Burgerjournalistiek: bedreiging of kans?

Burgerjournalistiek is de grootste bedreiging van traditionele journalistiek. Tegelijk biedt het enorme kansen voor diezelfde media. In 2007 constateerde ik al dat de meeste journalisten zitten te slapen en deze kans volledig missen. Gelukkig is de nieuwe generatie vakgenoten heel nieuwsgierig: gisteren organiseerden studenten van de Hogeschool van Amsterdam (sectie Media, Creatie en Informatie) het congres Citizen Journalism, What’s Your Opinion?

Zelf was ik ook gevraagd als spreker, maar vanwege het politieke spitsuur op Joop.nl kon ik zo vlak voor de verkiezingen niet van de partij zijn. Daarom beantwoordde ik enkele vragen van de organisatie. Alle antwoorden lees je op hun weblog, maar hier sta ik even stil bij het fenomeen Citizen Journalism zelf.

Wat is de impact van de burgerjournalistiek op de maatschappij?

Het is eigenlijk andersom: wat is de impact van de maatschappij op burgerjournalistiek. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een Hyves- of Facebook-pagina en kan filmpjes maken met z’n mobiel. Daarmee zijn we allemaal zender geworden. Dan dienen zich vanzelf ook burgerjournalisten aan, de een wat beter en professioneler dan de ander. De technische revolutie heeft van ons allen potentiële burgerjournalisten gemaakt.

Wat is de impact van de burgerjournalistiek op de oude, traditionele media?

Er zijn meer concurrenten waar je rekening mee moet houden. Nieuws als eerste brengen is niet langer een vanzelfsprekendheid, daar moet je echt je best voor doen. Of je moet de twitteraar, blogger of filmer met de primeur zelf interviewen, een platform bieden. Burgerjournalistiek is voor traditionele media een concurrent, maar het kan ook je helper zijn. Als je maar goed rondkijkt en allianties sluit.

Hoe staat het met de kwaliteit van de burgerjournalistiek?

Technisch kan een amateur steeds meer, maar toch mist menig burgerjournalist een gezonde dosis kritische distantie of simpelweg kennis van de beroepsethiek. En dus wordt er gejokt, gegist, gespeculeerd, gefotoshopt en vergeten om wederhoor te plegen. Dat doet afbreuk aan de kwaliteit, maakt burgerjournalistiek soms zelfs onbruikbaar voor de reguliere media.

Wat zullen de gevolgen van de toenemende burgerjournalistiek zijn in de toekomst?

Dat veel freelancers moeite hebben om hun hoofd boven water te houden. Fotografen verliezen klanten aan Flickr, videomakers aan YouTube en journalisten aan bloggers. Veel van die nieuwkomers doen het voor de kick, de bekendheid, maar vergeten een goede prijs voor hun werk te vragen, of vragen zelfs helemaal niks. Tegen gratis kun je niet concurreren.

Hoe gaat de journalistiek in de toekomst veranderen onder invloed van de burgerjournalistiek?

Amateurbeelden gaan het nieuws steeds meer domineren. Het is rauw en onversneden, dus authentiek. Tegelijkertijd gaan professionals ook met handcamera’s werken, omdat dat sneller, handiger en goedkoper is. Je zou het de democratisering van de media kunnen noemen. Dat lijkt mooi en biedt ook kansen, maar gaat tegelijkertijd ten koste van de kwaliteit. Net als Andrew Keen pleit ik voor een herwaardering van de professional. Journalistiek is een vak. Wil je topjournalistiek, dan moet je daarvoor betalen. De huis-aan-huiskrant kan ik met mijn eenmansblogje wellicht nog naar de kroon steken, maar een paar enthousiaste bloggers worden nooit NRC Handelsblad. Gelukkig maar, blijft er nog voldoende te kiezen.

Lees meer over het congres op WhatsYourOpinion.nl.

Tags: , , , , , , ,

5 Responses to “Burgerjournalistiek: bedreiging of kans?”

 1. JeroenMirck.nl » Journalistieke voorspelling voor 2011 Says:

  […] Wat brengt komend jaar? […] De journalistiek zal weer meer gaan experimenteren met sociale media. Ik verwacht een eindeloze reeks iPad-apps, een Twitter Journaal, nog veel meer artikelen over Hyves vs. Facebook, groeiende ergernis over Google en online privacy, steeds vaker ‘user generated news’ en meer nieuwssites die net als NRC.nl de hele boel eens flink omgooien.

 2. osmaniye Says:

  De journalistiek zal weer meer gaan experimenteren met sociale media.

 3. Metareporter » Niet of/of, maar en/en Says:

  […] Journalist en blogger Jeroen Mirck blogt over deze burgerjournalistiek. Over de kwaliteiten hiervan zegt hij het volgende: Technisch gezien kan een amateur steeds meer, maar toch mist menig burgerjournalist een gezonde dosis kritische distantie of simpelweg kennis van de beroepsethiek. En dus wordt er gejokt, gegist, gespeculeerd, gefotoshopt en vergeten om wederhoor te plegen. Dat doet afbreuk aan de kwaliteit, maakt burgerjournalistiek soms zelfs onbruikbaar voor de reguliere media. […]

 4. Oogpunt Says:

  […] De meningen in de media zijn verdeeld over de opkomst van de burgerjournalistiek. Jeroen Mirck, journalist en blogger, geeft toe dat het een bedreiging is voor de huidige berichtgeving in de media, maar heeft ook oog voor de kansen ervan. Op zijn blog stelt hij dat er een democratisering van mediabeelden komt. Het beeld wordt snel, niet professioneel en rauw (niet aangepast). Toch vindt hij het belangrijk dat zogenoemde ‘topjournalistiek’ blijft bestaan. […]

 5. Caroline Spijkers Says:

  […] De technische revolutie heeft van ons allen als het ware potentiële burgerjournalisten gemaakt (Mirck, 2013). Maar helaas brengt burgerjournalistiek ook nadelen met zich mee. Wanneer een bron niet te controleren is, kan dit de betrouwbaarheid van de content in het geding brengen. […]

Leave a Reply