Rutte of Cohen?

De verkiezingsuitslag is bekend. Het NOS-programma Nederland Kiest liet al rond een uur of negen weten dat VVD en PvdA nek aan nek gingen met allebei 31 zetels (uiteindelijk 31-30). De PVV eindigde verrassend dichtbij als derde, met 22 zetels (later 24). Het CDA halveert bijna van 41 naar 21 zetels. Dat betekent natuurlijk het vertrek van CDA-premier Balkenende. SP (15), GroenLinks en D66 (allebei 10) zitten dicht bij elkaar in de buurt. Verlies is er voor ChristenUnie (van 6 naar 5 zetels) en Trots op Nederland, dat zelfs helemaal uit de Tweede Kamer verdwijnt. De SGP verlengt haar abonnement op twee zetels en ook de Partij voor de Dieren houdt dat zeteltal vast (al stond het bijna de hele avond op 1 zetel). Maar de grote vraag gedurende de spannende verkiezingsnacht was natuurlijk: wie wordt de grootste, Rutte of Cohen?

Update 22:57: Balkenende stapt inderdaad op als partijleider van het CDA en gaat ook niet in de Tweede Kamer zitten. Hier zijn speech.

Update 03:40: Na een lange verkiezingsnacht lijkt met 96,5% van de stemmen geteld de VVD als winnaar uit de bus te komen. Proficiat, Mark Rutte. Verder steeg de PVV nog naar 24, daalde GroenLinks van 11 naar 10 zetels en heroverde de PvdD toch nog die tweede zetel. Nu begint de moeilijkste klus: het formeren van een stabiele regering in dit politiek totaal versnipperde land op drift.

De winnaars zijn dus VVD, PVV, GroenLinks en D66. Proficiat!

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

10 Responses to “Rutte of Cohen?”

 1. Michael Minneboo Says:

  Ik denk niet dat ik voor de uitslag wakker blijf vandaag. Het ochtendjournaal moet uitkomst bieden.

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Michael: CDA-premier Jan Peter Balkenende heeft inmiddels bekendgemaakt dat hij opstapt als partijleider. “Dat ik opstap als leider hoort ook bij het nemen van politieke verantwoordelijkheid.”

 3. HanzChristian Says:

  Dat er door partijgenoten werd geapplaudisseerd bij het bekendmaken door Balkenende van zijn vertrek komt nogal wreed over.

  Toch is dat niet vreemd als je de halvering van het CDA ziet. Dat het zuiden aan de PVV is verloren is hem persoonlijk aan te rekenen: gebrek aan staatsmansuitstraling en besluitvaardigheid waren zijn kenmerken. Kennelijk is leiderschap nog wel zo bepalend.

 4. Jeroen Mirck Says:

  Na een lange avond is 96,5% van de stemmen geteld en lijkt de VVD de verkiezingen te hebben gewonnen met 31 zetels, voor de PvdA die genoegen moet nemen met 30 zetels. De PVV haalt 24 zetels, CDA 21, SP 15, D66 en GroenLinks allebei 10, ChristenUnie 5, SGP 2 en ook de PvdD toch nog twee zetels. Een uitslag om tevreden mee te zijn?

 5. Twitter Trackbacks Says:

  Tweets about this link: @jeroenmirck: Felicitaties voor de winnaars van de verkiezingen: VVD, PVV, GroenLinks en D66. Wie van hen gaat regeren?
  @politieknext: Rutte of Cohen? De PVV eindigde verrassend dichtbij als derde, met 23 zetels… http://bit.ly/aD5RKI #CDA #TK2010

 6. Michael Minneboo Says:

  @Jeroen: Dat Balkenende opstapt is niet meer dan terecht. En wat mij betreft acht jaar te laat. Ik vind dat Balkenende zijn politieke verantwoordelijkheid juist niet neemt door niet in de Tweede Kamer te gaan zitten. Dat vindt de oud-premier toch iets te min, dunkt mij.

 7. Hoe overleef ik het WK? Says:

  […] Er is deze week iets gebeurd waardoor Nederland genadeloos is opgedeeld in twee kampen. Nee, ik bedoel niet de uitslag van de verkiezingen. De strijd tussen links en rechts was een prachtige hype, maar vrijdag wisselden velen hem in voor de volgende waan van de dag: het WK voetbal in Zuid-Afrika. Ook dat wereldkampioenschap splijt ons land in tweeën: zij die niets met voetbal hebben en zij die drie weken lang aan de buis zitten gekluisterd. “Verandert jouw man tijdens het WK in een bierdrinkende aap?” vraag relatiecoach Caroline Franssen zich af in haar blogpost ‘Hoe overleeft je relatie het WK?’. […]

 8. Mark Rutte, minister-president Says:

  […] Inmiddels zijn we zes jaar verder en heeft Rutte tegen alle stormen in (Rita Verdonk, Geert Wilders) de verkiezingen gewonnen en het hoogste politieke ambt van Nederland binnengesleept. Workaholic Rutte krijgt het drukker dan ooit, reden om te laten weten dat hij als premier ‘stopt met Hyves‘ – het populaire sociale netwerk waar voorganger Balkenende juist wel actief op had ingezet. Over oude interviews gesproken: non-twitteraar Rutte zei in 2006 nog tegen Hyves hoe belangrijk hij de digitale interactie vond: “Wij gaan vol inzetten op internet.” Maar nu even niet. […]

 9. Wat stem jij? Says:

  […] Vandaag gaan we alweer voor de vierde keer binnen twee jaar naar de stembus. Na de Europese, de gemeentelijke en de landelijke verkiezingen stemmen we nu voor de Provinciale Staten en indirect ook voor de Eerste Kamer. Wat stem(de) jij vandaag? En met welke motieven? Er zijn er vele. Trouw op een vaste partij. Hetzelfde als je vader (of moeder). Puur op basis van vergeleken partijprogramma’s. Vanwege een aansprekende leider. Op de winnaar van het laatste debat. Strategisch. Voor de coalitie. Tegen de coalitie. Lokaal. Blanko. Tegen. Of helemaal niet. Wat leidde jou bij je stemgedrag? […]

 10. Liefde, leven en werk Says:

  […] Voor mij was 2010 echt een politiek jaar. Niet alleen omdat Nederland het roer drastisch omgooide, maar ook voor mezelf: ik voerde intensief campagne voor D66 in stadsdeel Amsterdam Nieuw-West, waarvoor we werden beloond met drie zetels en bestuursdeelname. Zelf werd ik net niet gekozen, maar stapte ik toch in de lokale politiek als duo-raadslid ofwel buitengewoon commissielid. Het is een leerzame tijd gebleken, want het politieke spel is onvergelijkbaar met het bedrijfsleven. […]

Leave a Reply