Pechtold: ‘Ga in gesprek met PVV’ers’

Campagne voeren is met mensen in gesprek gaan, ook met PVV’ers. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold zondag op de slotmanifestatie van D66 Amsterdam in de aanloop naar de lokale verkiezingen van 3 maart en de landelijke verkiezingen op 9 juni. “Ik vind het fantastisch dat D66’ers op internet, op Twitter en overal voorop staan, maar [het gaat vooral om] posters plakken, folderen op straat en gesprekken aangaan, ook met mensen die beginnen met PVV. Als je ze aanspreekt en doorvraagt, dan zijn dat mensen die geïnteresseerd zijn in wat wij aan het doen zijn. Ze zijn nog niet afgehaakt. Ze willen alleen horen dat je snapt welke problemen ze hebben en dat jij daar een verhaal voor hebt. En binnen vijf minuten heb ik met bijna iedereen dan een discussie over de oplossingen. Niet zwart/wit, niet in het wegzetten, maar in het meenemen.”

“Het is geen keuze tussen links en rechts”, zegt Pechtold over de komende verkiezingen, zowel in maart als in juni. “Ik zag vanochtend drie collega’s bij Buitenhof zitten en daar werd gezegd: het progressieve linkse blok. Hoezo progressief? Het kan je met Agnes Kant tot afspraken komen als iedere hervorming wordt tegengehouden? Daar is niets progresiefs aan.”

“Daarom moeten we Nederland meenemen in ideeën die aanslaan richting de volgende generatie”, zo schetst Pechtold in Amsterdam zijn eigen plannen. “De allerbelangrijkste is dat wij een visie laten zien op hoe wij die staatsschuld van inmiddels meer dan 350 miljard, hoe we dat begrotingstekort van inmiddels 35 miljard per jaar gaan terugdringen. Als we de tijd nemen die de PvdA ervoor wil uittrekken, tien tot vijftien jaar, dan betekent dat 250 miljard extra staatsschuld erbij. Dat kunnen we ons niet veroorloven, maar dat kunnen we zeker niet nalaten aan een volgende generatie. Ik wil geen net weer opkomende economie kapot bezuinigen en daarom wil ik langs drie lijnen met D66 werken: we gaan bezuinigen waar mogelijk is, we gaan hervormen waar het al jarenlang niet gebeurt, maar het allerbelangrijkste is dat we ook kijken waar we gaan investeren.”

Tags: , , , , , ,

7 Responses to “Pechtold: ‘Ga in gesprek met PVV’ers’”

 1. Jooper Says:

  Veel succes morgen!

  Even wat anders: ligt het aan mij of worden de gemeenteraadsverkiezingen (nu ook al) opgeblazen tot een media- en marketingspectakel? Een rondje winkelen op zaterdagmiddag betekent in deze periode dat je je een weg moet banen tussen de opdringerige flyeraars door, en gisterochtend stond er bij ons zelfs een lokale partij met een roze limousine voor het station. Ze deelden krentenbollen uit…

  Het leidt mijn aandacht af van de inhoud. Amerikaanse toestanden, waarbij je kiest voor een persoon en niet voor zijn of haar boodschap. Het zal wel bij het tijdsbeeld horen, maar ik word er heel moe van.

  Voor jullie hoop ik dat de verkiezingen brengen wat de peilingen beloven. De boodschap is goed, maar het moet na de verkiezingen natuurlijk nog wel waargemaakt worden…

 2. Elin Says:

  Een vriendin vertelde me dat ze op een zaterdagmiddag in de stad in een straat praktisch de doorgang werd ontnomen door een tamelijk strak in het gelid staande horizontale rij van, ja heus, D66’ers :)

  OT: Wat ik vooral vreemd vind is de inmenging van nationale politieke figuren in de lokale campagnes. Waar ik ga stemmen, lijkt bijv. de SP heel anders (extreem seculier) dan de SP nationaal gezien. GroenLinks is er ook niet bepaald groen bezig. Maar door de partijnaam en de “marketing” van Den Haag lijken ze anders (meer zoals de nationale variant) dan ze zijn. De lokale partijen kunnen natuurlijk geen grote campagnes betalen en moeten het hebben van een interview in het regionale sufferdje. Door deze elementaire, louter lokale propaganda lijken zij echter duidelijker en onafhankelijker. Ik denk dat juist ontevreden, zeikerige kiezers hen als betrouwbaarder zien, omdat ze niet “besmet” lijken met “Den Haag”.

  Overigens, met “we gaan bezuinigen waar mogelijk is, we gaan hervormen waar het al jarenlang niet gebeurt, maar het allerbelangrijkste is dat we ook kijken waar we gaan investeren” zeg je in feite nog steeds niks duidelijks, wat de mensen wel willen. Bijv. ga je bezuinigen op onderwijs of niet, ik zeg maar wat.

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Jooper: De politiek is traditiegetrouw stukken zichtbaarder in het straatbeeld als er verkiezingen zijn. Wel is het zo dat er nu extra veel camera’s op gericht zijn, maar dat geldt voor alles in onze mediamaatschappij. Dat landelijke kopstukken er zich mee bemoeien is logisch, want uit onderzoek blijkt dat doorgaans zo 88/85% van de stemmen bij lokale verkiezingen worden ingegeven door wat er in de landelijke politiek gebeurt. Al kan een groot lokaal probleem (zoals de Noord/Zuidlijn) daar verandering in brengen.

  @Elin: Lokale partijen hebben zo hun charme, maar ook hun nadelen. Zo hebben ze vaak geen echt partijkader of juist weer wel een hoog NIMBY-karakter (“Not In My Backyard!”). Tot slot, wat Pechtold betreft: bekijk de video, daar vertelt hij onder meer dat D66 juist enorm in onderwijs wil investeren, omdat dat de sleutel is tot minder overlast op strijd, betere arbeidskansen en een sterkere economie.

 4. Elin Says:

  @Jeroen Ok ik zal de video eens kijken. Maar ik bedoelde meer, dat je quote van hem, beter gekozen had kunnen zijn.

  Wat is een partijkader precies? Zal wss een domme vraag zijn, maar ik vind niks met Google.

  Idd hebben lokale partijen soms iets, tja, provinciaals dus, maar het zijn toch ook gemeenteraadsverkiezingen? Wat maakt het bijv. nou uit of de lokale D66 voor de EU is (hun meer globale punt), bij de gemeenteraadsverkiezingen? (Er zijn echt mensen die hun gevoelsstem daarvan laten afhangen.) Het zou wat anders zijn, als een partij bijv. voor de samenwerking met een andere stad was, maar dat soort dingen hoor je dan weer bijna nooit, en (idd) ook niet van een lokale partij.
  Maar vooral, nu krijgen ook landelijk actieve partijen veel “extragratis” bekendheid door het inzetten van nationale kopstukken in de campagne. Ik vind dat niet helemaal eerlijk, meer beperkende regels op dat gebied zouden m.i. geen overbodige luxe zijn.

 5. Jeroen Mirck Says:

  @Elin: Beperkende regels voor inzet van landelijke kopstukken? Dat lijkt me niet alleen onhaalbaar (zet dat kopstuk gewoon als lijstduwer op de lijst en hij of zij kan alsnog komen opdraven, want ‘ineens wel relevant’). Daarbij komt nog dat D66 een liberale partij is. Liberaal wil onder meer zeggen dat je vertrouwt op de maatschappij zijn gang laat gaan en niet vastsnoert in een overdaad aan regels. Liberalisme is ook de vrijheid van het individu. Als politieke partijen ervoor kiezen landelijke kopstukken in te zetten, zal D66 dat niet snel verbieden.

  Het citaat van Pechtold had misschien nog beter gekund, maar dit was dan ook niet per se zijn meest diepgravende speech. Het maakt ook verschil waar hij spreekt, en waarover de bijeenkomst gaat. Met partijkader bedoelde ik trouwens dat grotere partijen echt een organisatie hebben opgebouwd met eigen routines. Lokale partijen opereren vaak wat meer houtje-touwtje. Ook een landelijke partij kan trouwens prima functioneren op lokaal niveau. Door je grotere organisatie kun je makkelijker terugvallen op ervaringen elders of gewoon leren van onderzoek dat het landelijke onderzoeksinstuut van je eigen partij heeft opgezet. Die extra’s heeft een lokale partij doorgaans niet.

 6. Jan Jansing Says:

  Ik stem PVV en heb geprobeerd om met D66’ers op Plein66 in discussie te gaan. Discussie wordt echter niet op prijs gesteld. D66’ers proberen je duidelijk te maken dat ze je een slecht mens vinden en iemand die alleen maar Wilders kan napraten en weigeren te reageren als je situaties beschrijft in de maatschappij die volgens jou verkeerd zijn. Er wordt dan al gauw gescholden en als je als PVV’er te lang blijft aandringen, wordt je het spreken onmogelijk gemaakt door de moderator van het forum, Adriaan Ribbeling. Die blokkeert dan de mogelijkheid om nog te posten.

  Misschien dat Pechtold dus eens een gesprekje moet voeren met zijn achterban en hen moet instrueren over hoe je om moet gaan met andersdenkenden. D66’er verwarren discussiëren met schreeuwen.

 7. Jeroen Mirck Says:

  @Jan: Een beetje zelfkennis zou wonderen doen. Ik heb jou bezig gezien op Plein 66 en kan niet anders zeggen dan dat je jezelf daar onmogelijk hebt gemaakt. Discussie is prima, maar dan wel op basis van feiten. Jij hebt geregeld op het forum zaken over de islam geroepen die aantoonbaar onjuist waren en gerust vervolgd hadden kunnen worden vanwege discriminatie. Bovendien verstoorde je de inhoudelijke discussie door het starten van discussies over hoe jij dacht over andere forumdeelnemers en de moderatoren. Dat gedrag is het moedwillig verstoren van de orde op een forum, iets waar je op ieder ander platform ook voor zou zijn geroyeerd.

  Dit alles heeft niks te maken met D66’ers die volgens jou niet zouden willen praten met PVV’ers. Probeer hetzelfde ook eens op de fora van andere politieke partijen. Je zult zien dat je er ook daar binnen afzienbare tijd uit zult liggen. Haal eerst de balk uit je eigen oog voordat je klaagt over de splinter bij een ander.

Leave a Reply