Kus voor de camera

Afgelopen week opende in Foam de overzichtstentoonstelling ‘Pretty Much Everything Else’ van het fotografenkoppel Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin. Ik ben meteen gaan kijken, want hun werk is een fascinerende potpourri van eigenzinnige modefotografie, rauwe portretten, expliciete erotiek en heerlijke over-the-top Photoshop. Kortom: fotografie die je gezien moet hebben.

De expositie stelde niet teleur. Sterker nog: de overdaad van driehonderd dicht op elkaar gehangen foto’s in het niet eens zo enorm grote Foam gaf je het gevoel van een bron die niet ophield je dorst te lessen. Matadin en Van Lamsweerde hebben afgezien van een chronologische of thematische ordening, waardoor je meer door een reeks van uiteenlopende sferen wandelt.

De fotografen drukken natuurlijk een zware eigen stempel op het werk, zeker door de soms zelfs absurdistische beeldmanipulatie, maar ze haalden ook een reeks bekende sterren voor de lens. Kate Moss lijkt kind aan huis, net als enkele minder bekende fotomodellen, en ook de IJslandse popzangeres Björk duikt meermalen op. Daarnaast is er een eindeloze reeks celebrity’s die het duo voor New York Times Magazine liet poseren. De portretfoto die mij het meest bijblijft, is die van Bill Murray, met madeliefjes in zijn baard.

Vervreemdend zijn soms de zelfportretten van de makers: in rare poses, en zijn ze het soms wel echt zelf, zoals Inez op dat bed? Soms poseren ze echter in de meest pure vorm, elkaar kussend. Van Lamsweerde en Matadin werken al een kwart eeuw samen en houden ook al die tijd al zielsveel van elkaar. Peer Ulijn van het NOS Journaal verleidde ze zelfs om de kus voor de camera nog even over te doen. Mooie fotografie, mooie televisie.

Tags: , , , ,

3 Responses to “Kus voor de camera”

  1. Michael Minneboo Says:

    Deze expo staat ook nog op mijn lijstje. Ben benieuwd. Waarom spreekt die foto van Murray je trouwens het meeste aan? Zijn het de madeliefjes in zijn baard?

  2. Jeroen Mirck Says:

    @Michael: Van de portretten sprak die foto me het meeste aan, niet van al het tentoongestelde werk. Ik werd namelijk ook ontzettend blij van die zwaar gephotoshopte modefotografie, omdat het zo heerlijk en moedwillig over-the-top was. Van Lamsweerde en Matadin doen lekker wat ze zelf willen, heerlijk. Wat me interesseerde aan hun portretten voor NY Times Magazine is het meer dwingende keurslijf van die serieuze krant: dat dwingt de fotografen tot dosering. En juist in die beperking toont zich de meester: het portret van Murray is gewoon goed en mooi, maar krijgt door die bloemen in zijn baard een extra dimensie. Het deed me glimlachen, misschien was dat het wel. Fotografie die vrolijk maakt, wat wil je nog meer?

  3. Twitter Trackbacks Says:

    Tweets about this link […] “Expliciete erotiek, rauwe portretten en heerlijke over-the-top Photoshop.” Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin dus: http://bit.ly/bB6SqI

Leave a Reply