Marcouch splijtzwam voor PvdA

Ahmed Marcouch (PvdA)

Ahmed Marcouch is de enige politicus uit Amsterdam Nieuw West met landelijke bekendheid. Daarom leek het voor de buitenwacht een formaliteit dat de stadsdeelvoorzitter van Slotervaart zou worden voorgedragen als PvdA-lijsttrekker voor het nieuwe fusiestadsdeel Nieuw West. Dit weekend is er echter een enorm conflict ontstaan. 

De kandidatencommissie droeg Marcouch unaniem voor, maar het lokale bestuur weigert hem als lijsttrekker te accepteren. Dit is geen lokaal akkefietje, want Marcouch is een paradepaardje van de landelijke PvdA. Niet voor niets bemoeit partijleider Lilianne Ploumen zich actief met het conflict.

Wie de kwestie van buitenaf volgt, zal zich wellicht verbazen dat de lokale PvdA-afdeling de mediagenieke stemmentrekker Marcouch wil passeren. Daar gaan echter de nodige meningsverschillen aan vooraf. Oud-politieagent Marcouch speelde zich in de kijker door als Marokkaan hard op te treden tegen misdragingen door jonge Marokkanen. Tegelijk joeg hij velen tegen zich in het harnas door een wat al te warm pleitbezorger van de islam te zijn. Zo wilde Marcouch islamlessen invoeren op openbare scholen, vergoeilijkte hij de weigering van welzijnswerkers om vrouwen geen hand te geven en suggereerde hij op een onbewaakt moment zelfs even gescheiden ingangen voor mannen en vrouwen bij de lokale bibliotheek.

Tegenstanders van Marcouch verwijten hem dat hij de scheiding van kerk en staat niet respecteert. Dat leidde eind september in de deelraad van Slotervaart zelfs tot een tweede motie van wantrouwen in een jaar tijd, ingediend door drie PvdA-afvalligen. Zij verlieten de partij dit voorjaar juist vanwege het optreden van Marcouch.

Deze historie speelt uiteraard sterk mee in het huidige partijconflict. Het lokale bestuur wil Achmed Baadoud, wethouder in Osdorp, als nummer één op de kieslijst. Marcouch zou dan zakken naar plaats twee, aldus AT5. De vermeende reden: Baadoud ziet zijn geloof als een privézaak, Marcouch bedrijft er actief politiek mee.

Het bestuur negeerde met zijn uitspraak de unanieme voordracht van de kandidatencommissie. Leden van die commissie dreigde vervolgers op te stappen. Bijzonder is de rol van landelijk partijvoorzitter Lilianne Ploumen, woonachtig in het stadsdeel en aanwezig bij het overleg. Ploumen is een sympathisant van Marcouch en drong er bij het lokale bestuur op aan om de beslissing terug te draaien. Daarop zou voorzitter Hans Aertsen hebben gedreigd op te stappen.

Het conflict, dat door een anonieme bron uitvoerig wordt beschreven op het weblog van Joost Niemöller, is de afgelopen dagen niet opgelost. Ploumen heeft vergeefs geprobeerd de situatie te lijmen. Zij zou nu twee bemiddelaars hebben aangesteld.

Marcouch staat bekend als een vechter. Hij krijgt steun van de kandidatencommissie en de landelijke partijleider. Kritikasters zeggen dat hij in de eerstvolgende ledenvergadering moeiteloos zijn achterban zal weten te activeren om hem alsnog tot lijsttrekker te kiezen. Het is dus heel goed mogelijk dat hij straks in maart 2010 gewoon bovenaan de kieslijst van de PvdA staat. Maar het kwaad is al geschied: al deze negatieve publiciteit is de zoveelste smet op het toch al geschonden blazoen van de huidige PvdA.

Tags: , , , , , , , ,

19 Responses to “Marcouch splijtzwam voor PvdA”

 1. Rob Says:

  Typisch PvdA. Als er problemen zijn in een wijk, komt de deelraadvoorzitter met een onderzoek dat zegt dat het allemaal wel meevalt – zie bijvoorbeeld Elivra Sweet in de Bijlmermeer ( http://www.lucaswashier.nl/?p=9802 ). De partij weet het dus beter dan de bewoners. En als een raad een kandidaat niet wil, komt de partij met zwaar geschut om tóch die kandidaat op de plek te krijgen. De partij weet het – alweer- beter dan de lokale mensen.
  Het is schadelijk voor de partij dat ze zo autoritair is.

 2. Jooper Says:

  Als Marcouch christen was geweest en zijn geloof op dergelijke wijze zou belijden dan zouden we hem zien als rechts conservatief en in hetzelfde rijtje plaatsen als Rouvoet en Balkenende. Als conservatief moslim ben je dan kandidaat lijsttrekker voor de PvdA in stadsdeel Nieuw West… In het stadsdeel zelf zal de PvdA wel scoren met Marcouch, maar landelijk gezien is dit toch opnieuw een ontkenning van de noodzaak tot integratie. Daarnaast is dit het zoveelste interne conflict bij de PvdA. D66 lijkt toch steeds meer het enige aanvaardbare alternatief voor de niet-rechtse kiezer.

 3. Jeroen Mirck Says:

  UPDATE: Ahmed Marcouch wordt toch lijsttrekker voor de Partij van de Arbeid in het stadsdeel Nieuw West. Dat is het resultaat van urenlang nachtelijk overleg op het stadhuis van Amsterdam, onder leiding van wethouder Lodewijk Asscher. Dat melden welingelichte kringen aan RTV Noord-Holland.

  Opmerkelijk genoeg suggereert Het Parool dat er nog steeds wordt vergaderd: “Dinsdagochtend zouden de laatste hobbels worden weggenomen. Maar in het begin van de middag duurde de beslissende vergadering van het partijbestuur in het stadsdeel nog voort. (…) Maandagavond werd de Amsterdamse partijleider Lodewijk Asscher ingeschakeld. Het bestuur van de afdeling zou er nu toch mee kunnen leven dat Marcouch lijsttrekker wordt. Ook zou Baâ­doud wel op de lijst komen, waar hij aanvankelijk niet een echte plaats op had. Hij stond op de zogeheten alfabetische lijst van kandidaten die de commissie niet geschikt vindt. In de ophef rond Marcouch werd bekend dat hij onlangs een hoge politieopleiding heeft gevolgd. De politie heeft voor hem die opleiding van 26.000 euro, die toegang kan geven tot de korpsleiding, betaald. Volgens ingewijden was het niet de bedoeling van Marcouch om een alternatief te hebben voor een politieke functie, maar volgde hij de opleiding omdat ‘zijn hart’ nog deels bij de politie ligt.”

 4. christinA eijkhout Says:

  Vreemd dat als er geen ja-knikker naar het PvdA-bestuur komt, de partij zich in dergelijke ongracieuze bochten gaat wringen. En wat de opleiding tot supersmeris betreft, als je naar Marcouch kijkt, zit de copper voor de politicus. En dat is niet slecht bedoeld.

 5. Jeroen Mirck Says:

  De woordvoerder van Marcouch bevestigt inmiddels dat hij officieel wordt voorgedragen als lijsttrekker, zo meldt Het Parool (17:01). In een bijgewerkt bericht schrijft NRC Handelsblad (19:23):

  Het bestuur van de PvdA in het stadsdeel heeft na een lange vergadering ingestemd met de kandidatuur van de huidige voorzitter van stadsdeel Slotervaart. Dit hebben betrouwbare bronnen bevestigd. De bestuursleden moeten de concept-verklaring, die vanmiddag op papier is gezet, nog goedkeuren. Onbekend is nog wat er zal gebeuren met Achmed Baâdoud, de wethouder Financiën in stadsdeel Osdorp die aanvankelijk de voorkeur had van het bestuur. Volgens een eerder gesloten compromis krijgt Baâdoud een hoge plek op de kandidatenlijst. “Je kunt niet om Marcouch heen. Marcouch is hét gezicht van de PvdA in Amsterdam-West”, zei Margreet Elings, voorzitter van de kandidaatstellingscommisie, eerder op de dag.

 6. christinA eijkhout Says:

  Ik heb zo’n hekel aan die koehandel.
  Een van de redenen waarom ik ooit eruit ben gestapt.

 7. Jeroen Mirck Says:

  @Christina: Was je ooit actief in de politiek?

 8. christinA eijkhout Says:

  Lokaal, en gewoon binnen de partij een beetje, tot ik het wel gezien had. Wat leuk is dat ik veel van de de huidige “partijtijgers” nog anders heb meegemaakt.

 9. Jan Engel, raadslid Slotervaart Says:

  Gelukkig waren er nog PvdA’ers die de Islam ook niet als het oplosmiddel zagen. Onze kritiek t.a.v. het loslaten van de scheiding Kerk en Staat werd door velen gedeeld. Zelfs in het afdelingsbestuur! Het verwijt aan ons t.a.v. de moties van wantrouwen lijkt ten onrechte. Het stadsdeelbeleid was en is vergeven van religie – aparte sportvoorzieningen voor vrouwen, aparte ouderenruimtes, gescheiden ingangen bieb, koranonderwijs enz enz enz
  In de voorgaande jaren hebben ze in Osdorp en Geuzenveld/Slotermeer ook de zaken geregeld zonder alle verhalen a la Marcouch. Nogal logisch dat ze niet staan te springen als hij lijsttrekker wordt. Niettemin is het voor ons aardig voor de verkiezingsstrijd. PvdA – democratisch? PvdA – seculier? PvdA niet voor het pluche? Tulpen voor Amsterdam!

 10. Jeroen Mirck Says:

  @Jan Engel: Ik kan me inderdaad voorstellen dat Ahmed Marcouch als lijsttrekker jullie legio kansen biedt om je als lokale partij te profileren ten opzichte van de PvdA. Hebben jullie ook kandidaten uit Osdorp en Geuzenveld/Slotermeer?

 11. uberVU - social comments Says:

  Social comments and analytics for this post…
  This post was mentioned on Twitter: http://bit.ly/1r4yah

 12. Jeroen Mirck Says:

  In het programma Goeiemorgen Nederland noemde Lilianne Ploumen vanmorgen de door haar gesteunde Ahmed Marcouch een controversiële maar duidelijk de beste kandidaat. “Ik woon daar, dus ik kan het weten”, aldus Ploumen. “Marcouch is niet bang om problemen aan te pakken. Hij maakt zich sterk voor homo-rechten, pakt rotjongens aan die de sfeer verpesten en hij overlegt met de ouders die het er bij hebben laten zitten.” Natuurlijk is het volgens haar zo dat de leden later dit jaar beslissen wie de voorzitter wordt. Zij hebben het laatste woord. “Als zij een ander willen worden, dan wordt het een ander. Maar de onveiligheid is onder het bewind van Marcouch met vijftig procent afgenomen door de aanpak van de voor die onveiligheid verantwoordelijken.”

  Ondertussen meldt Het Parool dat de Amsterdamse loco-burgemeester en PvdA-leider Lodewijk Asscher zijn politieke lot verbindt aan dat van Ahmed Marcouch. ”Zolang ik PvdA-leider ben in Amsterdam, zal hij een rol spelen in de partij,” zegt Asscher woensdag in de Amsterdamse krant over de stadsdeelvoorzitter van Slotervaart. Over diens vermeende ‘islamiseringsagenda’ zegt hij: “Die bestaat niet. Ahmed vindt geloof een privézaak, maar zegt ook dat het iets kan betekenen als een groot deel van de bevolking moslim is. Als een vrouw weigert bij Albert Heijn te werken met een beroep op haar geloof omdat ze daar alcohol verkopen, wordt dat relevant. Met zijn pleidooi voor homorechten loopt hij voor de troepen uit. Daar moeten we hem vooral in steunen. Als dat stemmen kost, het zij zo.”

 13. Jeroen Mirck Says:

  Marokkaanse Amsterdammers in West geven stadsdeelvoorzitter van Slotervaart Ahmed Marcouch het cijfer 5,6, meldt Het Parool. In de rest van de stad is hij veel populairder. Daar scoort hij een 7. Dat blijkt uit onderzoek dat de Dienst Onderzoek en Statistiek (O+S) van de gemeente in opdracht van de lokale televisiezender AT5 heeft uitgevoerd.

  Op de vraag wie de PvdA-lijst in Nieuw-West zou moeten aanvoeren noemt slechts vier procent spontaan Baâdoud, onder de Marokkaanse Amsterdammers in Nieuw-West is dat zeventien procent. Bijna een derde van de ondervraagden in deze groep kiest voor Marcouch. In de rest van de stad geeft veertig procent de voorkeur aan Marcouch. Volgens onderzoeker Jeroen Slot is het lage cijfer dat de Marokkaanse Amsterdammers aan Marcouch geven deels te wijten aan vijftien procent van de ondervraagden die extreem lage cijfers (een 1 of 2) aan de stadsdeelvoorzitter geven. ”Veertig procent geeft niet hoger dan een vijf. Er is meer verdeeldheid over zijn manier van werken en wellicht zijn gedachtengoed.” Marokkanen kijken volgens Slot kritischer naar Marcouch, vanwege de gemeenschappelijke achtergrond. ”Het gevoel van nabijheid maakt dat ze genuanceerder beoordelen.” Marcouch kijkt niet echt op van die krappe voldoende. ”Herkenbaar. Een aantal mensen is niet blij met de onderwerpen die ik aansnijd.” Marcouch doelt op thema’s als homoseksualiteit en vrouwenemancipatie.

  O+S heeft ook de mening van PvdA-stemmers gepeild. In heel Amsterdam zegt 55% van de PvdA-stemmers Marcouch als lijsttrekker te willen (Baâdoud: 5%). Toevallig verscheen afgelopen zaterdag juist een ingezonden brief in de Volkskrant waarin een aantal Marokkaanse prominenten uit Slotervaart een lans voor hem breken. Het opiniestuk (‘Chapeau voor Marcouch’) staat alleen in het betaalde archief van de krant. De intro luidt: “Weten de critici van Ahmed Marcouch wel wat er zich afspeelt in Amsterdam Slotervaart? De bewoners van het stadsdeel voelen zich aangesproken.”

 14. Jeroen Mirck Says:

  Opvallend is de positie van Marcouch als lijstduwer op de PvdA-kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in de Centrale Stad. Het Parool schrijft hierover:

  “De positie van Marcouch als lijstduwer kwam ook voor betrokkenen in Nieuw-West als een verrassing. Marcouch is kandidaat-lijsttrekker in Nieuw-West, maar zijn plek op de lijst leidde daar tot een crisis in het afdelingsbestuur. Door Marcouch op de lijst te zetten krijgen alle Amsterdammers de kans op hem te stemmen. ”Dit is een eervolle positie,” zei Marcouch gisteren. Maar zijn eerste belangstelling geldt de post in Nieuw-West. ”Ik ga voor Nieuw-West.” Toch sluit hij niet geheel uit dat hij naar de raad overstapt. ”Wie dan leeft, wie dan zorgt.”

  Bestuursvoorzitter Hans Aertsen uit stadsdeel Nieuw-West zei dat de zaak door het bestuur nog zal worden besproken. De commissie die Marcouch voordroeg als lijsttrekker, was niet op de hoogte van de rol van Marcouch als lijstduwer. Voorzitter Margreet Elings: ”Ik neem aan dat dit een strategische move is. Mijn inschatting is dat het te maken heeft met Nieuw-West.” Elings zegt dat Marcouch aanvankelijk was gevraagd om tweede te worden op de lijst voor de gemeenteraad, maar dat heeft afgewezen. Mochten zaken in Nieuw-West mislopen voor Marcouch, dan is er dus nog de optie dat hij in de raad terechtkomt.”

 15. Jeroen Mirck Says:

  And the soap continues: artikel in Het Parool van 24 november, maar de leden van PvdA Nieuw-West stemmen pas op 7 december over de kandidatenlijst. Even citeren:

  “Wie zijn ogen dicht deed, waande zich bij de LPF. Maar het was de Amsterdamse PvdA in Nieuw-West waar afdelingsbestuurders, stadsdeelpolitici en gewone leden elkaar maandagavond de tent uit ruzieden. ”Ik krijg het alarmerende idee dat we niet meer durven te discussiëren,” zei bestuurslid Wim Velthuis. ”Als dat zo is, is voor mij de tijd gekomen om afscheid te nemen.” Ineke Ketelaar, bestuurder in Slotervaart, was ‘heel erg boos’. ”Ik schaam me diep over wat er gebeurd is,” zei een partijlid uit Osdorp. ”Is het normaal dat de landelijke partijvoorzitter het lokale bestuur schoffeert?” vroeg een ander. ”We gaan de verkiezingen winnen. Maar dan moeten we zo snel mogelijk dit geneuzel achter ons laten,” waarschuwde Ahmed Marcouch.

  De vergadering onderstreepte dat de PvdA in Nieuw-West (bestaande uit de stadsdelen Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld) in een crisis zit. Aanleiding was het voornemen van de meerderheid van het afdelingsbestuur om Marcouch geheel te passeren en Achmed Baâdoud, bestuurder in Osdorp, lijsttrekker te maken. Na druk van de partijtop belandde Marcouch alsnog op één en Baâdoud op twee. Of dat zo zal blijven, is de vraag. Op 7 december stemmen de partijleden over de lijst. Afdelingsvoorzitter Hans Aertsen zei gisteren over zijn streven naar transparantie: ”Het was een mooi idee, maar het is in de uitwerking blijven steken.” Het bestuur bestaat uit een pro- en anti-Marcouchkamp. Velthuis klaagde dat hij onder druk van buitenaf had ingestemd met de lijst. En dat ‘een kandidaat’ (Marcouch) alleen genoegen nam met het lijsttrekkerschap. Marcouch ontkende zo’n ‘blokkade’.”

  Lees hier verder.

 16. Jeroen Mirck Says:

  Maandag kiezen de PvdA-leden in Nieuw-West hun lijsttrekker, gisteren was er zowaar een publiek debat. Tussen maar liefst drie kandidaten: Ahmed Marcouch (stadsdeelvoorzitter Slotervaart), Achmed Baâdoud (wethouder in Osdorp) en – sinds kort ook in de race – Marjo Teuling (stadsdeelvoorzitter Osdorp). “Marcouch was ooit gedoodverfd lijsttrekker van de PvdA in Nieuw-West. Hij moet nu vechten voor zijn politieke leven”, schrijft Het Parool. Het lijsttrekkerschap trok nationale belangstelling: een cameraploeg van Netwerk, de stedelijk partijvoorzitter en verschillende kranten zijn er op afgekomen.

  Marcouch kiest direct voor de aanval, zelfs bij een schijnbaar onschuldig onderwerp als de omvang van het nieuwe stadsdeel. In de loop van het anderhalve uur durende debat stelt hij acht keer, soms op scherpe toon, vragen aan Baâdoud. Het lijkt hem niet veel sympathie van het publiek op te leveren.

  Herhaaldelijk brengt Marcouch de islam in stelling. Als het gaat om onderwijs over wereldgodsdiensten op de basisschool, wil hij weten wat Baâdoud vindt van de koranlessen op weekeindscholen. Baâdoud is tegen meer aandacht voor religie in het onderwijs. Taal en rekenen, daar gaat het om. ”We moeten niet terug gaan in de tijd, maar vooruitkijken,” zegt hij en hij wordt beloond met applaus. Religie is privé, aldus Baâdoud.

  Volgens Marcouch moet de overheid zich wel bezig houden met religie, herhaalde hij diverse malen. Als mannenemancipatie wordt besproken, leidt Marcouch het debat snel naar moslimhomo’s. ”Hou ‘s op met die hokjes,” wordt uit de zaal geroepen.

  De twee bestuurders slaan zich op de borst over hun eigen prestaties en kraken die van hun rivaal af. Kantoren in Slotervaart staan leeg, beweert Baâdoud. Niet waar, sist een collega van Marcouch. Wij zijn van acht criminele groepen naar één gegaan, aldus Marcouch. ”Je hebt er nooit acht gehad,” zegt Teulings.

  Het Parool meldt dat aanhangers van Marcouch een belteam hebben gevormd, “dat aan de hand van een script partijleden benadert. De vraag is hoe de voorstanders van Marcouch gemobiliseerd kunnen worden, zegt een van zijn steunpilaren. Ze is bang dat die denken dat het lijsttrekkerschap van Marcouch al geregeld is.”

 17. JeroenMirck.nl » Blog Archive » D-Day voor Ahmed Marcouch Says:

  […] Maandagavond beslisten de leden van de PvdA-afdeling in het fusiestadsdeel Amsterdam Nieuw-West over de toekomst van de omstreden PvdA-prominent Ahmed Marcouch. Ondanks publieke steunbetuigingen van wethouder Lodewijk Asscher, partijleider Lilianne Ploumen, burgemeester Job Cohen en zelfs vice-premier Wouter Bos, verloor Marcouch de verkiezing om het lijsttrekkerschap in drie ronden nipt van zijn gematigde rivaal Achmed Baâdoud. “Niemand is groter dan de partij.” […]

 18. JeroenMirck.nl » Blog Archive » Wie wint? Says:

  […] Veel mensen in Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld-Slotermeer zijn de PvdA beu. Niet voor niets gaf een moslimgroepering zelfs een negatief stemadvies over de huidige stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch van Slotervaart. Marcouch werd eind vorig jaar door zijn eigen leden geweigerd als lijsttrekker en voert nu een intensieve campagne om met voorkeurstemmen in de gemeenteraad te komen. […]

 19. JM.nl » Marcouch-gate Says:

  […] De val van Ahmed Marcouch als politiek leider van de Amsterdamse PvdA-afdeling Nieuw-West, eind vorig jaar, is zorgvuldig voorbereid door het kamp van zijn tegenstrever Achmed Baâdoud, meldt de Volkskrant dit weekend. Nieuwe leden zouden zijn geronseld om Baâdoud te kiezen als lijsttrekker voor de lokale verkiezingen van 3 maart en op de avond waarop de lijsttrekker werd gekozen, zouden Marcouch-stemmers zijn geïntimideerd. Waarom krijg ik van dit verhaal een bittere smaak in de mond? […]

Leave a Reply