Eerbetoon aan Thé Tjong-Khing

Thé Tjong-Khing is een van de allerbeste tekenaars die Nederland kent. Dinsdag kreeg hij de Max Velthuijs-prijs toegekend voor zijn werk als illustrator van kinderboeken. Volkomen terecht, maar persoonlijk ben ik vooral verkikkerd op zijn stripwerk.

Als ik aan Thé Tjong-Khing denk, dan ik aan zijn krantenstrip Arman & Ilva. Wat een lijnenspel, wat een spanningsopbouw, maar toch vooral: wat een prachtige stripvrouw schiep hij met Ilva. Dinsdag was Ilva zeker een minuut in beeld op nationale televisie. NOS-verslaggever Peer Ulijn kwam op bezoek bij de laureaat en liet hem zijn kindertekeningen vergelijken met zijn stripwerk. En hoewel zelfs Khing zijn werk voor kinderboeken prefereert (vanwege de lossere, vrijere lijnen) blijf ik houden van zijn klassieke beeldverhalen. En van Ilva.

Tags: , , ,

2 Responses to “Eerbetoon aan Thé Tjong-Khing”

  1. Michael Minneboo Says:

    Leuk kort eerbetoon, Jeroen. Grappig ook om te zien dat Thé zijn voorkeur geeft voor de meer gestileerde versie van Ilva die hij nu aan het tekenen is in plaats van de meer ‘realistische’ weergave van “100 jaar geleden.” Dat zie je veel bij tekenaars die al wat jaartjes meegaan, dat ze steeds meer gestileerd gaan tekenen en gaan experimenteren. Dat levert soms spannende prenten op.

  2. Menno Says:

    Jeroen, ik ben het niet vaak met je eens, maar nu bijna wel voor de volle 100%! Het was ook mijn eerste reactie! Sterker: ik pakte mijn stripboek van Arman & Ilva uit de kast (‘De perfecte kringloop’. Rocks!!!) om aan mijn vriendin te laten zien hoe mooi de beste man toen tekende. En jawel, ook ik geil…eh had respect voor de vrouwfiguur Ilva.

Leave a Reply