Is God tegen Twitter?

Is Twitter stom? Zolang er mensen zijn (zoals ik) met een heilig geloof in dit medium, zullen er ook altijd ongelovigen blijven. Ook hun tegengeluid kan interessant zijn, dus liet ik een jaar geleden ‘technocynicus’ René van Densen aan het woord. Ook dit weekend hoorde ik weer enkele sceptici aan het woord, tijdens de alumnidag ‘Ik twitter dus ik besta’ aan de Universiteit van Tilburg. PvdA-Kamerlid Jan Boelhouwer noemde Twitter een soort Botox of ADHD, terwijl filosoof Herman de Regt waarschuwde voor het overwaarderen van het fenomeen online vriendschap. Baas boven baas was echter theoloog en ‘Twitter-agnost’ Erik Borgman, die zozeer ageerde tegen de digitale cultuur dat hij zijn gesproken column maar gewoon aan alle aanwezigen uitdeelde als dubbelzijdig gestencild stuk papier. Borgman heeft namelijk ook geen weblog.

Aangezien Borgman zijn visie online nergens aanbiedt (gemiste kans, Erik!), zal ik dat even doen. Het was immers wel een grappig verwoorde column. Hier de meest interessante passages:

“Politici twitteren om dezelfde reden dat zij spindoctors inhuren: om te voorkomen dat ons opvalt dat zij niet zoveel denken en in maar weinig echt geloven. Want Twitter verstopt dat spontaan. […] Het lijkt erop dat je wel de voetnoten van een tekst krijgt, maar niet de tekst zelf. Die voetnoten suggereren dat de tekst die ze onderbouwen wel belangrijk en intelligent en spiritueel moet zijn – alleen, er is helemaal geen tekst.

Voor mij is het verbijsterend dat zoveel mensen geïnteresseerd zijn in wat andere mensen denken te voelen. Velen van ons vinden het blijkbaar niet genoeg om naar iets te kijken en daar zelf ideeën en gevoelens bij te hebben. Ze zijn vooral geïnteresseerd in de ideeën en gevoelens van de mensen naar wie ze kijken. […] Het zou zijn alsof we niet langer in de scriptie of de dissertatie zouden zijn geïnteresseerd, maar alleen in het afstudeerpraatje of de laudatio. Dat doet Twitter. Het brengt vrijwel alles terug tot het niveau van de dorpspomp, de stamkroeg, Albert Heijn op zaterdag, de koffieautomaat of de sauna.

Ik ben bang voor Twitter. Misschien interesseert het u van een theoloog te horen of, als hij tegen twitteren is hij denk dat God er ook tegen is. Dat denk ik niet, want God is barmhartig en ziet ons menselijk geklungel met compassie en mildheid aan. Maar dat kan God makkelijk doen, die is al overal en weet alles al. Ik ben bang dat mijn hele leven een netwerk-opportunity wordt en ik daar wel aan mee moet doen. Zoals ik ook nu al gedwongen ben te netwerken te socialisen en hoe het tegenwoordig allemaal heet. Ik ben vooral bang dat het de ruimte aantast voor wat ik het echte bestaan vind: een boek lezen, een boek schrijven. Dat ik twitteren moet, en daarom steeds minder echt besta. Dat ik mij in plaats daarvan steeds meer moet verliezen in het niet bestaan van u.”

Borgman ging vervolgens in debat met De Regt en Boelhouwer, maar gelukkig ook met iemand die Twitter wél ziet zitten: mijn oude docent communicatie Hans van Driel, verwoed twitteraar. Aan hem de taak om de ‘soms wat hardnekkige vooroordelen’ (lees hier het verslag van Elise Roders) te ontkrachten. Ook de zaal was het in grote mate met Van Driel eens. Logisch trouwens, op een event getiteld ‘Ik twitter dus ik besta.’

Zelf hield ik later op de middag de presentatie ‘Groot, rijk en gelukkig worden met LinkedIn’. Die zal ik in de loop van de week hier online zetten.

Tags: , , , , , , ,

5 Responses to “Is God tegen Twitter?”

  1. Verbal Jam Says:

    Ik vind dit toch wel een grove onderschatting van de dorpspomp.
    En nog een vraagje: is het niveau van Albert Heijn op zaterdag anders dan door de week? Zo ja, dan moet ik mijn moment van boodschappen doen zorgvuldiger kiezen, merk ik.

  2. Twitter Trackbacks Says:

    @hvdriel: Neen. God weet alles toch al. RT @JeroenMirck: Wijsheid op zondag: is God tegen twitteren? http://bit.ly/9gmnS2 #god #twitter #DDCTilburg

  3. Robert Says:

    Zou God tegen Twitter zijn, dan lijkt dat vooral een plus. Alle leuke dingen mogen immers niet van God.

    Neemt niet weg dat ik wel vind dat een groot aantal mensen is doorgeslagen in het obsessief delen van volledig doen en laten, all over het web. Dat kan best wat minder.

  4. karin r. Says:

    dat komt van mensen af die het zelf niet gebruiken. niet eens proberen. waarom luisteren we naar die lui?

  5. Michael Minneboo Says:

    Ik vind dat Karin een punt heeft. De meeste criticasters van twitter hebben er zelf nooit op gezeten of hadden het na vijf minuten alweer gezien. Bovendien moet je uitspraken van een man die in God gelooft nooit serieus nemen. Niet dat ik me nu in mijn twitter-eer voel aangetast overigens. Mensen denken maar wat ze willen. Deze meneer interesseert me gewoon niet.

Leave a Reply