Afzeiken volgens Giphart

Ronald Giphart maakt zich vandaag in zijn Volkskrant-column boos over afzeiken in de politiek. Als voorbeeld refereert hij aan een ‘genante afzeikgrap’ van PVV-Kamerlid Richard de Mos over het uiterlijk van GroenLinks-collega Ineke van Gent. Vervolgens verwijt hij mij dat ik die grap op Twitter heb herhaald. Nu was dat bepaald niet mijn allerleukste tweet, maar Giphart lijkt te suggereren dat ik het met die belediging aan het adres van Van Gent eens zou zijn. Om het even in zijn vocabulaire te zeggen: wat een gelul.

Eerst even de feiten. Medio maart (dus niet ‘een week of wat geleden’, zoals Giphart schrijft) debatteerde de Tweede Kamer over klimaatonderzoek. Na de gebruikelijke klimaatprobleemontkennende interrupties van Richard de Mos, als milieuwoordvoerder van de PVV, grapte Ineke van Gent dat De Mos wellicht dacht dat hij het klimaatprobleem kon bezweren door zijn vinger in de dijk te stoppen. Daarop antwoordde De Mos:

“We kunnen beter mevrouw Van Gent voor die dijk leggen, dan is met haar omvang het probleem meteen opgelost.”

Afgelopen weekend slaagde Ineke van Gent erin om op het partijcongres van GroenLinks een hogere plek op de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen te verwerven: ze steeg van tien naar vijf. Op die uitkomst reageerde ze met de uitspraak: “Een stoer wijf op vijf.” Vervolgens twitterde ik, als sneer naar De Mos, die zelf op de PVV-kieslijst slechts twaalfde staat: “PVV’er @RichardeMos denkt nu vast over @InekevanGent: ‘Goh, dat dikke wijf staat op vijf. Zij wel!'” Inclusief een linkje naar het bewuste filmpje van De Mos die Van Gent beledigt, zodat mensen de context van mijn grap begrepen.

Eerlijk is eerlijk: het was geen sterke grap. Ondanks het verhelderende linkje zag GroenLinks er de grap ook niet van in. Drie Kamerleden reageerden: Femke Halsema, Naima Azough en Ineke van Gent zelf. Waarop ik het enige deed wat ik kon doen: mijn excuses aanbieden. Mijn sneer was gericht aan het adres van De Mos, niet aan Van Gent. Mijn excuses werden door alledrie de GroenLinks-parlementariers aanvaard. Waarvoor dank.

Maar wat maakt Giphart ervan? “Mirck leerde dat het gevaar van afzeiken is dat er wordt teruggezeken.” Daarmee suggereert hij dat ik Van Gent wilde afzeiken. Ik snap dat hij dat nodig had om zijn stukje rond te maken, maar het is wel een beetje kinderachtig. Of beter gezegd: zeikerig. Zeker ook door mij als ‘D66-politicus’ neer te zetten, terwijl ik geen politieke functie bekleed voor de partij waar ik lid van ben. Twee onwaarheden, zodat hij toch maar mooi een voorbeeld heeft van een afzeikend politicus.

Natuurlijk ben ik het met Giphart eens dat politici elkaar minder zouden moeten afzeiken en meer inhoudelijk zouden moeten debatteren. Wat dat betreft ziet hij over het hoofd dat ik precies hetzelfde bedoelde toen ik twitterde over het onfatsoen van Richard de Mos.

Tags: , , , , , , , , ,

6 Responses to “Afzeiken volgens Giphart”

 1. René Says:

  Nou ja, je bent in ieder geval weer even genoemd, dus geniet ervan. Voor de rest is het gewoon een non-issue

 2. Paul Says:

  – Waarom zijn 5 weken geen “week of wat”?

  – Giphart suggereert volgens mij niet dat je achter een belediging van van Gent staat als hij schrijft: “Geschrokken liet Mirck weten dat hij slechts geprobeerd had de domheid van de PVV-er te benadrukken.”

  – Als je commentaar uit, kan je verkeerd begrepen worden en commentaar terug verwachten, dat is volgens mij het enige dat Giphart duidelijk probeert te maken.

 3. Eugène Says:

  Ben je weer ruzie aan het maken op Twitter…

 4. Jeroen Mirck Says:

  @Eugène: Ruzie is een groot woord. Twitter is een impulsief medium, waarbij snelheid het doorgaans wint van nuance. Dat heeft ook met de lengte van de berichten te maken. Bovendien heb ik mijn verkeerd gevallen grap direct bijgelegd met de betrokkenen. Op Twitter was het dus alweer koek en ei, maar vervolgens schreef iemand er ineens een column over op pagina 2 van de Volkskrant. Als zo’n stuk de waarheid geweld aandoet, vraagt dat om een reactie. Zo gaan die dingen. Much ado about nothing, maar het houdt de polemiek gaande.

 5. karin r. Says:

  bad publicity is good publicity?

 6. JeroenMirck.nl » D66-politicus Says:

  […] Een D66-politicus, zo noemde Ronald Giphart me eerder dit jaar. Dat was na de lokale verkiezingen in maart, waar ik nét niet verkozen werd. Ik was dus ook nét geen politicus, hoe graag Giphart dat ook had gewild. […]

Leave a Reply