Geen stilte

Dodenherdenking 2009 was voor mij een bijzondere dag, waarbij ik eigenlijk gedurende de hele dag heb nagedacht over oorlog en verzet. Dat kwam mede door de aanslag op Koninginnedag, vier dagen eerder in Apeldoorn. Nu, een jaar later, was dat gevoel anders. Er hing een negatieve sfeer rond Dodenherdenking en ook Bevrijdingsdag. “Laten we zo’n jaarlijkse bijeenkomst maar afschaffen”, hoor ik steeds meer mensen zeggen. Dat snap ik niet. Net als het opvallend negatieve sentiment op Twitter tegen #twitterstilte, de voorgestelde herdenkingscode. Op de koop toe verstoorde iemand de herdenking op de Dam, waarna in de paniek tientallen gewonden vielen.

Nederland lijkt negatiever geworden, onvriendelijker, opgefokter, agressiever. Juist op een dag als vandaag zou dat even moeten wijken. Maar dat is blijkbaar moeilijk voor sommigen. Gelukkig begrijp ik uit een opiniestuk van Fred Feddes dit weekend in NRC Handelsblad dat Nederland maar voor 5% uit eeuwige zeuren bestaat. Feddes trekt een parallel met een reisleider:

“De grootste fout die hij kan maken, is proberen om het hun naar de zin te maken. Het zal hem nooit lukken, want hun ongenoegen is een bodemloze put. […] Een verstandige reisleider negeert de 5% kankeraars zo veel mogelijk. Hij neemt hun bestaan en hun dreiging serieus, [maar] hij schenkt ze nooit meer dan 5% van zijn tijd. En hij zorgt er in de eerste plaats voor om een uitstekende reisleider te zijn, die 95% van het gezelschap een prachtige en onvergetelijke reis bezorgt.”

Wie de wet van de reisleider eenmaal kent, kijkt net iets anders naar de wereld om zich heen, constateer ik in navolging van Feddes. Zeker ook op internet, en zeker ook op deze dag van herdenking. Eén man kan het verzieken voor de massa, maar de massa is niet die ene man.

Dit opiniestuk verscheen ook op Joop.nl.

Tags: , , , , ,

13 Responses to “Geen stilte”

 1. Twitter Trackbacks Says:

  @zonneschijn: Reading JeroenMirck.nl » Geen stilte

 2. Ben Says:

  Goed gesproken, Jeroen.

 3. Mike Verbruggen Says:

  Ik had ook mijn bedenkingen over het massaal oproepen tot een #twitterstilte. Omdat het in mijn ogen heel normaal is om op 4 mei stil te staan bij iedereen die het leven heeft moeten laten tijdens het verdedigen van onze vrijheid. En dat stil zijn doe je overal. Thuis, op straat en ook op internet.

 4. Uh wat Says:

  Doordenken is ook een vak, Jeroen…

  Het hangt ervan af naar WIE je luistert… Dat mensen tegen die #twitterstilte is, heb ik nauwelijks gehoord. Dat mensen dit willen afschaffen is al JAREN aan de gang. En dat er een malloot de dodenherdenking verstoort vandaag is gewoon PURE TOEVAL…

  Je legt verbanden tussen dingen wat helemaal niet klopt… of niet eens bij elkaar horen te zitten.

 5. Arne Says:

  Jeroen, heb je ook de tweede helft van Fedde’s artikel gelezen? dat die 5% ook kan groeien als er dingen mis gaan, wat hij nu ziet gebeuren in Nederland? Jammer, zo’n selectieve quote om eigen gelijk te bewijzen.
  En about die herdenkingscode, waarom was die uberhaupt nodig? iedereen met een greintje respect in zich houdt toch gewoon z’n mond, waarom zou dat op Twitter anders zijn?

 6. Remco Janssen Says:

  Bedankt voor de wijze woorden, Jeroen. Had ik nodig na een dag vol dwaze reacties :-).

 7. Jeroen Mirck Says:

  Of je nu voor of tegen het oproepen tot #twitterstilte bent, daar gaat dit stuk helemaal niet over. Wel gaat het over de agressie waarmee sommige mensen blijkbaar deze oproepers in de hoek drukken. Voor mensen die respect dus blijkbaar zo vanzelfsprekend vinden, is dat bijzonder respectloos.

  Leuk dat Arne Mosselman net als ik het stuk van Feddes in NRC heeft gelezen. Hij bewijst echter wel meteen dat hij zelf zo’n 5%-figuur is (van Twitter ken ik hem inderdaad als chronische conflictzoeker), want er klopt niks van dat ik selectief citeer. Dat is retoriek voor de bühne van collega-klagers. Feddes gebruikt de metafoor van de reisleider om aan te geven dat er een kleine groep notoire zeurpieten is (5%) die bij gebrek aan regie door de reisleider in staat kan zijn om nog eens 15 a 20% van de groep achter zich te krijgen, de zogenaamde meelopers. Bij een goede regie lukt het echter prima om die 20% aan de kant van de tevreden massa te houden. Dat is wat Feddes zegt. De groep vaste kankeraars is dus niet groter dan de geciteerde 5%. Maar ja, met Balkenende aan het roer moet je niet gek opkijken als er geen regie is. Dat maakt echter die groep meelopers niet net zo erg als de kleine groep querulanten.

 8. Eugène Says:

  Mooie woorden…

 9. TRS Says:

  “Dodenherdenking 2009 was voor mij een bijzondere dag, waarbij ik eigenlijk gedurende de hele dag heb nagedacht over oorlog en verzet.”

  *ZUCHT*

 10. Bas Paternotte Says:

  Bovenstebeste Mirck,

  Net je stuk gelezen. Jij neemt dat Twitter te serieus denk ik. Twitter is allemaal gelul. Als je wil weten wat er in de samenleving leeft dan moet je met die samenleving gaan praten. De kroeg in, naar buurtverenigingen en relatieclubs gaan waar bijvoorbeeld ondernemers komen. Dat doe ik namelijk. Naast het twitteren. ;>)

  Twitter is leuk maar geen graadmeter voor de samenleving. Want die zit namelijk niet op Twitter. Op Twitter zitten alleen maar freaks. En jij bent zo’n freak. En ik ook.

  En qua Twitterstilte? Deftige mensen zoals ik houden gewoon hun kop ff dicht. Twee minuten per jaar.

 11. Frank Says:

  De #twitterstilte ontlokte agressie, niet door het mooie initïatief, maar door het overloze geretweet.

  Overigens zou #twitterstilte niet moeten bestaan, het zou bij normaal respect gewoon #dodenherdenking moeten zijn.

 12. Dodenherdenking 2011 Says:

  […] De jaarlijkse dodenherdenking houdt de gemoederen meer dan ooit bezig. Vorig jaar was er De Schreeuw. Dit jaar maken politici ruzie: de een vindt de aanwezigheid van de ander misplaatst, de ander noemt de een ‘dom’. Kortom: we raken maar niet uitgepraat over de twee minuten stilte die we vanavond in acht nemen. En dat terwijl het eigenlijk maar over één ding zou moeten gaan: zij die voor ons sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog (en vooruit: ook bij andere militaire missies). Daarom meng ik me liever niet in het gekrakeel. Ik ben ook niet op de Dam. Namens mijn partij D66 leg ik in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West een krans bij het oorlogsmonument op het Sierplein. En ik luister naar de stilte. […]

 13. Jeroen Mirck Says:

  Ook in 2011 was er weer discussie over de #twitterstilte:

  * Marco Kalnenek: http://bit.ly/m1jImy
  * Anouk Timmerman: http://bit.ly/ijPJTj

Leave a Reply