Mijn Moment 2009: nieuwe kansen

Jeroen Mirck

2009 was voor mij een dynamisch jaar. VNU verkocht vlak na de jaarwisseling Emerce, het blad waar ik redactiechef van was. Dat was voor mij reden om voor mezelf te beginnen, een nieuwe uitdaging die me met veel nieuwe mensen in contact bracht. Mijn belangrijkste klus voor het eerste half jaar was Mindz.com, waar ik wekelijks enkele dagen vertoefde, in het inspirerende Seats2meet. Een geweldige tijd.

Daarnaast heb ik mezelf ontwikkeld tot spreker en trainer, met presentaties en workshops bij de Hogeschool Utrecht, Gemeente Amsterdam en Lelystad, GGD Den Haag, Sunweb en op het Customer Media Congres.

Allemaal hoogtepunten, maar mijn zakelijke moment van het jaar was toch een andere. Eind juni, de dag voordat ik twee weken op vakantie zou gaan, kreeg ik een telefoontje. Het was Francisco van Jole, die me vroeg of ik met hem een nieuwe opiniesite wilde opzetten vanuit de VARA. Dezelfde middag zat ik in Amsterdam op een terrasje te brainstormen met hem en Maarten van den Heuvel. De site zou De Joop gaan heten, maar uiteindelijk werd het Joop.nl. Ik zei ja, begon op 2 september in Hilversum en twee maanden later was de site online. From scratch opgebouwd, een superklus.

Tijdens de voorbereiding hebben we tal van bekende politici, wetenschappers en mediamensen gesproken, waarvan er zeer vele hun medewerking toezegden: Frans de Waal, Mei Li Vos, Maarten van Rossem, Agnes Kant, Paul Witteman, Sophie in ‘t Veld, Dick Pels, Dolf Jansen, Boris van der Ham, Hanneke Groenteman, Boris Dittrich, Arnold Karskens, Marcel van Dam… en daarnaast nog veel meer mensen die je nog helemaal niet kent, maar die geweldige opiniestukken schrijven. Joop.nl is een prachtig project, waar ik vanaf het begin bij betrokken heb kunnen zijn. Met alle tegenwind van dien, want zeker vanuit de Geenstijl-hoek kregen we de volle laag. Maar ook dat hoort er bij, laat juist zien dat je met iets bijzonders bezig bent.

Dutch Bloggies

Mijn persoonlijke moment van het jaar zou een ander misschien als zakelijk hebben opgegeven, maar in deze tijd lopen werk en privé steeds meer door elkaar. Sterker nog: willen we niet allemaal van onze hobby ons werk maken? Daar komt nog bij dat ik dit jaar niet getrouwd of verhuisd ben en ook geen kinderen heb gebaard. Wel ben ik een nieuwe geliefde tegengekomen, maar die blijft graag uit de schijnwerpers. Dat gun ik haar. Ze was overigens wel aanwezig bij dat persoonlijke moment van het jaar, en daar was ik heel blij mee.

Waar ik op doel is de uitreiking van de Dutch Bloggies op 1 december in het Paard van Troje. Voor het eerst was ik juryvoorzitter, dus was ik in grote mate verantwoordelijk voor wat er die avond op het podium gebeurde. We hadden een geweldige jury, waarmee het inspirerend jureren was. Dat leverde prachtige winnaars op en vlammende juryrapporten. Natuurlijk hoort het er in de blogwereld bij dat er altijd wel iemand iets te klagen heeft over de Dutch Bloggies, maar ik durf te stellen dat we dit jaar echt een heel goede selectie hadden, met winnende pareltjes als Koekjesfabriek, Coert, Nalden, Wondering Mick en de overall winnaar NRC.next. In tegenstelling tot wat sommigen denken, is die hele jurering allemaal liefde, werk, oud papier. Een persoonlijk hoogtepunt dus, met net als bij Joop.nl enorme airplay op sites als Geenstijl.

Lokale politiek

Wat komend jaar precies gaat brengen, weet ik nog niet. Ik ga lekker door met Joop.nl, ben waarschijnlijk weer gewoon juryvoorzitter van de Dutch Bloggies en ga me daarnaast rond de gemeenteraadsverkiezingen actief inzetten voor D66 in Amsterdam, met name het stadsdeel Nieuw-West. Lokale politiek zegt mensen vaak weinig, maar de ophef rond de Slotervaartse stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch was landelijk nieuws. Er bestaat een kans dat ik zelf de actieve politiek in ga. Maar daarover beslissen de kiezers. Politiek is machtig interessant, en de laatste jaren spannender dan ooit tevoren.

Mijn foto van het jaar is er eentje van de Bloggies-jury, geschoten door Ton Zijp. Omdat het een inspirerende jurydag was en omdat je de dingen die je doet nooit alleen doet.

Bloggies-jury 2009

Tags: , , ,

Leave a Reply