Google verbiedt seks

Google heeft een probleem met dit weblog. Volgens het machtigste bedrijf ter wereld wordt u hier namelijk blootgesteld aan ‘onzedelijke of provocerende’ beelden of teksten. Pardon? Inderdaad, ik wist ook niet wat ik hoorde. Aanleiding is een blogpost uit 2008, waarin ik een strip vol grappen over ontlasting en seks met kinderen kritisch bespreek. Deze week mailt Google:

“We hebben uw account gecontroleerd en hebben geconstateerd dat u momenteel Google-advertenties weergeeft op een manier die niet in overeenstemming is met ons programmabeleid. We hebben bijvoorbeeld schendingen van het AdSense-beleid gevonden op pagina’s als [deze]. Zoals is vastgelegd in ons programmabeleid, is het AdSense-uitgevers niet toegestaan Google-advertenties te plaatsen op pagina’s met inhoud voor volwassenen.”

Google waarschuwt me dat er ‘naast foto’s en video’s die naaktheid of seksuele activiteiten bevatten’ nog enkele andere voorbeelden van onacceptabele inhoud zijn waar het concern actie tegen onderneemt. Het volgende mag allemaal niet van Google:

* Onzedelijke of provocerende beelden;
* Grof of onfatsoenlijk taalgebruik, inclusief erotische verhalen;
* Sekstips of -adviezen;
* Sites over seksuele fetisjen (bijvoorbeeld inhoud over voetfetisjen);
* Seksspeeltjes of erotische producten;
* Advertenties voor of links naar externe sites met inhoud voor volwassenen.

Google mailt me omdat ik een klein blokje Google AdSense op mijn weblog heb staan, bedoeld om de hostingkosten een beetje terug te verdienen. “Indien u de benodigde wijzigingen niet binnen drie dagen aanbrengt, blijft uw account actief, maar kunt u geen advertenties meer op de site weergeven. Houd er echter rekening mee dat we de account kunnen uitschakelen als er in de toekomst meer schendingen worden aangetroffen.” Vervolgens word ik hartelijk bedankt voor mijn medewerking.

Ik heb Google inmiddels een mail gestuurd over haar dreigement om haar advertenties van mijn website af te gooien. Het stoort me dat het internetbedrijf me laat gissen naar het specifieke probleem: mag ik geen recensies schrijven waarin woorden als pedofilie en poepseks voorkomen of gaat het om het bijgaande beeld? Vermoedelijk verwijt Google mij het laatste: daarom heb ik een wat al te smakeloze cartoon (níet klikken!) vervangen door een wat minder expliciete.

Er zit me echter iets principieels dwars: Google kijkt niet naar context en schrijft degenen die gebruik maken van zijn ‘open’ advertentiesysteem moralistisch de wet voor. Ik hou me aan de wet, dus verwacht ik niet als een wetsovertreder behandeld te worden. Ik ben benieuwd naar de reactie van Google. Als ze me inderdaad ‘straffen’ voor de alleszins redelijke content op mijn website, is dat reden om AdSense per direct van mijn website te verwijderen.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

18 Responses to “Google verbiedt seks”

  1. Michael Minneboo Says:

    Ha, Jeroen. Wie had ooit gedacht dat je blog nog eens bestempeld zou worden als Pornografisch. Als die AdSense niet veel oplevert, zou ik het er lekker af gooien. Scheelt je een hoop gezeur in de toekomst.

  2. Ikke Says:

    Zelf hebben ze er geen moeite mee om indirect erotische websites weer te geven, want als jij met een 18+ website een Google AdWords campagne opzet, dan is het ineens geen probleem meer. als er maar geen Google ads op staan.

  3. Twitter Trackbacks Says:

    […] Tweets about this link […] @RemcoAsselbergs: Part 2 of becoming Big Brother… RT @JeroenMirck [Blog] Google verbiedt seks http://bit.ly/a6G6tD

  4. Reinder Says:

    Project Wonderful verdient veel beter, en bovendien steun je er webcomics en kleine ‘cottage’-ondernemingen mee.

  5. Verbal Jam Says:

    En zo wordt ons door grote Amerikaanse bedrijven samen met hun product in één moeite door de bekrompen moraal opgelegd. Apple is er nog zo een.
    En die hostingkosten, die heb jij toch helemaal niet nodig… ;-)

  6. Paul Says:

    Twee jaar geleden deed ik een AdWords campagne voor Zon en Leven, Nederlands grootste naturistenvereniging, om leden en buitenlandse kampeerders te werven. http://www.zon-en-leven.nl
    Vanwege drie tepels en anderhalve bil werd mij meegedeeld dat: “het volgens het beleid van Google niet toegestaan om naaktfoto’s op uw bestemmingspagina te plaatsen indien u de classificatie Gezinsvriendelijk wilt krijgen voor uw advertenties.”

    Ik zal jullie de Kafkaëske correspondentie besparen. Mijn conclusie is dat Google met twee maten meet. http://www.naturisme.fr en onderdeel van het Franse verkeersbureau (http://nl.franceguide.com ) met een enorm promotiebudget wordt bijvoorbeeld geen strobreed in de weg gelegd.

  7. Marja Says:

    Nasst eventueel aanwezige humor (die ik niet bespeur) is het toch gewoon een viespeukenplaatje. Niet zo vreemd dat Google daar problemen mee heeft, die censors spreken waarschijnlijk geeneens nl

  8. madbello Says:

    Kreeg laatst ook zo’n mailtje van Google, over inderdaad een nietszeggende linkdump naar een andere blogger over een bloedtampon, zonder foto of zo iets. Daar ga ik niet eens in discussie voor zo iets onbenulligs. In jouw geval is het natuurlijk wat anders, maar op mijn YouTube-account hebben zij ook grote schoonmaak gehouden op alles met wat enigszins lichtelijk pikant was en of copyright op berustte.

    Vooralsnog denk ik dat het robots zijn die het net afspeuren en daarvan je een automatisch mailtje krijgt. Wat ik wel curieus vond is dat ik een paar weken na de verwijdering ik mijn Google-rank 4 weer terug kreeg.

  9. Maarten Wilbers Says:

    Aan de andere kant: het is hun product. Dus als ze vinden dat hun advertenties daar niet op thuis horen, is dat hun zaak. Waar maak je je dan druk om?

    Buiten dat is hier waarschijnlijk geen mens aan te pas gekomen en gaat het gewoon om een automatische mail, gegenereerd aan de hand van z.g.n. ‘verboden’ woorden die tijdens het doorzoeken van deze pagina zijn gevonden.

  10. Jeroen Mirck Says:

    @Maarten: Natuurlijk mag Google eisen stellen aan het gebruik van haar dienst. Op mijn beurt is het echter weer mijn goed recht om daar niet akkoord mee te gaan en te stoppen met Google Adsense. Ook is het heel normaal om je over een dubieuze regeling te beklagen: Google heeft overduidelijk geen notie genomen van wat er nu eigenlijk op mijn website staat, maar stuurt me wel doodleuk een mail dat ik een viespeuk ben. Dat die mail automatisch is gegenereerd naar aanleiding van een robot die een ‘fout’ trefwoord op mijn site vond, doet niet ter zake. Zoals iemand het in een reactie op Twitter verwoordde: Google werpt zich ten onrechte op als mondiale smaakpolitie. Dát stoort me.

  11. Cis Deyl Says:

    Als vrijheidslievend beeldend kunstenares EN als creatief grafisch vormgever/ontwerper kan ik mij totaal bij je ergernis aansluiten. Een hoop kunstenaars kunnen helemaal niets met een Google-Ads of whatever, omdat ze zgn. ‘vieze’ plaatjes maken… in de ogen ván dan dus.

  12. Jeroen Mirck Says:

    Een klassiek probleem, zo blijkt. Voormalig Emerce-collega Erwin Boogert wijst me vandaag via Twitter op een aanvaring die hij ruim vier jaar geleden had met Google. Het bedrijf liet niks van zich horen, maar Boogert kreeg de kans om met de Nederlandse Google-baas op de radio in debat te gaan. Het probleem verwoordde hij indertijd als volgt:

    “Oplettende, regelmatige bezoekers van deze site en DeKoopman.net was het wellicht al opgevallen dat er sinds vorige week dinsdag akelig lege witruimtes in de rechtermarge en onder iedere posting staan. Daar stonden Google AdSense-advertenties. Tot het moment dat Google constateerde dat een mij onbekende bezoeker van mijn andere weblog DeKoopman.net bovenmatig vaak zat te klikken op de advertenties. Gevolg: AdSense-account geblokkeerd en een paar honderd dollar schijnbaar naar de knoppen, vanwege klikfraude. Aangezien R-win.com en DeKoopman.net via hetzelfde account worden beheerd, verdwenen ook hier de advertenies.

    Het vervelende van de hele gang van zaken is, dat je geen waarschuwing krijgt maar acuut geblokkeerd wordt. Daarover wordt je enkel via (een Engelse) e-mail geinformeerd, zonder specifieke uitleg en zonder beroepsmogelijkheid. Ook op het moment dat je de klikfraude ziet gebeuren (de eerste twee weken van deze maand), heb je geen mogelijkheid de klikkerij tegen te gaan en account-annulering te voorkomen. Wellicht is dat bij grote uitgevers anders.

    Een e-mail aan adsense-nl@google.com met het verzoek tot uitleg bleef tot op heden onbeantwoord. Noch vind je op Google.nl contactinformatie of enige andere manier om uitleg te vragen. Schuldig totdat het tegendeel is bewezen. […] Wat onomstotelijk blijkt uit dit voorval is hoe afhankelijk een sitebeheerder is van een ‘onzichtbaar’ bedrijf als Google en dat er geen fatsoenlijke alternatieven zijn voor inhoudelijke relevante pay per click-advertenties.”

    Zelf heb ik ook nog altijd niks van Google vernomen, en dat gaat waarschijnlijk ook helemaal niet meer gebeuren. Intussen zijn mijn Google-advertenties wel vervangen door Google Trivia, die niets opleveren. Ik ben dus gestraft, hoewel ik wel degelijk actie heb ondernomen. Reden genoeg om toch maar eens te stoppen met Google AdSense. Rijk ben ik er sowieso niet van geworden.

  13. Rene Quist Says:

    Jeroen, wij adverteren met onze site http://www.golfvivant.nl (ja, dit jaar gaan we zeker een gooi doen naar de Dutch Bloggies) en ik zou het niet waarderen als mijn advertentie bij zo’n vieze strip staat.

    Dus wat is het probleem?

    Die paar euro die je verdient?

    Ga met Affliate of Ligatus aan de slag, veel mooier dan die stomme tekstlinkjes.

  14. Sybren Says:

    Raar is dat AdSense niet naar context kijkt terwijl de zoekmachine van Google dat wel doet.

  15. JeroenMirck.nl » Exit Google Says:

    […] Mijn weblog bevat niet langer advertenties van Google AdSense. Na een vervelende aanvaring met de internetreus, die mij verweet onfatsoenlijke content te plaatsen, heb ik besloten me niet aan zijn subjectieve richtlijnen te willen conformeren. Google koopt geen advertentieruimte bij me in, maar biedt het hele internet de mogelijkheid om random geselecteerde advertenties door te plaatsen. Net zo min als ik werkelijke invloed heb op de Google Ads die op mijn website worden geplaatst, mag Google mijns inziens ook geen dwingende eisen (lees: eisen die verder gaan dan de wet) stellen aan individuele bloggers die aangesloten zijn bij AdSense. […]

  16. JeroenMirck.nl » Terugblik op blogjaar 2010 Says:

    […] Beste lezers, dank voor jullie bezoekjes aan mijn weblog in het afgelopen jaar. Traditiegetrouw maak ik aan het eind van het jaar de balans op. Centrale vraag is altijd: wat lazen jullie het meest en waar reageerden jullie vooral op? Dit jaar heb ik geen monsterhit zoals mijn blogpost over reaguurders in 2009 (32.000 keer gelezen, 300 reacties), maar valt op dat mijn weblog over de volle breedte goed bezocht wordt. Het afgelopen jaar kwamen bijna 100.000 unieke bezoekers langs, bijna net zo veel als de 109.000 het jaar ervoor. Zij brachten circa 248.000 bezoeken (in 2009 waren dat er 225.000) en lazen samen zo’n 708.000 pagina’s (was 713.000). Maar goed, de hamvraag is natuurlijk: wát lazen al die mensen precies? Hier zijn de lijstjes! […]

  17. Zijn bloggers te koop? Says:

    […] Zijn bloggers te koop? Natuurlijk. Lang niet allemaal, maar blijkbaar meer dan genoeg om af en toe een commercieel aanbod rond te mailen. […] Stukken neutraler is het plaatsen van Google Adsense op je blog. Dat staat immers totaal los van de inhoud die je publiceert. O wacht, toch niet…

  18. LLMM Says:

    Nice to know.

Leave a Reply