Dutch Bloggies: kies zelf de winnaar!

De Dutch Bloggies zijn vandaag een tweede fase ingegaan: het publiek mag in twee categorieën een winnaar kiezen. Daarna gaat de vakjury de overige winnaars kiezen, maar dat is nu even voor later. Wat houden de publieksprijzen in? Het publiek krijgt de komende twee weken de tijd om te stemmen op zijn favorieten in de categorieën Meest Populaire Weblog en Beste Microblog. Eerst even wat uitleg van de organisatie:

“Dit zal in twee fases van ieder een week plaats gaan vinden. De eerste week kan men kiezen uit alle nominaties (met in Meest Populaire Weblog maar liefst 300 kandidaten!), de tweede week zullen alleen nog de blogs in de lijst staan die tijdens de eerste week de meeste stemmen hebben gehaald: de top 20 van beide categorieën. Aan het eind van de tweede week zullen voor ons dan twee winnaars van een Dutch Bloggie bekend zijn. De jury zal op dat moment nog hard bezig zijn de overige zestien winnaars te bepalen. Alle achttien winnaars zullen tijdens de officiële uitreiking in Den Haag bekend gemaakt worden.”

Om jullie een kijkje achter de schermen te gunnen: de jury is op dit moment al heel intensief bezig. Per categorie zijn we de ellenlange kandidatenlijsten, gebaseerd op aanmeldingen door het publiek, aan het terugbrengen tot zestien handzame longlists. Daaruit kiezen we tijdens een jurydag in Amsterdam een reeks shortlists en uiteindelijk natuurlijk zestien winnaars. Dat wordt nog een zware (maar ook heel leuke) opgave.

Aangezien we het zo druk hebben met onze eigen jurering, bemoeit de jury zich niet met de publieksverkiezing. Toch word je er als juryvoorzitter natuurlijk op aangesproken. Zo ging er vandaag iets mis: de nominatielijsten stonden achter de login voor het stemprocédé in plaats van ervóór. Foutje. Op Twitter spraken velen de meest zichtbare persoon van de Dutch Bloggies aan: mij dus. Ik heb prompt de organisatie ingeseind, die er meteen actie op ondernam. Maar je weet hoe dat gaat: we hebben ook allemaal nog ons dagelijks werk en moesten maar net de technische man tijdig weten te bereiken. Twitter is ongeduldig (sommige mensen verwachten binnen een kwartier een oplossing), maar we hadden het in de loop van de middag geregeld.

Nu is het woord dus aan het publiek. Deze en volgende week kiezen jullie twee van de zestien winnaars. Stemmen kan hier. Daarna doet de jury de rest. Ik wens iedereen succes en beloof een mooie reeks winnaars!

Tags: , , , ,

11 Responses to “Dutch Bloggies: kies zelf de winnaar!”

 1. Sjef Kerkhofs Says:

  Ik ben erg benieuwd met welke winnaars jullie gaan komen Jeroen :) Hoe zit het met de 16 shortlists, worden die vooraf bekend gemaakt?

 2. Natalie Says:

  Wel moeilijk, tussen zóveel (micro)blogs kiezen! Hadden jullie geen strengere voorselectie kunnen maken?

 3. Ton Says:

  @Natalie: We wilden juist dat de publieksprijzen vollédig door ‘t publiek werden bepaald. Anders zouden ‘t een beetje halfbakken publieksprijzen worden. Vandaar dat alle door ‘t publiek aangedragen nominaties in de lijsten zijn opgenomen. Volgende week wordt de keuze echter makkelijker; dan zijn er in elke categorie slechts 20 over.

 4. Natalie Says:

  @Ton: een hele geruststelling, ik wacht het rustig af!

 5. Rob Says:

  Ton, ik hoor echter her en der dat er genomineerde blogs niet in de lijst zijn opgenomen. En nog wel van mensen die vorig jaar in de jury zaten.

 6. Jeroen Mirck Says:

  @Rob: Ik heb dit al met iemand kortgesloten en die bleek de nominaties in een andere categorie te hebben ingediend dan waar je nu op kunt stemmen. In dat geval is het logisch dat zo’n blog ontbreekt: hij is simpelweg niet aangemeld als kandidaat voor Meest Populaire Weblog.

 7. Tjedde Says:

  Veel te rommelig die dutchbloggies. Geen touw aan vast te knopen. Dot soort verkiezingen zijn sowieso te kinderachtig voor woorden. Na de kleuterschool zijn een hoop mensen dat gedrag van “ik ben de beste’ al verleerd.

 8. Jeroen Mirck Says:

  @Tjedde: Ik hou me alleen met de juryprijzen bezig en kan je vertellen dat het daar heel gladjes verloopt: de tienkoppige jury is in alle rust met de voorselectie bezig. Daar rollen straks zestien shortlists en even zovele winnaars uit. Dit soort verkiezingen zijn natuurlijk alles behalve kinderachtig. De grootste acteurs op aarde krijgen jaarlijks een berg Oscars over zich uitgestort, terwijl wetenschappers en vredestichters recent weer zijn gelauwerd met Nobelprijzen. Iedereen wil graag wel eens zeggen: ik ben de beste.

 9. JeroenMirck.nl » Dutch Bloggies: de publieksfavorieten! Says:

  […] Geenstijl, Sargasso, iPhone Club, De Speld, Dutch Cowgirls en Propria Cures zijn de bekendste weblog die in de finale zitten van de publieksprijs van de Dutch Bloggies. Vandaag is de shortlist van 21 namen bekendgemaakt: het publiek heeft een week om een winnaar te kiezen. Ook veel bekende namen bij de speciale publieksprijs voor de beste microblog: daar zijn onder meer de Twitter-accounts van Paul de Leeuw, Youp van ‘t Hek, Maxime Verhagen, Erben Wennemars, Nico Dijkshoorn en Wilfried de Jong genomineerd. Klik door om te stemmen op je favorieten. Hieronder alle nominaties op een rij. […]

 10. Jeroen Mirck Says:

  Inmiddels is de locatie van de prijsuitreiking bekend:

  Voor de zesde maal zullen de Dutch Bloggies live worden uitgereikt. En wederom in Den Haag. De uitreiking heeft tot drie keer toe in het Museum voor Communicatie plaatsgevonden en twee maal in het Stadhuis van Den Haag. Ditmaal hebben we een andere locatie. In hartje Den Haag zal de uitreiking op dinsdag 1 december plaats vinden in de grote zaal van het Paard van Troje. Hou die avond dus alvast vrij.

 11. Zoya Says:

  Het lijkt me een interessant boek, alle kennis van de wereld, maar dat bood de slang Adam en Eva ook aan dus ik denk dat je er voorzichtig mee moet doen.

Leave a Reply