serie. vooral de piloot gespeeld door Dragan B. vind ik de moeite waard” (Tamara Bryk)

“Hmm, ik twit naar anderen, niet naar mezelf. Dat is wel erg leuk hoor! Ik heb trouwens In Treatment, de Amerikaanse serie waarvan de Nederlandse slechts een kopie is, nog niet gezien maar erg veel lovende recensies.” (Beatrijs IJzerman)

Wat anderen ook mogen vinden, zelf geniet ik van mijn dagelijkse dosis therapie. Op tv vooral, want als ik geconcentreerd naar drama kijk, twitter ik niet. Verder maakt het me niet uit of ik Paul, Lara, Aron of Aya wel of juist niet sympathiek vind. Drama is gebaat bij tegenstellingen, debat ook. Jammer hooguit dat de serie door de hoge frequentie ook weer snel voorbij is. Net als de zomer.

Tags: , , , , , , , ,

20 Responses to “In Therapie”

  1. Twitter Trackbacks Says:

    […] Tweets about this link […] In Treatment beter dan In Therapie? Dat is net zoiets als Eredivisie vergelijken met Champions League. http://bit.ly/bQTqDY #intherapie

  2. Joop Says:

    De serie In Therapie is niet gebaseerd op de HBO-serie In Treatment maar op de Israelische serie “Be Tipul”. Daarop is In Treatment ook gebaseerd.

  3. Jeroen Mirck Says:

    @Joop: Dank voor de aanvulling. Ik heb het toegevoegd.

  4. Matthijs Says:

    Gisteravond ook zitten kijken, week daarvoor ook een paar keer. Vind het schitterend, wacht op de dvd-box. Dat hele social gebeuren er omheen zou me eigenlijk gestolen kunnen worden. Dat heeft ECHT goed drama namelijk niet nodig; lijkt me. Hijg hijg hijg we moeten iets met Facebook en Twitter. Nee hoor. Dat hoeft niet. Klap je laptop dicht en kijk. En verlies je daarna maar weer in de sociale brij ;)

  5. Michael Minneboo Says:

    Ik heb nu een paar keer een aflevering gezien en ben er nog niet over uit. Zo bijzonder vind ik het niet. Ook lijken alle patiënten erg vijandig tegenover hun therapeut. Ik weet niet of dat werkelijk zo is, zoveel conflict. Ik vind het wel leuk dat ze zoiets proberen, maar ik lees toch liever Sigmund. Kijk, door zo’n comment kom je er toch achter wat je van iets vindt. Bloggen is ook net therapie. :)

  6. karin r. Says:

    ik volg het ook, als ik kan. en soms kijk ik uitzending gemist. ik vind jacob derwig een ontzettende overtuigende rol spelen. anderen weer wat minder. dat hou je volgens mij altijd.

    wetende dat er fake social media wordt gebruikt volg ik dat dus helemaal niet. je weet gewoon dat er een team achter zit. het voegt dan niets toe, vind ik.

    het enige in de serie wat mij verbaast is de manier waarop de sessies gegeven worden. vaak in ruzie-toon zelfs. volgens mij is dat niet normaliter het geval.

  7. Jeroen Mirck Says:

    @Michael, Karin: Scherp opgemerkt: de conflicten in de sessies komen wat al te vaak voor. Zo gaat dat in werkelijkheid natuurlijk niet altijd. Maar goed, het is drama en een sessie moet worden samengevat in twintig pakkende minuten. Sterker nog: Derwig maakt stappen in de therapie waar je volgens mij normaliter vele weken voor nodig hebt. Dat moet ook wel, om het voor de tv-kijker spannend te houden.

    Ook is er trouwens een reden dat de sessies zo vaak ontsporen: Derwig zelf is in de war, tegen overspannenheid aan. Zijn huwelijk loopt op de klippen, hij begeert zijn patiënte Lara en die wordt hem nu juist afgepikt door zijn andere patiënt Aron. Tegelijk zal hij veel herkennen in de relatieproblemen van Aya en Michel. Tja, dan escaleert de boel nog wel eens. Maar goed, het is en blijft fictie.

  8. Elsbeth Says:

    Ik heb alleen de eerste 7 ‘sessies’ gezien en dan de Amerikaanse remake, en ik vond het behoorlijk realistisch (werk zelf als psycholoog). Wat ook meteen een reden voor mij was om niet verder te kijken, want ik wil liever een beetje loskomen van mijn werk.

    Het geruzie is vrij normaal in een relatietherapie, en ook de stekelige opmerkingen van de beroepsmilitair. Wat niet realistisch is: hij is na 20 minuten al klaar, terwijl de meeste sessies 40 tot 50 minuten duren. Verder vind ik Paul een klassieke psychotherapeut, zeker geen gedragstherapeut, want die geven opdrachtjes voor thuis mee en die tijdens de sessies worden besproken.

  9. Menno Says:

    Ik volg In Therapie niet, omdat ik In Treatment heb gevolgd en me zeer heeft aangegrepen. Prachtserie qua spel, verhaallijnen, ontwikkelingen, muziek én camerawerk. Ik heb geen oordeel over de Nederlandse variant, maar ik onthoud liever de Amerikaanse versie.

  10. kiki Says:

    @iedereen: Sigmund kijkt ook hoor: http://www.sigmund.nl
    Ik heb eerst zes afleveringen uit de VS gezien, maar ben verder in het Nederlands gaan kijken. Ik vind de acteurs echt heel goed. En nee, je kunt niet oordelen wat realistisch is. Elke therapeut is anders. Het concept van een depressieve of in ieder geval een in midlife crisis verkerende Paul vind ik steengoed. Hoe vaak kijk je nou in de gedachten en het leven van de therapeut.
    De sessies zijn her en der wat dramatisch, maar het is toch ook een dramaserie?
    Laat de zomer maar duren, ik blijf wel #intherapie

  11. Marijn van der Waa Says:

    Hehe. Moet er even bij zeggen dat ik – hoe suf ik de online-poot ook vond – de tv-serie zelf niet zo extreem belazerd vind. Alhoewel ik na aflevering zeven wel weer ben gestopt met kijken :-)

  12. JeroenMirck.nl » Paul Westervoort op LinkedIn Says:

    […] Het populaire zomerdrama In Therapie is, zoals ik al schreef, heel actief in de social media. Als test bevriendde ik me op LinkedIn met therapeut Paul Westervoort, de hoofdpersoon uit de tv-serie. Gisteren bevestigde hij mijn vriendschap. Allemaal leuk en aardig, maar Paul is een fictief persoon, met het gezicht van acteur Jacob Derwig. Fake accounts op LinkedIn, is dat een do of een don’t? Zelf vind ik het op of over het randje, daar ben ik nog niet uit. Om met Paul te spreken: wat vind je zelf? […]

  13. René v. K. Says:

    Toen ik de karakters op Twitter zag, moest ik even slikken. Dat is dus gewoon écht niet nodig. De sessies zeggen al genoeg over hen. Maar … wat een prachtige serie is het! Ik kan niet genoeg zeggen dat ik Halina Reijn (als de verliefde Lara) een topactrice vind. Ik volg haar al vanaf haar eerste tv serie toen ze nog zelf een puber was en toen was het voor mij al duidelijk wat voor toekomst er in het verschiet lag. Gaite Jansen (het turnstertje Sophie) zal in haar voetsporen treden. Let op mijn woorden!

  14. Kiki's Blolumn: Fake identities in therapie Says:

    […] Intherapie is geen statische (media 1.0) televisie, maar de producers hebben een allround concept neergezet. Op de website kun je zelfs afleveringen van diezelfde avond in het voren kijken. Weg met de behoudendheid, koppel alle mediamogelijkheden maar aan elkaar. Alleen, tja, die fake identities. Ik volg Halina Reijn op twitter, maar nu kan ik ook Aya van Lynden (gespeeld door Carice) volgen of me verbinden met het personage Paul op LinkedIn. Ik vraag me af of dat nou moet. Fake identities zijn op het internet alom tegenwoordig en je moet ze er maar uit zien te filteren. Bij deze serie is het overduidelijk fake, dus het gaat niet om de vraag of we nog wel kunnen filteren. Alle kijkbuispatiënten liften elke werkdag mee in de sessies van Lara en de anderen. Maar als ik kijk, kan ik ondanks het wegzakken in hun wereld, het drama wel onderscheiden van de realiteit. Dat anderen dat niet kunnen, blijkt wel uit die zinloze discussie over het realiteitsgehalte. Maar willen we vervolgens twitteraccounts en facebookpagina’s van personages? Wat voegen die toe aan de serie of aan het internet? […]

  15. Martine Says:

    Goed geschreven blog! Ik volg In Therapie ook en vind het echt een interessant concept, al blijft het voor mij moeilijk me te identificeren met de wel héél erg assertieve “cliënten”.

  16. Wim Vos Says:

    In ‘In Therapie’ wordt: houden van, verliefd zijn op, willen neuken, echt neuken, bijna inwisselbaar door elkaar gebruikt. Geen touw aan vast te knopen. Evenmin is een touw vast te knopen aan de opbouw van elke sessie, men begint maar wat te praten, tot er een puntje uit het verleden tevoorschijn komt en Paul op zijn praatstoel gaat zitten. Het verleden, of iets over je vader, je moeder of, alweer, over neuken.
    Verder is Paul een slapjanus die geen enkele vat op zijn cliënten heeft en geen enkele structuur aanbrengt in de gesprekken. Hilarisch.

  17. JeroenMirck.nl » Open einde Says:

    […] Niks is zo onbevredigend als een open einde. Vrijdag was het raak, twee keer zelfs. Het meest klassieke geval zat aan het einde van de zomerserie In Therapie: psycholoog Paul Westervoort krijgt in de allerlaatste scene een telefoontje en luistert verschrikt. Einde seizoen, wellicht zelfs einde serie. Wie bedenkt zoiets onzaligs? […]

  18. JeroenMirck.nl » Terugblik op blogjaar 2010 Says:

    […] Beste lezers, dank voor jullie bezoekjes aan mijn weblog in het afgelopen jaar. Traditiegetrouw maak ik aan het eind van het jaar de balans op. Centrale vraag is altijd: wat lazen jullie het meest en waar reageerden jullie vooral op? Dit jaar heb ik geen monsterhit zoals mijn blogpost over reaguurders in 2009 (32.000 keer gelezen, 300 reacties), maar valt op dat mijn weblog over de volle breedte goed bezocht wordt. Het afgelopen jaar kwamen bijna 100.000 unieke bezoekers langs, bijna net zo veel als de 109.000 het jaar ervoor. Zij brachten circa 248.000 bezoeken (in 2009 waren dat er 225.000) en lazen samen zo’n 708.000 pagina’s (was 713.000). Maar goed, de hamvraag is natuurlijk: wát lazen al die mensen precies? Hier zijn de lijstjes! […]

  19. In Therapie is terug, met iPhone-app Says:

    […] In Therapie, de zomerhit van de Publieke Omroep, is terug. Op maandag 25 juli start een tweede serie dagelijkse uitzendingen, ditmaal met Peter Blok als psychotherapeut Jonathan Franke. De hoofdpersoon van vorig jaar, Paul Westervoort, schuift aan als een van Jonathans patiënten: hij wil met een vakgenoot zijn schorsing door het tuchtcollege bespreken. Een ander bekend gezicht op de sofa is Jeroen Krabbé. Vorig jaar schreef ik al over de creatieve inzet van social media door het productieteam van In Therapie, die soms wat over het randje ging. Ook dit jaar gaat In Therapie ‘sociaal’, met een eigen iPhone-app. […]

  20. Talking Heads Says:

    […] Watching the drama series “In Therapy” on Dutch Television. I sometimes fall into this program while channel surfing. My friend Jeroen Mirck wrote a review about it, though he is much more enthusiastic about the series than I am. I think it is a rather boring programme. A lot of talking heads and the dramatic conflict basically comes from clients arguing with their therapist. I think the characters aren’t that interesting in the first place. In the picture you see actress Halina Reijn, she has just told her therapist Paul that’s she’s in love with him. […]

Leave a Reply