Twitter Top-40: vrouwen nemen macht over

Voor het derde jaar op rij beleefde de online babbelbox Twitter in 2009 een enorme groeistuip. Er werd weer veel meer getwitterd dan het jaar ervoor. Daarom presenteert JeroenMirck.nl voor het derde jaar op rij de Twitter Top-40. Wie zijn de actiefste twitteraars (‘tweeps’) van 2009? Na de ranglijsten van 2007 (met twittergoeroe Erwin Blom nog als nummer één) en 2008 is het nu tijd voor de lijst van de Nederlandse toptwitteraars anno 2009. Daarin veel vertrouwde namen op vertrouwde plekken, maar ook een aantal explosieve stijgers en nieuwe binnenkomers. Belangrijkste trend: de vrouwen nemen de macht over. Net als het internet zelf, dat aanvankelijk vooral een speeltje was voor mannelijke nerds, begint ook Twitter een steeds betere afspiegeling van het echte leven te worden. In de VS is inmiddels 55% van de twitteraars vrouw, Nederland loopt nog wat achter. In de Twitter Top-40 staan dit jaar vijftien vrouwen (voorheen twaalf) en de meeste zijn bezig met een flinke opmars. Volgend jaar een vrouwelijke nummer één?

Twitter Top-40 (2009)

 1. (01) Rotjong (Frank van Dun) 68.891
 2. (02) Erwblo (Erwin Blom) 60.528
 3. (07) Slijterijmeisje (Petra de Boevere) 53.069
 4. (09) VanMaanen (Marc van Maanen) 52.468
 5. (03) Marketingfacts (Marco Derksen) 51.411
 6. (–) ChristineZegt (Christine) 47.943
 7. (19) Jojanneke (Jojanneke van den Bosch) 45.963
 8. (–) ThE_ED (Gyurka Jansen) 45.303
 9. (11) Phoef (Bettina Feenstra) 44.144
 10. (–) Jajem (Maarten Verkoren) 44.114
 11. (05) Gerben (Gerben Bouwhuis) 42.712
 12. (04) Vangeest (Yuri van Geest) 42.547
 13. (10) Kruithoph (Steven Kruyswijk) 42.135
 14. (06) Gvenk (Gerard van Enk) 39.752
 15. (–) BertBrussen (Bert Brussen) 38.914
 16. (08) Markies (Mark de Kock) 37.867
 17. (–) Spems (Emma Wijninga) 35.892
 18. (–) dchildofdestiny (Donata Sion) 35.887
 19. (13) MichielB (Michiel Berger) 35.832
 20. (–) SterEstherSter (Esther) 34.763
 21. (17) Mathys (Mathijs van Abbe) 34.711
 22. (12) ArneHulstein (Arne Hulstein) 34.198
 23. (–) SvenAhrens (Sven Ahrens) 34.072
 24. (–) Irma18 (Irma) 33.757
 25. (22) BertBoerland (Bert Boerland) 33.641
 26. (–) Cas_Ferrot (Cas Ferrot) 31.603
 27. (16) Marinalog (Marina van Dongen) 31.309
 28. (23) Puur (Anna-Maria Mantel) 31.265
 29. (14) iSheila (Sheila Schenkel) 30.946
 30. (21) 2525 (Francisco van Jole) 30.354
 31. (–) ChantalCoolsma (Chantal Coolsma) 30.268
 32. (25) JaapStronks (Jaap Stronks) 29.460
 33. (15) A3PixitesMunier (Adri Munier) 29.238
 34. (–) Elstennapel (Els ten Napel) 29.165
 35. (18) FrankMeeuwsen (Frank Meeuwsen) 28.877
 36. (32) JillesDotcom (Jilles Groenendijk) 28.138
 37. (27) Gijsbregt (Gijsbregt Brouwer) 27.670
 38. (–) LauraVL (Laura Vlaanderen) 27.633
 39. (–) Gufler (Goldmund Gufler) 27.525
 40. (36) FackeldeyFinds (Jacqueline Fackeldey) 27.395

Dit jaar is de Twitter Top-40 tot stand gekomen met hulp van de statistische gegevens op de website Twittergids.nl van Michiel Berger, waar ook een lijst te vinden is met de meest actieve Nederlandse twitteraars. Uit het overzicht van Twittergids zijn accounts weggestreept die vooral uit automatisch gegenereerde blogfeeds bestaan of niet specifiek Nederlands lijken te zijn.

Natuurlijk besef ik dat het aantal geplaatste tweets niet het enige criterium is om Twitter te beoordelen. Wie veel twittert is immers niet per definitie het meest invloedrijk. Dat hangt ook weer af van het aantal mensen dat jou volgt op Twitter. De Twitter Top-40 is echter niet per se een lijst van invloedrijkste twitteraars, maar van de actiefste gebruikers. En eerlijk is eerlijk: er staan ook dit jaar weer veel influentials tussen. De Nederlandse Twitter-accounts met de meeste followers vind je trouwens in de Twittergids.

Zoals ik ook de vorige keer al opmerkte: deze lijst is op het moment van publiceren natuurlijk alweer aan het veranderen. Dat is onontkoombaar. Ook kan het zo zijn dat ik toch nog iemand vergeten ben op te nemen in de lijst; laat dat in de comments hieronder dan even weten. Anekdotes en andere ervaringen met twitteren in 2009 zijn ook van harte welkom.

Ben je nieuw op Twitter? Handige do’s en don’ts vind je hier.

Tags: , , , , , ,

21 Responses to “Twitter Top-40: vrouwen nemen macht over”

 1. UberVU: social comments Says:

  Social comments and analytics for this post.
  This post was mentioned on Twitter:
  De Twitter Top-40 is er weer. Vrouwen zijn in opmars.
  Kijk of je zelf in de lijst staat: http://bit.ly/7sBDtW

 2. moriesbel Says:

  Ervaringen van nu al 42 twitteraars lees je ook op http://twinterview.moriesbel.nl Erg leuk om te ontdekken wat mijn twitter friends zeggen. Het idee is om daar micro-interviews met 100 tweeps te gaan lezen :D

 3. attore Says:

  Zinloos als je alle tweets vanaf ontstaan account als leidraad neemt. Deel dat maar eens door het aantal timeperiods dat men twittert! Dan is de lijst structureel anders. Dit is een top-40 aller tijden zoals het nu gedaan is. :-)

 4. Gyurka Says:

  Gelukkig blijf ik samen met @jajem (Bert tweet niet zo veel?! Wat zie ik nou?) de mannen-eer verdedigen. Al zeggen we volgend jaar bij verlies natuurlijk gewoon dat twitter ideaal is voor vrouwen omdat die zoveel kwebbelen. ;)

 5. kwek Says:

  woei! ik sta er niet meer in! ik ben niet meer verslaafd!!! ;-)

 6. Oli4b Says:

  Als je kijkt naar hoe lang iemand twittert is @spems de nr 1, 35000 in 9mnd, petje af hoor :-)

 7. madbello Says:

  Het is weer een mooie lijst en zo te zien moet ik nog harder mijn best gaan doen :-)

 8. Gerben Says:

  Hm, daling van 3 naar 13? :-)

 9. TwittLink - Your headlines on Twitter Says:

  […] Tweets about this great post on TwittLink.com […]

 10. A blessing and a curse… Says:

  […] In the meantime 2009 is coming to an end and so we find ourselves looking back and making lists about just about anything. The überlist of course is Twitter, that itself has lists and I ‘ve even spotted a website listing twitterlists. Jeroen Mirck has compiled the Dutch “Twitter Top-40” of 2009 (Dutch Article) and new on the 8th spot is me! Women seem to be taking over the heavy tweepslist, so I should perhaps make up an excuse already for next year as to why I’ve dropped so many places. […]

 11. Mike's Webs Says:

  Tot mijn grote schrik zie ik er een paar tussen staan die ik ook volg op twitter. Zoveel getwitter in de lucht, dat valt toch niet meer te volgen? :)

 12. Jeroen Mirck Says:

  @Attore, @Oli4b: Ik zou graag een echte jaarlijst uitrekenen, maar daarvoor mis ik het aantal tweets van de nieuwkomers in vorige jaren. @Spems mag dan nieuw zijn, @ThE_ED en @Christinezegt zijn dat zeer zeker niet. De stijgers en dalers geven nu de beste indicatie van wie dit jaar het meest intensief heeft lopen twitteren. Tipje van de sluier: @Slijterijmeisje en vooral @VanMaanen hebben meer getwitterd dan @Rotjong, en als @Spems inderdaad pas dit jaar is begonnen, is zij de jaarkampioen.

 13. Spems Says:

  @JeroenMirck Ik begon 5 maart 2009… *schrikt zich helemaal het leplazarus*

 14. Floor Scheffer Says:

  Ik denk dat het aantal tweets, zoals je al opmerkt, inderdaad niet alles zegt over de invloed van een tweep. Wellicht is het product van aantal volgers x aantal tweets, een beter criterium, dit zegt iets over het (potentiële) bereik (bv. stel dat iedere volger iedere tweet zou RT-en; of bepaalde percentages daarvan).
  Je zou ook aan andere formules kunnen denken (bv. een eenvoudige optelling=volgers + tweets), maar ik denk dat het product de (potentiële) netwerkeffecten beter in rekening brengt. In ieder geval zou ik erg benieuwd zijn in wat statistiekjes met dit criterium (volgers x tweets) en hoe het jouw top-40 zou beïnvloeden…

 15. Floor Scheffer Says:

  Een aanvullende factor is nog of tweeps publiek twitteren, of hun tweets afgeschermd hebben. In dat laatste geval kun je veronderstellen dat hun invloed op de publieke opinie kleiner zal zijn (bv. @rotjong).

 16. Jeroen Mirck Says:

  @Floor: Dank voor je reactie. Aantal volgers is zeker een relevante factor, die je zelfs nog een stap kunt doortrekken: hoeveel volgers hebben die volgers weer? Want als @erwblo mij retweet heeft dat meer impact dan als een @onbekende dat doet. Een rekenmodule van volgers x tweets lijkt me zeker nuttig. Dat ga ik eens met @MichielB(erger) van Twittergids.nl bespreken, die dat automatisch kan uitrekenen. Zo kunnen we een Twitter Influentials List maken, die continu wordt bijgewerkt.

 17. Jeroen Mirck Says:

  Op Twitter vroeg @carmenrumt naar een actuele lijst van de actiefste twitteraars in Nederland. Ik stuurde haar een linkje naar dit artikel, maar controleerde toch maar even de top van de ranglijst. En wat bleek? Er is een nieuwe nummer één. Dat komt mede doordat koploper @rotjong na de afgelopen jaarwisseling is overgestapt naar een andere account, @frankvandun. De nieuwe tussenstand:

  1 (4) @vanmaanen (72.348)
  2. (2) @erwblo (71.014)
  3. (1) @rotjong (68.902)
  4. (6) @christinezegt (66.006)
  5. (3) @slijterijmeisje (65.284)

  Op veler verzoek: als het technisch mogelijk is probeer ik voortaan ook een jaarlijst te publiceren. Dat is leuker voor nieuwere twitteraars en zij die van account zijn gewisseld.

  Tip: http://blogs.hbr.org/research/2010/05/influence-and-twitter.html

 18. Jos Says:

  Leuke lijst, Jeroen.

  Natuurlijk is nóch het aantal tweets, nóch het aantal volgers, nóch het aantal volgers van volgers, in enige absolute zin bepalend voor het hebben van invloed.

  Theoretisch kan bijvoorbeeld iemand die slechts pakweg 1x per zes maanden tweet, en pakweg slechts 10 volgers heeft, natuurlijk heel veel “invloed” hebben; dat hangt immers af van wát hij/zij tweet, en – nog belangrijker – WIE de volgers zijn en wat die met de inhoud “doen”…

 19. Twitter Top 2010 Says:

  […] Voor het vierde jaar op rij was de online babbelbox Twitter ook in 2010 weer het gesprek van de dag. Het is net politiek: je bent voor of tegen. En wederom presenteert JeroenMirck.nl de Twitter Top-40, voor het vierde jaar op rij alweer. Wie zijn de actiefste twitteraars (‘tweeps’) van 2010? Na de ranglijsten van 2007 (met twittergoeroe Erwin Blom nog als nummer één), 2008 en 2009 (met @rotjong bovenaan) hebben we dit jaar een compleet andere lijst dan voorheen. Veel nieuwe binnenkomers. Waarom? Omdat Twitter echt mainstream lijkt te worden. Kijk alleen al naar de nieuwe koploper: kende jij hem al? […]

 20. Nederlandse Top-40 Twitterlijst | Dit is gaaf! Says:

  […] Na de ranglijsten van 2007 (met twittergoeroe Erwin Blom nog als nummer één), 2008 en 2009 (met @rotjong bovenaan) hebben we dit jaar een compleet andere lijst dan voorheen. […]

 21. Twitter Top 2012: wie twittert het meest? Says:

  […] De meest gestelde vraag aan twitteraars is al jaren: “Heb je niks beters te doen?” Om die reden hou ik als grap alweer vijf jaar lang de Twitter Top-40 bij, met meest actieve ‘tweeps’. Na de ranglijsten van 2007 (met twittergoeroe Erwin Blom nog als nummer één), 2008, 2009 (met @rotjong bovenaan) en 2010 (geleid door de Amsterdamse scholier KiDKiD2) is de lijst ditmaal compleet (en dan ook echt COMPLEET) OVERHOOP GEGOOID. Geen Slijterijmeisje meer, geen @erwblo, geen Marketingfacts, geen @ThE_ED, geen Jojanneke, geen @rotjong, geen Kruithoph, zelfs geen Robert Engel. Al deze semi-bekende veeltwitteraars zijn voorbij gestreefd door de Nieuwe Generatie: pubers, scholieren en een verdwaalde student. Wat opvalt: deze youngsters twitteren ALLES wat in ze opkomt, in een taaltje dat ouwe lullen (lees: mensen boven de 24 jaar) nauwelijks nog begrijpen. Vorig jaar was KiDKiD2 (toen met stip nieuw binnen op één) al een statement van die nieuwe generatie, maar de nieuwe lijst staat vol met tientallen KiDKiD’s. Sterker nog: we hebben een nieuwe kampioen veeltwitteren! Staan er nog wel een paar bekende tweeps in de lijst? Jawel, vier om precies te zijn: @VanMaanen, Bert Brussen, @ChristineZegt en Bas Paternotte. Zij houden de eer van de babyboomers hoog. Hoe hoog ze staan? Bekijk hieronder de hele Twitter Top-40, met 32 (!) nieuwe binnenkomers. Hashtag: #TwitterTop40. Over de uitslag wordt niet ge-DM’d. […]

Leave a Reply