What’s my name?

“Hier Mirck ik”, schrijft cartoonist Bandirah onder een cartoon die een Warhol-achtige bewerking is van mijn hoofd. De tekening prijkt op DeJaap.nl, een weblog die is opgericht als ludiek bedoeld antwoord op de opiniesite waar de Vara binnenkort mee komt: De Joop. Leuke grap van Bandirah, die het niet is ontgaan dat Geenstijl onlangs mijn naam heeft vervoegd tot werkwoord. Na die ludieke vervoeging (“even een frappuccino achterover jeroenmircken”) werd het werkwoord op Twitter even een paar dagen gebezigd om – zoals het zo’n gebbetje doorgaans vergaat – al gauw in het niet te verdwijnen. Maar toen liep het ineens anders.

Vlak na elkaar dook mijn naam op in twee artikelen over De Joop, eerst in VillaMedia, vervolgens in de Volkskrant. Beide journalisten spelden mijn naam verkeerd: Bart Ebisch noemde mij Jeroen Mirc, Paul Onkenhout schreef mijn naam op als Jeroen Minck. De Volkskrant heeft die fout inmiddels in de krant van gisteren rechtgezet, VillaMedia doet dat in haar eerstvolgende editie. Op twitter waren de grappen wederom niet van de lucht en werd het een sport om mijn naam te gaan verbasteren. Jeroen Mirk, Jeroen Mierkema, Jeroen Milf. Jake van Retecool zag in mijn zelfs een Bulgaarse crimineel: “Jeroen ‘The Papercut’ Mirc, hitman van de blogmafia.”

Zoals dat gaat kwam het balletje weer terug bij Geenstijl, waar men Twitter obsessief observeert op jacht naar nieuws. Niet dat ze dat graag toegeven, want Twitter is “hangplek van de Jeroen Minsken van deze wereld.” Uiteindelijk bombardeerden ze me zelfs tot de woensdagpoll: “Hoe heet Jeroen Mirck?” Ik ben benieuwd hoeveel van de reaguurders weten waar dit over gaat. De aandachtige lezertjes herinneren zich wellicht nog dat ik een maand geleden de “beste vriend” was van Fleischbaum, Hoxha, Pritt en hun kornuiten.  Uiteindelijk kwam “Jeroen Mirrek” als winnaar uit de bus. Ik overweeg een naamsverandering.

Ondertussen mirck ik gewoon nog even door. Wie van Bandirah wil weten wat de betekenis is van dit door hem wederom verbasterde werkwoord, heeft pech. De cartoonist gooit het roer om en gaat de komende tien jaar in isolement aan een graphic novel werken. Al is dat natuurlijk net zo’n grap als al die bijnamen die ik in een paar weken heb verworven. Een PR-specialist wees me erop dat ik goud in handen heb: de online branding van het merk Jeroen Mirck loopt op rolletjes. Bandirah gelooft zelfs in merchandising: “Mokken. Badlakens. Boerka’s.” Wie weet. What’s my name?

P.S.: Ere wie ere toekomt: bovenstaande tekening is een bewerking van een foto die topfotograaf Ilya van Marle van mij maakte voor Emerce.

Tags: , , , ,

13 Responses to “What’s my name?”

 1. Pieter Bas Says:

  Leuk stuk Jeroen! Een groter compliment kun je natuurlijk niet krijgen…
  Ik ga dus nog maar eens een frappuccino jeroenmircken ;-)

 2. Rob Says:

  Het valt me op dat er nog niemand met murk is gekomen. Murk: (Concise Oxford) darkness, poor visibility, air obscured by fog etc.

 3. Freakenstein Says:

  hahahahahahahaha.
  (meer heb ik niet toe te voegen)

 4. Richard Says:

  Hehehe. Mooi hoor. Wie weet word je door dit virtuele bekende Nederlanderschap wel heel erg de deelraad in gejeroenmirckt.

 5. Henk Daalder Says:

  Wanneer komt DeJoop.nl nu eindelijk? En als je een energie- en klimaatspecialist zoekt, dan doe ik graag mee.

 6. Klaplong Says:

  Woorden doen geen pijn, Jeroen Mirck! Echt niet! Keep that in mind jongen!

 7. Bert Brussen Says:

  Weet zo’n PR-specialist dan ook hoe je zulke naamsbekendheid in “goud” omzet? Dan wil ik graag eens met deze PR-specialist praten…

 8. Jeroen Mirck Says:

  @Rob: Murk, zit dat niet in een oud liedje van Beck? “Tonight, the city is full of murks…” Vorig jaar kreeg ik van De Telegravin ook al een daarop lijkende bijnaam: Jeroen Nurks. Daarmee zeiden die immer zeurende bloggers aldaar meer over zichzelf dan over mij. Klagen is een spiegel van je ziel. :)

  @Bert: Helaas, hoe je dat ‘goud in je handen’ te gelde maakt, vertellen consultants er helaas nooit bij zonder een forse rekening te sturen. Vraag maar aan Marco Borsato.

  @Klaplong: Volgens mij druipt de relativering van dit blogje af, dus maak je over mij vooral geen zorgen. Ik vermaak me kostelijk.

 9. Martijn Groot Says:

  Grappig. Altijd al afgevraagd wat je met de naam Mirck kunt doen. Blijkbaar zijn er nog meer mensen met te veel vrije tijd…

 10. Jeroen Mirck Says:

  @Martijn: En dan heb ik het nog niet eens gehad over de huisgenoot in mijn Tilburgse studentenkot die standaard “It’s A Miracle” van Queen begon te zingen als ik de krant kwam halen. :)

 11. karin r. Says:

  als ze over je blijven praten, doe je vast iets goed. ;-)

 12. Michael Minneboo Says:

  […] Je zult maar de GeenStijl-posse op je nek krijgen. Nee, ik heb met mensen als Van Veen te doen. Wat dat betreft, en dat wil ik toch even kwijt, ging Jeroen Mirck mijns inziens sportief om met alle kritiek die hij recent over zich heen kreeg van diverse partijen toen bekend werd dat hij een van de redactieleden van de Joop zou worden. Al is mij nog steeds niet duidelijk wat JeroenMircken nu precies betekent. […]

 13. KutBinnenlanders.nl Says:

  […] Nee, ik heb met mensen als Van Veen te doen. Wat dat betreft, en dat wil ik toch even kwijt, ging Jeroen Mirck mijns inziens sportief om met alle kritiek die hij recent over zich heen kreeg van diverse partijen toen bekend werd dat hij […]

Leave a Reply