Ben jij God?

Op Tweede Kerstdag gaf ik een boek weg. Indachtig de titel van dat boek (Ik ben God) vroeg ik aan de lezers van mijn weblog om een eigen interpretatie te geven van dat thema. De mooiste interpretatie zou worden beloond met een exemplaar van het boek. Hoewel mijn weblog het afgelopen jaar ruim 100.000 unieke bezoekers mocht verwelkomen, liep de weggeefactie alles behalve storm. Dat is geen ramp, maar toch ga je jezelf op zo’n moment een aantal existentiële vragen stellen, met als uitgangspunt: waar lag het aan?

  1. Ligt het aan mij? Natuurlijk, alles in het leven ligt altijd primair aan jezelf. Maar dat vind ik te makkelijk. Al was het maar omdat er zelfs tijdens mijn vakantie in Marrakesh driftig over me werd geschreven op Dat Ene Bekende Weblog. Er zijn blijkbaar mensen die niet over me uitgepraat raken. Ik voel me vereerd.
  2. Ligt het aan kerstmis? Best mogelijk, want met kerst en de dagen erna was half internet op vakantie of anderszins offline. Slechte timing? Welnee, een kerstactie doe je tijdens kerst. Punt.
  3. Ligt het aan God? Akkoord, het opperwezen mag zich de laatste jaren verheugen in een sterk afnemende populariteit, maar dat is slechts de helft van de waarheid. God is ook nog altijd goed voor sappige relletjes en discussies. Een prima thema dus voor een prijsvraag.
  4. Ligt het aan gratis? Gratis mag dan onlosmakelijk verbonden zijn aan (content op) internet, dat wil blijkbaar nog niet zeggen dat mensen blindelings achter iedere actie aan rennen. Gratis is aan inflatie onderhevig, dus boet het aan effect in. Schrijft Chris Anderson daar eigenlijk iets over in zijn bestseller ‘Free’, die zelf trouwens alles behalve gratis is?

Afijn, vult u zelf maar in. Drie mensen beschreven in de comments onder mijn oproep hun eigen interpretatie van het thema ‘Ik ben God’. Zelf heb ik daar een winnaar uit gekozen.

Een eervolle derde plaats is er voor Frank Verhoef van het rechtse weblog Dagelijkse Standaard, die het compact hield: “Ik zou alle stromen van gemeenschapsgeld aan weblogs per direct stopzetten.”

Tweede werd Iris van Breda (Viris.nl), met deze sympathieke gedachte: “Als ik god was zou ik mijn vriendin een andere jeugd geven. Ze verdient zoveel beter dan waar ze het mee heeft moeten doen. Maar ja, als god zijnde kan je natuurlijk niet al te partijdig zijn, dus dan zou ik iedereen een goede jeugd geven. Geen idee of dat voor god/mij veel werk zou zijn, maar ik zou er helemaal voor gaan.”

Uiteindelijk viel ik voor de eerste reactie die binnenkwam, van ene Elin. Dit is haar winnende interpretatie van het thema ‘Ik ben God’:

“Als ik God was, zou ik dat niet weten en ook niet zo handelen, omdat er voor mij dan geen God zou zijn. Dit is het absurde van het boek. Aangezien ikzelf de allerhoogste was en dat zou beseffen in mijn Goddelijke albeseffendheid, zou het niet in me opkomen überhaupt een opperwezen te verzinnen. Noch zou ik mezelf als God zien, de mij aanbiddende miljoenen aanhangers ten spijt, omdat ik tevens de allernederigste zou zijn – en bovendien mijn gang en wandel niet zou laten afhangen van andermans visie.”

Beste Elin, gefeliciteerd met je prijs. Laat even een reactie achter met een werkend mailadres (dat zie alleen ik, en God wellicht, maar niet de overige lezers), dan spreken we af hoe het boek ‘Ik ben God’ jouw kant op komt. Frank en Iris, ook jullie bedankt voor jullie bijdrage. Over de uitslag kan in de comments naar hartelust worden gecorrespondeerd.

Tags: , , , , ,

21 Responses to “Ben jij God?”

  1. Parsons Says:

    Kerst is met een hoofdletter.

  2. Jeroen Mirck Says:

    @Parsons: Dat maakt iedereen zelf uit. Net zoals gelovigen de naam van God doorgaans met een hoofdletter schrijven en niet-gelovigen niet.

  3. Tom Says:

    Zou het er misschien aan kunnen hebben gelegen dat de wedstrijd niet duidelijk genoeg werd aangegeven, bijvoorbeeld op je voorpagina? Of dat de beste antwoorden al waren gegeven waardoor anderen (waaronder ik) niet meer reageerden? Of omdat je zelf al een inzending becommentariseerde waardoor mensen werden afgeschrikt?

  4. Jeroen Mirck Says:

    @Tom: Dat het niet prominent op mijn voorpagina stond, is inderdaad waar. Dat vond ik wat overdreven. Wel heb ik de oproep om mee te doen enkele malen herhaald op Twitter, met een linkje naar het artikel. Die oproepjes verschijnen dan ook rechtsboven op mijn homepage. En voor de rest rekende ik vooral op de actieve lezers van mijn blog, die vanzelf wel op de wedstrijd zouden zijn gestuit.

    De ‘beste’ antwoorden bestaan niet. Ook heel afwijkende, verrassende bijdragen maakten kans. Verder denk ik niet dat ik met mijn (korte) reactie mensen kan hebben afgeschrikt. Het was geen commentaar op een inzender, maar een bedankje. Bovendien beantwoordde ik een concrete vraag: wanneer de deadline was. Dat lijkt me toch allerminst afschrikwekkend.

  5. Tom Says:

    Hmm. Vergeet die opmerking over je comment. Hoe dan ook werd ik wel degelijk afgeschrikt door de geweldige comment die uiteindelijk ook bleek te winnen. Al werd ik wel weer gelokt door je tweet.

    Dat het echt op de voorpagina plempen wat overdreven is, ben ik met je eens maar ik denk dat het toch meer mensen had getrokken.

    Tja, misschien zijn mensen eigenlijk gewoon lui of niet geintresseerd in het boek van Hondius.

  6. Jeroen Mirck Says:

    @Tom: Helemaal vergeten: 5. Ligt het aan het boek? :)

  7. Elin Says:

    °º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸[ Jeeeeeej ]¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°

    Denk overigens dat ‘t deels aan je publiek ligt. Ik weet niet, marketeers en twitterfans lijken me i.h.a. niet zo contemplatief. Als ik ze zo zie. Op YouTube.
    En dan zullen ze wss ook minder geïnteresseerd zijn in zo’n boek.
    Ik ken Hondius zelf ook niet echt, wel van naam.

    Overigens wel ironisch dat juist voor Frank banale aardse besognes vóór een waarlijk Godsidee lijken te gaan.

  8. Elin Says:

    Btw het was gewoon Nietzsche + Life of Brian.

  9. Elin Says:

    En btw #2.. ik ben een “haar”… is Scandinavische naam.

  10. Jeroen Mirck Says:

    Gefeliciteerd, Elin! Ik zal ‘hem’ even veranderen in ‘haar’. :)

  11. Tom Says:

    @Elin: Het winnen van zo’n wedstrijd kan juist een aardig opstapje zijn om een geheel nieuwe auteur te leren kennen. Maar misschien is dat wel te makkelijk gedacht.

  12. Jane Doe Says:

    Jammer dat ik niet tijdig op deze post kon reageren. Ik was niet van je blogbestaan op de hoogte, Jeroen. Ze zijn er nog, mensen die onder een steen leven en mediadieren straal voorbij lopen. Uiteraard had ik dat boek heel graag in ontvangst genomen vooral omdat men altijd roept dat ik met een Messiascomplex gezegend ben.

    Wellicht mosterd na de maaltijd maar vanuit een goed hart vol oprechte bezorgdheid:
    Als ik God was dan zou ik een ieder zonder tussenkomst van en censuur door moderatoren op De Joop.nl laten posten. Ik zou laten zien dat een echte volbloedsocialist heel graag de discussie aangaat met politiek andersdenkenden en er niet over peinst om anderen het zwijgen op te leggen.
    En uiteraard zou ik er ook voor zorgen dat dit comment netjes wordt geplaatst.

  13. Jeroen Mirck Says:

    @Jane: Zoals je ziet wordt jouw reactie hier gewoon geplaatst, zonder enige inmenging vooraf. Niet elke blog is hetzelfde. De een gedijt prima zonder moderatie vooraf, de andere heeft daar juist baat bij. Zelf geloof ik zonder meer in een vrije discussiestroom, maar Joop.nl heeft de keuze gemaakt dit anders te doen. Een terechte keuze, want sommige mensen komen alleen maar langs om te schelden of te beledigen. Dat doen ze maar lekker ergens anders. Het resultaat: een website waar prima inhoudelijke discussies worden gevoerd. Bovendien minder gek dan je denkt, want heel veel sites hanteren deze methode. Net zo goed als veel shockblogs er gretig op los modereren en hun trouwe gebruikers blocken. Joop.nl doet dat niet, maar vist er vooraf gewoon even de klootzakjes uit. Links danwel rechts, dat maakt ons niks uit. Daarover spelen wij open kaart.

  14. Elin Says:

    @Tom, ik weet niet precies aan welke uitspraak van mij je refereert, maar dat klopt natuurlijk. Maar misschien worden sommige mensen (atheïsten? enkele islamieten?) – ondanks hun wil – lichtelijk afgeschrikt door de titel waarin het woord “God” voorkomt, wat ik zelf iig wel een beetje heb (alleen heb ik ook een soort ander, voorgaande neutraliserend, idee bij de naam Hondius).

    @Jeroen, ik heb nog niks ontvangen. Hm, dat klinkt inhaliger dan het bedoeld is. Maar ik dacht, ik zeg het maar even, misschien is er iets misgegaan.

    Trouwens wellicht is het ‘n idee de Joop-posts die geblockt zijn door een automatisch (open-source!) script te laten zien, ergens, want sommige mensen menen, dat onwelgevallige opinies worden geblockt. Iets wat je nooit zeker weet met voormoderatie inderdaad. Als er een cache is waar alle nog-niet-gemodereerde comments in staan die gesubmit zijn, kan je die tonen naast de geblockte comments (alleen die binnen 1 dag tijdsbestek o.i.d. natuurlijk). Of zo iets..

  15. Jeroen Mirck Says:

    @Elin: Het boek is onderweg. Wat jouw Joop-suggestie betreft: die is me veels te ingewikkeld. Een comment wordt geplaats of niet. Afgewezen comments toch ergens tonen is vragen om eindeloze discussies. Een meta-discussie eigenlijk: discussies over discussies. Ik word er nu al moe van. ;)

  16. Jane Doe Says:

    @Jeroen
    Mag ik me dan nu met het erespeldje “klootzakje” sieren? Mijn comments die verdwijnen bevatten geen overtogen woord. Je hebt zelf een comment van mij recentelijk alsnog geplaatst. Ik vind niet dat er sprake kan zijn van een prima inhoudelijke discussie als je comments door een politiek/sociaal ideologisch filter haalt en ik heb sterk de indruk dat dat af en toe gebeurt.

    De shockblogs modereren. Bijna iedere site doet aan enige vorm van moderatie.
    Wat op De Joop zo frustrerend is, is dat je a) niet weet of je comment is ontvangen en b) niet weet waarom het niet door de censuur is gekomen. De huisregels zijn net zo transparant en voor diverse uitleg vatbaar als een gemiddeld Koranvers.
    Waar je wel gelijk in hebt is dat een bepaald, niet nader te noemen shockblog trouwe gebruikers blockt als die gebruikers te mondig worden en zich af en toe eens kritisch uitlaten over het niveau van de teksten. Gelukkig is Joop dan weer geen shockblog. Wat Joop dan wel is zal de toekomst leren.

  17. Jeroen Mirck Says:

    @Jane: Als er comments van je geweigerd zijn, waren ze waarschijnlijk beledigend, op de man gespeeld of off-topic. Alle comments komen aan, dus je kunt aan de hand van onze huisregels bepalen wat Joop liever niet heeft. Hou daar rekening mee en je reacties komen er altijd doorheen.

    Wat wij inderdaad niet doen – en Dat Ene Bekende Weblog wel – is mensen blocken omdat ze kritiek op ons hebben. Kritiek is prima, maar dan wel graag in topics die daar over gaan, of anders per mail. Klagen over de beheerder in een topic over de kabinetscrisis is namelijk nogal off-topic. Zo houden we de discussies overzichtelijk.

  18. Jane Doe Says:

    @Jeroen: “Als er comments van je geweigerd zijn, waren ze waarschijnlijk beledigend, op de man gespeeld of off-topic.”
    Fijne aanname. Zo lust ik ik nog wel een party-croissantje, Jeroen. Ik moet aan de hand van geweigerde comments zelf gaan uitzoeken welke huisregel ik heb overtreden? Huisregel 1 waarschijnlijk: u zult niet rammelen aan de Meiboom.

    Je blockt geen mensen die kritiek op De Joop hebben? Jeroen….toe nou. Die kritiek wordt dan door Joop omgezet in “beledigend, op de man spelend of off-topic commentaar”. Op deze manier worden we nooit Best Friends Forever. Jammer.

  19. Jeroen Mirck Says:

    @Jane: Het is geen aanname, maar gewoon een constatering: de meeste geweigerde comments op Joop.nl zijn beledigend, op de man danwel off-topic. Verder bespeur ik bij jou een misvatting over blocken. Er is een verschil tussen een reactie niet plaatsen en iemand helemaal blocken. Dat laatste doen wij zelden. Jij refereerde zelf aan een ander weblog dat dat recent juist veelvuldig heeft gedaan. Vandaar mijn reactie daarop.

  20. Jane Doe Says:

    @Jeroen
    Het is een constatering? Gaat het hier specifiek over mijn comments of over de zakken vol geweigerde comments? Ik doe mijn best op de Joop om heel keurig te formuleren omdat ik weet dat het een nette tent is. Zie je mij de oudere hanghippies aftuigen? Strooi ik de Meiboommeisjes zoutzuur in de ogen? Noem ik Van Jole een arrogante betweter met een klein pikkie? Nee. Ik geef een mening, een onderbouwde mening. Dat ik wel eens een zijweg bewandel mag zo zijn maar er is altijd relevantie met het topic of met een comment op het topic.
    .
    Dat andere weblog, Geen Stijl dus, blockt mensen. Er staat dan keurig: weggejorist en opgerot. Bij Joop is er de Argentijnse methode. Er wordt nooit meer iets van je vernomen en de moeders huilen.
    .
    Jeroen, het kan anders en het kan beter. Dat weet jij ook. Deep down vermoed ik zelfs dat jij deze censuur vooraf ook niet echt jofel vindt. Jij als mediakunstenaar moet de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel hebben zitten. Ik reken op je. Vriend!

  21. JeroenMirck.nl » Terugblik op blogjaar 2010 Says:

    […] Beste lezers, dank voor jullie bezoekjes aan mijn weblog in het afgelopen jaar. Traditiegetrouw maak ik aan het eind van het jaar de balans op. Centrale vraag is altijd: wat lazen jullie het meest en waar reageerden jullie vooral op? Dit jaar heb ik geen monsterhit zoals mijn blogpost over reaguurders in 2009 (32.000 keer gelezen, 300 reacties), maar valt op dat mijn weblog over de volle breedte goed bezocht wordt. Het afgelopen jaar kwamen bijna 100.000 unieke bezoekers langs, bijna net zo veel als de 109.000 het jaar ervoor. Zij brachten circa 248.000 bezoeken (in 2009 waren dat er 225.000) en lazen samen zo’n 708.000 pagina’s (was 713.000). Maar goed, de hamvraag is natuurlijk: wát lazen al die mensen precies? Hier zijn de lijstjes! […]

Leave a Reply