Hoe overleef ik het WK?

Er is deze week iets gebeurd waardoor Nederland genadeloos is opgedeeld in twee kampen. Nee, ik bedoel niet de uitslag van de verkiezingen. De strijd tussen links en rechts was een prachtige hype, maar vrijdag wisselden velen hem in voor de volgende waan van de dag: het WK voetbal in Zuid-Afrika. Ook dat wereldkampioenschap splijt ons land in tweeën: zij die niets met voetbal hebben en zij die drie weken lang aan de buis zitten gekluisterd. “Verandert jouw man tijdens het WK in een bierdrinkende aap?” vraag relatiecoach Caroline Franssen zich af in haar blogpost ‘Hoe overleeft je relatie het WK?’. O jee, dacht ik, de mannen hebben het weer eens gedaan. Natuurlijk bestaan ze volop, de egocentrische voetbalverslaafden. Bovendien geloof ik maar al goed wat Federatie Opvang vanaf dit weekend in een reclamecampagne tegen huiselijk geweld zegt: “Als Oranje verliest, slaat papa ons. Gezellig zo’n WK. Zet huiselijk geweld buitenspel.”

Nee, voetbal kijken is niet voor iedereen een onverdeeld genoegen. Zelf ben ik een liefhebber van het spelletje, maar alleen als er wat op het spel staat. En ja, dat is bij het WK natuurlijk het geval. Oefenwedstrijden boycot ik, want die ontberen iedere spanning. Kwalificatiewedstrijden zijn meestal het aanzien niet waard, zeker als Oranje weer eens moet afreizen naar Wit-Rusland. Toernooivoetbal echter, met wedstrijden die elkaar snel opvolgen en een tastbaar doel binnen handbereik, is het neusje van de zalm.

Het enige probleem: tijdens zo’n WK-toernooi zijn er veel te veel wedstrijden in veel te korte tijd. Wie die allemaal kijkt, is inderdaad verslaafd – of beroepsmatig met voetbal bezig, maar dat is net zo erg. Twee keer drie kwartier, plus voor- en nabeschouwing. Doodzonde van je tijd. Daarom kijk ik liever terwijl ik gelijktijdig eet, blog of de krant lees (je weet wel, een papieren iPad). Of nog beter: kijk alleen de samenvattingen! Als een wedstrijd tegenvalt (laten we zeggen: Uruguay-Frankrijk), kun je je kostbare tijd aan zinvollere zaken besteden, zoals (speciaal voor Caroline Franssen) je relatie. De NOS pleurt de samenvattingen van alle WK-wedstrijden online, dus je hebt geen enkel excuus om ze allemaal live te moeten kijken.

Uiteraard maak ook ik voor Oranje een uitzondering, maar datzelfde geldt voor de wedstrijden die er echt toe doen: halve en hele finale, of gewoon de mooiste affiches. Zit ik dan als een bierdrinkende aap op de bank? Nee. Voetbal is de belangrijkste bijzaak ter wereld, maar het blijft een bijzaak. Ik leef mee met de wedstrijd, maar dat stopt met het laatste fluitsignaal. Analyses na afloop van voetbalmatches zijn net zo erg als evaluaties na de liefdesdaad. Ook kunnen alle beschouwingen over de hamstring van Arjen Robben me gestolen worden. Het gaat om het spelletje: om wie dat het beste en met de meeste passie speelt.

Experts zeggen dat Nederland een outsider is voor de titel. Dat zal allemaal best, maar ik herinner me vooral dat Oranje doorgaans het karakter en de killersmentaliteit mist om het hoogste doel te bereiken. Nee, dan toch liever de Argentijnen, vanwege hun passie en virtuositeit (Messi!), of de mentaal sterke Duitsers. Als de Nederlanders die in de Bundesliga spelen daar iets van hebben meegepikt, komt het wellicht nog goed.

Vooralsnog prijkt Oranje niet bovenaan mijn WK-pool. Als ik daar al aan mee zou doen. Want ook dat is niet het spelletje zelf. Meer iets voor bierdrinkende apen. Toch, Caroline?

Tags: , , , , ,

9 Responses to “Hoe overleef ik het WK?”

 1. Caroline Franssen Says:

  Lieve schat, dat je je van de titel alleen al zo opwindt, vind ik heerlijk.
  Als je het humoristische stukje had gelezen, hadden we namelijk zeer waarschijnlijk jouw leuke blogje moeten missen!

  Caroline

 2. Twitter Trackbacks Says:

  […] @CoachCaroline: De bierdrinkend aap http://bit.ly/bYAEEz lokt reacties uit van @JeroenMirck […]

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Caroline: Net zoals het stuk in Ouders Van Nu met enige overdrijving is geschreven, geldt dat ook voor mijn column hier. Gespeelde opwinding dus. Jouw blog over dat stuk in Ouders Van Nu was hooguit een kapstok om mijn verhaal aan op te hangen. En ja, ik dacht inderdaad meteen: “O jee, de mannen hebben het weer eens gedaan.” Wat vind je trouwens van die WK-campagne tegen huiselijk geweld? Dat vind ik dan weer geen grap.

 4. Caroline Franssen Says:

  Ik heb hem nog niet gezien, maar ik heb wel het idee dat de campagne al veel aandacht trekt.
  Wat mij betreft kan er niet genoeg aandacht besteed worden aan gelijkwaardige relaties en alles wat daaraan in de weg staat.
  Wat mij betreft is de emancipatie pas voltooid als huiselijk geweld en verkrachting en aanranding substantieel zijn teruggebracht en het voor vrouwen echt veilig is.

 5. Jeroen Mirck Says:

  @Caroline: Helemaal mee eens, dit soort uitwassen moeten worden aangepakt. Maar tegelijk vraag ik me af: wat vind je nu zelf van de voetbalverdwazing? Voetbal is niet de oorzaak van relatiesores. Je kunt de WK-beleving ook gewoon zien als een passioneel stukje westerse cultuur dat we moeten koesteren. Net zoals vrouwen zwelgen in romantische komedies als Bridget Jones’ Diary.

 6. Bjorn Paree Says:

  Mooi geschreven! Ben het grotendeels met je eens. Zelf kijk ik ook niet iedere voor-, tussen- en/of nabeschouwing. Ik ben wel van het programma van Jack van Gelder waarin alle wedstrijden nog eens voorbij komen en waar (vaak) interessante gasten komen. Ook over de voetbalpools ben ik het met je oneens; juist dankzij zo’n pool worden sommige wedstrijden nog best leuk om te volgen. Zo was Zuid-Korea – Griekenland op papier vooraf niet boeiend maar… dankzij die pool waar ik aan meedoe was ik toch voor Zuid-Korea en na de 1-0 hoopte ik heel erg op de 2-0 i.v.m. de pool. Kijken doe ik de wedstrijden wel veel, maar alleen als het uitkomt. De middagwedstrijden kijk ik niet i.v.m. andere zaken (zoals werk). De avondwedstrijden kijk ik met een half oog. Je kan prima twitteren, bloggen en/of de krant lezen terwijl de wedstrijd bezig is. Ze zeggen wel eens dat mannen niet kunnen multitasken, maar tijdens het WK (of EK) ben ik er best wel goed in. :-)

 7. Michael Minneboo Says:

  Ik doe niet aan voetbal in welke vorm dan ook. Ik reageer dan ook niet op blogposts (deze uitgezonderd), nieuwsberichten of wedstrijduitslagen die over ‘t WK gaan. Ik kijk ook geen wedstrijden en probeer zoveel mogelijk de in oranje gehulde neanderthalers te negeren die de kroegen, straten en reclameblokken bevolken. Leuk voor de rest van het land om te genieten van voetbal – moeten ze vooral blijven doen hoor. Het interesseert mij echter nog minder dan vliegen op een hoop koeienpoep in het weiland. Zo dat is eruit. Kan ik lekker de komende weken ergens anders mijn pijlen op richten :)

 8. Caroline Franssen Says:

  Ik had gehoopt dat uit mijn stukje zou blijken dat ik heel goed weet dat voetbal niet de oorzaak is van relatiesores ;-).
  Ik weet niet zo goed wat ik er van moet vinden. Voetbalverdwazing is vast goed voor de economie. Ik vind het zelf vooral amusant. Al die emoties omdat er 22 mannen over een veld aan het hollen zijn. Smullen gewoon!

 9. JeroenMirck.nl » David Villa of Wesley Sneijder? Says:

  […] Nederland treft Spanje is de finale van het WK Voetbal in Zuid-Afrika. Vanavond wonnen de Spanjaarden van Duitsland. Spanje speelde nog nooit een WK-finale, voor Nederland was dat 32 jaar geleden. Voor beide landen zou de wereldtitel een primeur zijn. Maar wie beslist de finale? Tegenover elkaar staan de twee topscorers van het toernooi: David Villa (FC Barcelona) en Wesley Sneijder (Inter Milan). Wie wint deze shoot-out? […]

Leave a Reply