Do you know Flo?

“Do you know Flo?” Het is geen vraag, maar een vanzelfsprekendheid. Wie van hedendaagse strips houdt, kan niet om de dagstrip heen die de jonge Amsterdammer Floor de Goede op internet publiceert. Over zichzelf en vriendje Bas. Over draaiende wasmachines. Over writer’s block en deadlines. Maar altijd over Flo zelf. Vandaag bestaat DoYouKnowFlo.nl precies zes jaar. Reden om een oude recensie op te graven uit mijn digitale archief.

Menigeen uit de stripwereld sprak er schande van toen de jury van de Clickburg Webcomic Awards de jonge tekenaar Floor de Goede in het voorjaar van 2005 niet nomineerde voor een prijs. Het massale protest tekent de populariteit van diens dagelijkse webcomic Flo.

De Goede is het troetelkind van de Nederlandse stripscene, mede dankzij zijn dagelijkse autobiografische stripjes op internet. De webcomic Flo ging van start op 1 maart 2004. Alleen al qua standvastigheid verdient De Goede een pluim, want sindsdien produceert hij vrijwel elke werkdag een dagstrip, op een enkele vakantieweek na. In juni 2005 haperde de motor even, maar De Goede herpakte zich binnen een week. Om zijn productiviteit te onderstrepen deed hij ook nog mee aan 24 Hour Comics Day, waarbij hij in het weekend van 13 en 14 maart 2005 binnen vierentwintig uur een Flo-strip van evenzoveel pagina’s produceerde.

Waar gaat die imposante productie van Flo-strips dan over? Over de tekenaar zelf, en zijn partner Bas. Het zijn ‘daily comics about daily life’, dus verhaalt De Goede over de geneugten en gruwelen van het samenwonen, het samen kopen van een huis en allerlei relationele perikelen. Ook toont De Goede een kijkje in zijn eigen psyche: soms is hij onzeker, soms eigenwijs, maar vaak toch een heel gewone jongen. Het runnen van een huishouden en het werken tegen deadlines zijn zijn belangrijkste issues.

Flo is dus écht autobio. Toch is het ook meer dan dat. Soms schept De Goede een fantasiewereld die zijn dagelijkse leven doorkruist. Dan krijgt hij te maken met de gevaarlijke doodspop Deathboy of kruipt hij zelf in een superheldenpak om over de daken te struinen. Recentelijk berichtte de strip een week lang over achtervolgingsangst, waarbij Flo uiteindelijk foto’s maakte van zijn spiegel om zijn onzichtbare stalker vast te leggen. De clue is een fascinerend animatiefilmpje, waarbij Flo blijkt te worden gestalkt door… zichzelf.

Psychologen zouden wel raad weten met zo’n aflevering: deze tekenaar lijdt aan een wat al te sterke egofixatie. Ongetwijfeld waar, maar bij Flo stoort dat niet. Daarvoor zet De Goede zijn eigen beslommeringen te charmant en onderhoudend op papier. Hoewel de stripjes vaak een sterke clue missen, zorgt de vertederende Flo bijna altijd wel voor een glimlach. Vermakelijk is ook de dagelijkse stroom groupie-achtige lezerscommentaren.

De webcomic Flo is verpakt in een simpele maar solide vormgegeven site. Van het oudere werk is inmiddels bij uitgeverij Bries een bundeling verschenen: De dagelijkse beslommeringen. [Inmiddels verschijnen de Flo-bundels bij Catullus, de uitgeverij van Jean-Marc van Tol.] Bijkomend nadeel is nu echter wel dat alle oude Flo-strips uit 2004 van de site lijken te zijn verwijderd. Spijtig, want het boekje bevat slechts een selectie van de vroege strips. Of speurde uw recensent niet ver genoeg?

Deze recensie verscheen in juli 2005 op Clickburg.nl.

Tags: , , , , ,

7 Responses to “Do you know Flo?”

 1. Stonehead Says:

  Zo, dat is wel een héééééle ouwe recensie. Flo heeft inmiddels zes boekjes uit, die overigens niet veel verder reiken dan 2008 (maar wat wel de reden is dat die strips offline zijn, die word je dus geacht te kopen). Ze zijn onlangs twee-aan-twee opnieuw uitgegeven op een ander formaat bij een nieuwe uitgever (Catullus). Gelukkig maakt Flo zijn daily, want de dode bomen lopen inmiddels ver bij de echte snelheid daarvan achter.

 2. Michael Minneboo Says:

  Altijd leuk als Flo aandacht krijgt, Jeroen. Hij gaat inderdaad alweer een tijdje mee. Toch had ik ervoor gekozen om delen van je recensie, die toch wel gedateerd is, weg te laten. Dat verhaal over clickies is te lang geleden. Evenals de opmerking over Bries. Catullus geeft tegenwoordig Flo uit, zoals Stonehead hierboven terecht aangeeft. En waarom niet meer verteld over de andere strips die Flo recenter maakte? Prima natuurlijk om als blogger soms wat ouder materiaal onder de aandacht te brengen, maar updaten is dan geen overbodige luxe, dunkt mij.

 3. Kim Says:

  Ik ben fan! Oude recensie of niet, leuk dat je even aandacht besteed aan dit feit, Jeroen. Je hebt er trouwens netjes bijgezet dat het een oude recensie is dus mij stoort het niet. Wel sneu echter dat de oude comics na papieren publicatie offline zijn gehaald. Papier loopt toch altijd achter online aan; meerwaarde van het boek voor mensen die de comic al online volgen ligt volgens mij toch vooral in het hebben van de hele verzameling (bij wijze van ‘naslagwerk’ dat je kunt doorbladeren, of cadeau kunt doen), niet in de nieuwswaarde, dus flauw om de strips dan offline te halen. Maar ja, van de discussie papier vs internet zijn we voorlopig toch nog niet af ;-)

 4. Michael Minneboo Says:

  @Kim: Ik ben ook fan van Flo, maar het gaat mij erom dat een oude recensie weinig toevoegd. De stukken waarin Jeroen de site beschrijft en zijn mening laat horen zijn prima, maar de gedateerde informatie had er wat mij betreft uit gekund. Je bedient je lezers meer met versche blogposts.

 5. Jeroen Mirck Says:

  @Michael, Kim: Tijdgebrek was de reden om ditmaal even bij een oude recensie te laten. Het gros van de tekst is een oordeel over de strip als zodanig, waar ik nog steeds achter sta. Om verwarring weg te nemen heb ik een paar extra tijdsaanduidingen opgenomen in de tekst, plus een verwijzing naar uitgeverij Catullus. Daarmee is de tekst weer helemaal actueel. Ik wilde trouwens laten zien hoe lang Flo al bezig is. In dat licht vond ik de herpublicatie van dit oude stuk juist heel toepasselijk.

 6. JeroenMirck.nl » Ype + Willem Says:

  […] De associatie met de autobio-strips van Floor de Goede is onvermijdelijk: ook een jong homostel, ook die lulligheid, ook vier plaatjes, ook groot geworden als webcomic. Daar wordt niet geheimzinnig over gedaan, want Flo krijgt zelfs een bijrol als zichzelf in een serie grappen. Ype is eenzelfde twijfelkont als Flo, maar dan wel eentje van het licht-neurotische soort. […]

 7. ルブタン Says:

  [KNIP]

  Noot van de webmaster: Zelfs spammers houden van Flo.

Leave a Reply