R.I.P. Balkenende-IV

Balkenende op het Mediapark

Na drie eerdere vruchteloze pogingen is ons vannacht ontvallen: het kabinet Balkenende-IV. Geen bezoek, geen bloemen. Al zal de brekende partij prijs stellen op rode rozen. Eindelijk verlost van dit rood-christelijke vechtkabinet. Wie dacht er nu nog dat de lokale verkiezingen vooral over lokale onderwerpen zouden gaan? Rust zacht.

Tags: , , , , , ,

10 Responses to “R.I.P. Balkenende-IV”

 1. Mike's Webs Says:

  Wat denk jij, Jeroen: hoe groot is de kans dat slang Balkenende nog eens terugkomt als geflipte regisseur van een kabinet? Ik snap sowieso niet hoe een premier kan terugkomen die de vorige keer de boel ook niet bij elkaar kon houden. Het is JP al een paar keer gelukt.

 2. Jacqueline Duurland-Poelen Says:

  Na vier mislukte kabinetten is het toch echt onacceptabel dat een zwakke leider als J.P. Balkenende weer terugkeert als minister-president. Als het CDA niet zelf deze conclusie kan trekken, moeten we in ieder geval zorgen dat het CDA niet weer de grootste partij wordt.

 3. Jeroen Mirck Says:

  Jullie hebben helemaal gelijk, Michael en Jacqueline: Jan Peter Balkenende zou na vier desastreus gesneuvelde kabinetten totaal uit beeld moeten zijn om het nogmaals te mogen proberen. Dit besef lijkt tot nog toe niet doorgedrongen tot het CDA-kader, dat nog altijd een cruciale stem heeft in het naar voren schuiven van de eigen leider.

  Maar wellicht is vier maal mis ditmaal scheepsrecht. Uit alles blijkt dat Maxime Verhagen warmloopt om de post van JPB over te nemen. Het enige probleem is dat hij zelfs binnen zijn eigen partij niet onomstreden is. De zeer nabije toekomst zal leren of er een leiderschapswissel aankomt binnen het CDA. Balkenende zal zich trouwens voor het hoofd slaan dat hij de post van EU-president is misgelopen. Dergelijke topbanen, ideaal om galant de landelijke politiek te ontvluchten, zijn niet rijkelijk gezaaid.

  Tot slot: Jacqueline heeft natuurlijk gewoon gelijk als ze zegt dat het de kiezer is die bepaalt of het CDA in de positie komt om wederom te mogen regeren. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat de CDA-achterban bekendstaat als hondstrouw. Ik ben benieuwd hoeveel kiezers de falende christen-democratie de rug toekeren.

 4. Bas Dekker Says:

  Twee slechts hele korte opmerkingen:

  – over de terugkeer van gevallen leiders: zegt de naam Yves Leterme jullie iets? Zeg dus nooit nooit

  – over Verhagen: als hij premier wordt (want idd: de CDA-aanhang is hondstrouw en met de verdere verdeling der partijen is de kans dat het CDA de grootste blijft ook groot), dan ga ik toch overwegen om te emigreren. Ik eis als Nederlander dat mijn premier ABN spreekt, en geen dialect. JPB was al geen ster aan de hemel van de rhetorica, maar Verhagen is mij toch echt te veel…

  BasD

 5. Jeroen Mirck Says:

  @Bas: De tekenen zijn inderdaad niet hoopgevend. De Nederlandse politiek is een kaartspel geworden waarbij het CDA altijd weer wonderwel veel troeven in handen heeft, terwijl het risico ook nog eens levensgroot is dat de kiezer ineens een joker uitspeelt: Geert Wilders. Ik reken op progressief tegengas van D66, dat eveneens flink in de lift zit, en het sterk opererende GroenLinks. Wie weet profiteert ook de PvdA van de huidige breuk. De geschiedenis leert dat het spreekwoord “Wie breekt, betaalt” vaak juist niet blijkt te kloppen.

  Maar over Balkenende gesproken: het CDA-bestuur heeft vandaag unaniem besloten hem zonder tegenkandidaat voor te dragen als lijsttrekker bij de komende verkiezingen. Inderdaad, het CDA is hardleers.

 6. Mike's Webs Says:

  @Jeroen @Jacqueline @Bas: Jezus! zeg ik dan. Hardleers dekt bijna de lading niet. Als NL nogmaals kiest voor een Balkenende-kabinet, denk ik serieus aan emigreren. Ik weet nog wel bananenrepublieken waar het beter toeven is dan hier.

  Ik vrees dat we van links niet zo heel veel mogen verwachten. Het zou mooi zijn als we een kabinet D66, GroenLinks en SP zouden krijgen, maar gezien de houding van Agnes Kant gisteren bij Nova jegens D66 – en de misplaatste strijdlust in haar stem – vrees ik dat we een dergelijke coalitie op ons buik kunnen schrijven. Links is al jaren te verdeeld in dit land om één sterk front tegen de Christenoverheersing te vormen. Een gemiste kans.

 7. F. von Zeikhoven Says:

  Jeroen en andere gapekoppen…

  Het CDA bestuur roept JPB weer als lijstrekker te willen? Weet je dan echt niks van spindocteren? Allemachtig, man! Da’s alleen maar bedoeld om die mediahonden te laten ophouden met het filleren van Verhagens geblunder. En bij de kiezers de indruk te wekken dat de CDA-koers stabiel en vertrouwd is, precies wat de achterban graag wil zien. Niks geen vechtend over straat rollen. Ze hebben hun les daar wel geleerd toen Lubbers verklaarde dattie op de nummer twee van de CSA-kieslijst zou stemmen. Totdantoe was Eelco Brinkman de gedoodverfde volgende premier. Dat Lubbers de Wonderboy zo publiekelijk liet vallen, kwam het CDA te staan op het premierschap van Wim Kok… Pikant detail is dat het optreden van de toenmalige persoonlijke spindoctor van Eelco Brinkman causaal ook niet onomstreden was voor de mening over Brinkman binnen de partij. Mannetjesmaker heette dat toen nog. Frits Wester was zijn naam…
  Het CDA wil de geest koste wat kost in de fles houden, daarom konden er bij Balkenende’s persco vannacht géén vragen gesteld worden. Terwijl Bos er vrolijk nog één in het CDA-net knalde door wèl goed en helder de *kuch* kritische vragen van de pers (“Gaat u zondag naar Feyenoord?”) te beantwoorden bij zìjn persverklaring rond 05.00uur…

 8. F. von Zeikhoven Says:

  CSA? Zal wel cDa moeten zijn… suffe typo’s… Voor de jeugdigen nog een Update. Brinkman was de CDA lijsttrekker en stevende totdat Lubbers hem abknallde af op een verkiezingsoverwinning en dus zou hij premier worden. Wie de nummer twee op die lijst was? Al sla je me dood…. Het was geloof ik zelfs zo dat Lubbers feitelijk met die soundbite de verwekker is geweest van Paars I… Interessant is trouwens ook dat Paars I in z’n eerste bestaansmaanden de Nederlandse journalistiek verschillende keren tot grote opwinding bracht. Want bewindslieden van de drie partijen leken openlijk met elkaar ruzie te maken en dus moest dat kabinet wel vallen. In werkelijkheid introduceerden zij het èchte publieke debat tussen bewindvoerders als regerings-stijl in de Nederlandse politiek. Een verschil van mening leverde een ‘agreement to disagree’ op en geen kabinetscrisis. De PvdA heeft via Wouter Bos keihard onderstreept, dat die klok in de regering niet meer teruggedraaid kan worden. Zoals het CDA dus wel wilde, want ‘we mochten niet eens in het openbaar zeggen dat er geen parlementaire meerderheid voor voortzetting is’ aldus Wouter Bos, doelend op de dwingelandij-poging van het CDA de ‘eenheid van bestuur’ weer te definiëren zoals gewoon was toen een MP nog door dat perstuig aangesproken werd met “Excellentie, hoe was uw vlucht”….

 9. Jeroen Mirck Says:

  Dank voor je analyse, Van Zeikhoven. Speculaties zijn altijd leuk, maar zolang Balkenende zonder tegenkandidaat lijsttrekker is, zie ik geen reden om daar niet op in te gaan. Verhagen krijgt zijn portie heus nog wel, want de PvdA zal niet nalaten om hem te blijven aanwijzen als de kwade genius achter de kabinetsbreuk. Zo liet Wouter Bos er vanavond in Nova geen twijfel over bestaan dat Verhagen de meeste halsstarrige CDA’er was tijdens het kabinetsoverleg.

  Een eventueel Brinkman-scenario kan altijd nog. Balkenende moet nu tijdens de verkiezingen de kastanjes zelf uit het vuur halen. Valt de uitslag tegen, dan heeft hij een goede reden om zich eindelijk uit de landspolitiek terug te trekken. Maar het is niet eens ondenkbaar dat het CDA gewoon de grootste partij blijft. Ook dan liggen er kansen voor Verhagen, maar een uitgemaakte zaak is dat zeker niet. We houden het tweetal in de gaten, wees niet bevreesd.

 10. JeroenMirck.nl » Louter lokaal Says:

  […] Het is nog maar een kleine week tot de verkiezingen, dus komt ook HP/De Tijd met een verkiezingsspecial. “Louter lokaal”, want het blad was al naar de drukker toen het kabinet viel. Voor de special belde de redactie ook mij, want ik ben op 3 maart verkiesbaar voor D66 in Amsterdam Nieuw-West. Mooie plek op pagina 6. Brede exposure, net als vorige week in Het Parool. Zo hoop ik mijn steentje bij te dragen aan een mooie verkiezingswinst voor D66 in heel Nederland. […]

Leave a Reply