Even naar Zevenaar

Dit weekend was ik weer even in Zevenaar. Niet omdat het zo’n onweerstaanbare hotspot is, maar omdat mijn moeder er woont. Het was gezellig om weer even terug te zijn in de stad waar ik een paar jaar op school heb gezeten. Maar verder vind ik er weinig aan, in Zevenaar.

Ik ben niet de enige, getuige de befaamde sketch van cabaretier Najib Amhali. Nu geloof ik best dat echte inwoners van Zevenaar het anders zien, maar je kunt ook overdrijven. Dat doet het tijdschrift Uit, dat ik op de terugweg las in Arnhem. Dat blad slaat helemaal door. Leest u even mee?

“In hartje Liemers, omgeven door de rivieren Rijn, IJssel en Oude IJssel ligt Zevenaar. Een veelzijdig gebied vol natuurschoon, cultuur, uitgaansmogelijkheden en een groot horeca-aanbod.” Ziet u ook al een soort Amsterdam voor zich? De rubriek heet Hotspots, dus u bent alvast gewaarschuwd. Het regent superlatieven in dit door adverteerders bekostigde blaadje. Zo heeft Zevenaar een ‘bruisend uitgaansleven’. Mijn hersens kraken: welke hippe clubs zouden ze toch bedoelen?

“Het centrum van Zevenaar biedt volop mogelijkheden voor een lekker dagje shoppen. Het aanbod is bijzonder en gevarieerd en heeft met name op modegebied werkelijk alles in huis.” U leest het goed: alles. Vergeet Milaan en Parijs, kom naar Zevenaar!

“Zowel heren als dames kunnen er een ruime keuze maken uit casual, trendy, klassiek en accessoires, maar ook voor kinderkleding en bruidsmode ben je in Zevenaar aan het juiste adres. Opvallend is daarnaast het aantal kapsalons. Verder vind je er alle winkels die je in een volwassen winkelstad hoopt aan te treffen.”

Buiten adem van dit aanbod? Er is nog meer: “Maar met alleen winkels red je het natuurlijk niet. Een stad heeft meer nodig om bezoekers aan zich te binden. Ook op dat gebied heet Zevenaar niet te klagen: het winkelend publiek kan er een ruime keuze maken uit horecagelegenheden voor een kopje koffie met appelgebak, een ijsje tussendoor, een lekkere lunch of een uitgebreid diner. Al met al is het dan ook alles behalve verwonderlijk dat je mensen hoort zeggen: ‘Ik ga even naar Zevenaar’.”

Copywriting, het is ook een vak. Net als overdrijven. Qua citymarketing heeft Zevenaar in ieder geval wél goed geluisterd naar Najib Amhali: theater Bommersheuf heeft na diens cynisch sketch een andere naam gekregen. Het heet sinds kort Musiater. Snik.

Tags: , , ,

4 Responses to “Even naar Zevenaar”

 1. Bas Says:

  Zevenaar, the place to be. Dat moet je toch nog wel weten van de middelbare school? ;) Man, wat een leven daar! Nu is er sinds jij weg bent wel wat veranderd en wat meer horeca gekomen. Maar bruisend, dat kan ik Zevenaar niet echt noemen nee. Nou ja, ben ondertussen ook al even weg en kom er alleen nog om mijn ouders te bezoeken.

 2. Elin Says:

  lol. Dat “UIT”-blaadje is ook gewoon één grote advertentiefolder, vreselijk om te lezen, tenzij het zo onbewust-fout is als hier.

 3. Pascal Says:

  Ben ook al ff weg uit Zevenaar, maar kom er nog wel. Je herkent het centrum niet meer terug, maar deze foute folder is een beetje too much en eenzijdig belicht (goh, het lijkt wel een weblog).
  Overigens hoe grappig de sketch ook is, er klopt geen hout van. Alle Zevenaarders weten zich café De Seven Aere te herinneren, daar liepen 20 jaar geleden alle etnische groepen al door elkaar heen.

 4. Paul | webschrijver Says:

  Kan me voorstellen dat de copywriter van dit stukje jubelproza zelf ook wat anders heeft ingeleverd… En dat de opdrachtgever vervolgens reageerde met: ‘dat moet wervender, veel wervender!’

  Been there, done that ;-/

Leave a Reply