Dutch Bloggies: de publieksfavorieten

Geenstijl, Sargasso, iPhone Club, De Speld, Dutch Cowgirls en Propria Cures zijn de bekendste weblogs die in de finale zitten van de publieksprijs van de Dutch Bloggies. Vandaag is de shortlist van 21 namen bekendgemaakt: het publiek heeft een week om een winnaar te kiezen. Ook veel bekende namen bij de speciale publieksprijs voor de beste microblog: daar zijn onder meer de Twitter-accounts van Paul de Leeuw, Youp van ‘t Hek, Maxime Verhagen, Erben Wennemars, Nico Dijkshoorn en Wilfried de Jong genomineerd. Klik door om te stemmen op je favorieten. Hieronder alle nominaties op een rij.

Meest populaire weblog

20something.nl
Blocter.com
Brouwertje.com
Diaryofcool.com
Dutchcowgirls.nl
Eerste Hulp Bij Plaatopnamen
Geenstijl.nl
Haagsallerlei.nl
Humedia.nl
iPhoneclub.nl
Liefdagboek.blogspot.com
Markschalekamp.wordpress.com
Onderwijsvanmorgen.nl
Photofacts.nl
Propriacures.nl
Roezemoezen.web-log.nl
Sargasso.nl
Sciencepalooza.nl
Speld.nl
Vrouwonline.nl (Esther)
WillemijnDicke.nl

Beste microblog

ikdenkdatikhetbeterweet.nl
twitter.com/2525
twitter.com/bertbrussen
twitter.com/dijkshoorn
twitter.com/dushi_kimberley
twitter.com/erbenwennemars
twitter.com/erwblo
twitter.com/gvenkdaily
twitter.com/juffrouwjannie
twitter.com/larsvdwerf
twitter.com/lizzz
twitter.com/martenmantel
twitter.com/maximeverhagen
twitter.com/mooigevonden
twitter.com/pauldeleeuw
twitter.com/pvdp
twitter.com/rutger_
twitter.com/slijterijmeisje
twitter.com/wilfrieddejong
twitter.com/youpvanthek

Het bestuur van de Dutch Bloggies heeft de door het publiek bepaalde shortlists zojuist toegelicht:

41 Namen. Oftewel 41 url’s. En men mag maar twee keer stemmen. Waarom 41? Omdat er in Meest Populaire Weblog twee weblogs hetzelfde aantal stemmen behaalden. Het hadden er dus ook 39 kunnen zijn, maar we vonden 41 leuker klinken.
Waar
Viva.nl is gebleven, de winnaars van vorig jaar? Die hebben het niet gehaald. Dit jaar blijkbaar te laat met hun campagne begonnen. Dit jaar zal dus in ieder geval één categorie een verrassing opleveren bij de Dutch Bloggies.
Bij de Beste Microblog veel beroemdheden. Kunnen die dan zo goed hun woorden in 140 leestekens vangen? We willen jouw antwoord op deze vraag niet beïnvloeden, maar ‘ik‘ denkt dat hij het beter weet, door zich heel eigenwijs als niet-twitteraar daar tussen de favorieten te nestelen. Neem je kans te baat en laat merken dat jij het ook beter weet. STEM!

De winnaars van deze twee categorieën worden bekendgemaakt tijdens de officiële uitreiking van de Dutch Bloggies, op 1 december in Het Paard van Troje. Daar maakt de jury van de Dutch Bloggies, waar ik voorzitter van ben, ook de winnaars van de zestien juryprijzen bekend. Momenteel is de jury druk bezig met het selecteren van haar eigen shortlists. Over twee weken worden die bekendgemaakt. We keep you blogged.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

20 Responses to “Dutch Bloggies: de publieksfavorieten”

 1. Geertje Says:

  Een raar idee (en nooit verwacht) je eigen log tussen die “grote” namen te zien staan. Leuk ook! :-)
  Ben heel erg benieuwd wie dit jaar de meest populaire weblog gaat worden!

 2. Herfstmeisje Says:

  Goed bezig! Spannend wie er gaat winnen………….

 3. Petra Says:

  God heeft ons ook een toetsenbord gegeven. Die ikdenkdatikhetbeterweet is net als die mensen die ooit boven op een dak zaten te wachten op hulp van God, een roeiboot en helicopter wegstuurden en uiteindelijk verdronken. Boven aan de hemelpoort vertellen de gelovigen dat ze wachtten op hulp van God. God antwoordde dat hij een roeiboot en een helicopter gestuurd had en het een keertje ophoudt…
  Mijn toetsenbord is wel degelijk een geschenk van God. :-)

 4. Jeroen Mirck Says:

  Voor wie @Petra niet kan volgen: ze reageert op de mooie ironische oneliner van Ikdenkdatikhetbeterweet.nl: “Als God wilde dat de mens kon Twitteren had hij ons wel een toetsenbord gegeven.” Grappig trouwens dat iemand ervoor kiest te twitteren buiten Twitter om. Zo is het ook echt een micro-blog. :)

 5. Sjef Says:

  @dushi_kimberley moet winnen!!

 6. Jeroen Mirck Says:

  @Sjef: Kimberley is inderdaad een unieke twitteraar. Wel wat grof in de mond, maar dat spreekt blijkbaar velen aan. :)

 7. Catharina Says:

  Beete slordig: In de inleiding staan alleen links naar De Iphone Club en Dutch Cowgirls.

 8. Jeroen Mirck Says:

  @Catharina: Nee hoor, het is juist heel consequent: de afweging was om te linken naar blogs die zelf ook over hun nominatie hebben geblogd. Verderop in het overzicht staan alle linkjes, dus iedereen is bereikbaar. Als dat al een criterium zou zijn, want dit is niet de wedstrijdsite, maar gewoon mijn eigen weblog.

  Inmiddels heb ik ook een linkje naar Propria Cures toegevoegd. “PC bij 20 beste weblogs ooit”, schrijven ze trots. “Onze speciale dank gaat uit naar JV (14 stemmen), die groep stonede Italianen in het internetcafé (41 stemmen) en Hamid Karzai (248.350 stemmen).”

 9. iPhoneclub.nl Says:

  Jeroen en Catharina: het is iPhoneclub ;)

 10. Geertje Says:

  @ Jeroen Mirck
  Hmmm.. klopt toch niet helemaal; ook ik heb over de nominatie geblogt :-)
  Overigens voel me al winnaar door tussen al die blogs te staan.
  Mijn week kan al niet meer stuk!

 11. Jooper Says:

  @Jeroen Mirck
  Ff wat heel anders en toch ook weer niet; wanneer komt DeJoop online? Ik google me al een paar dagen het zuur en het enige wat ik vind is een waardeloos geschreven stuk op hetzuur.nl. Vol verwachting klopt mijn hart. Dagelijks genuanceerd tegengas geven op spitsnieuws gaat ook een keer vervelen.

 12. Jeroen Mirck Says:

  @Geertje: Haha, het ging om de openingszin, waarin ik de bekendste genomineerden noem. Qua publiciteit (interviews in allerlei media) timmer jij flink aan de weg, dus wie weet sta jij daar de volgende keer ook tussen.

  @Jooper: Nog even geduld. Je voelt je al echt een Joop’er, zie ik.

 13. Wies Says:

  Te koop: vijf stemmen
  Prijs: 75.000,-
  Overmaken op rek.nr.: 013.666.013
  T.n.v Hans Smolders, Tilburg

 14. Elin Says:

  OMG, Kimberley. Ik probeer net van dat irritante “OMG” af te komen… ik wou dat ik dit nooit had gezien :,)

 15. Joost Says:

  Propria Cures en Dushi Kimberly voor mij.

 16. Jeroen Mirck Says:

  Interessant genoeg om hier te plaatsen: een inhoudelijke reactie via eKudos op de shortlist van de publieksverkiezing. Rob van Dam schrijft daar:

  “Smaken kunnen verschillen natuurlijk, maar een site als GeenStijl, een beetje objectief gezien een stijlloze site, verloedering van taalgebruik, platvloersheid, zeer zwakke verslaggeving, laat zich voor het propagandakarretje spannen van Defensie.

  Onlangs op Sargasso, een diep triest slecht verslag over de verslaggeving over Afghanistan. Scheren alles over 1 kam. Noemen de positieve uitzondering op de regel niet, simpelweg pure onwetendheid. Tekenend voor het geheel.

  De trivialiteit van een blog als 20Something wil ik niet eens noemen. Blocter geeft allemaal links tussendoor naar de Wikipedia. Zoals zo veel blogs melden ze niet eens waar een link heen leidt. iPhoneclub is een reclamesite, eigenlijk gewoon spam. Zal wel betaald hebben om ertussen te komen. Dan nog een Amsterdams studentenweekblad, stemmers groeien daar waarschijnlijk om te plukken aan de bomen.

  Sciencepalooza komt altijd met zwakke oppervlakkige artikelen of samenvattingen van her en der. Wel aardig, maar vergelijk het eens met rubrieken van een aantal kranten, en het is zo oppervlakkig. Maar ik ben ook niet bezig met dingen als speculaas op brood, of onderzoek naar mannen die zappen, nieuwe draadloze headsetjes, genres waar je echt moet zitten en al dat soort flauwekul. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Humedia niet eens de moeite waard om te noemen. Eerste Hulp Bij Plaatopnamen is dan nog wel aardig, een themablog. Maar daar beschikken ze niet over de minste journalistieke vaardigheden.

  Vrouwonline is wel aardig: HEALTH ANGELS, RECEPT VAN DE DAG, HOROSCOPEN, SPELLETJES, HERSENKRAKERS!, PUZZEL VAN DE DAG, WEEKEND WEG, MAIL & WIN, AGENDA, SHOP, FORUM, WEBLOGGERS

  Prijzenswaardig is dat er geen rasechte flauwekulsites tussen zitten als Argusoog, Grenswetenschap, Het Vrije Volk, Niburu. Dus hierbij een pluim voor wat er ook niet is. Maar ik laat het hier bij. Het is middelmatigheid, commercie, platvloersheid, een boel onderwerpen aan willen kaarten zonder er echt verstand van te hebben, veelvuldig zeer onauwkeurige verslaggeving waardoor bij lezers een scheef wereldbeeld ontstaat, en vooral een hoop gezwam.

  Een echt topblog? De rubriek Afghanistan van The Guardian. Niet eens zo zeer om het onderwerp, maar als voorbeeld hoe men echt een blog bouwt. En dat GeenStijl ooit verkozen werd als beste blog, maakt deze hele verkiezing al onzinnig. Het is rommel. Een ondermaatse kiosk die men het liefst voorbij wandelt. Tekenend voor de middelmatigheid van heel Nederland. eKudos als sociale site vind ik wel een goed blog. Als men ten minste de onzin die er helaas ook veelvuldig wordt geplaatst van kwaliteit weet te onderscheiden.”

  Mijn reactie op hem: Je beoordeelt nu de shortlist van een publieksverkiezing alsof het een jurylijst is. Dit is wat het publiek leuk vindt. Over twee weken maakt de jury zijn shortlists bekend. En wat Geenstijl betreft: dat is een typisch exponent van de blogosfeer. Het kan je smaak niet zijn, maar hoort er wezenlijk in thuis. Logisch dus dat zo’n succesvol weblog in de prijzen kan vallen. Overigens: vorig jaar, toen ik voor het eerst in de jury plaatsnam, won Geenstijl geen enkele prijs. Het is dus geen uitgemaakte zaak dat zij iets winnen. Maar ze bij voorbaat diskwalificeren is het andere uiterste. Dat doen wij dus niet.

 17. iPhoneclub.nl Says:

  iPhoneclub is een reclamesite, eigenlijk gewoon spam. zal wel betaald hebben om ertussen te komen.

  Heeft Rob van Dam ook een bedrag genoemd? ;)

 18. Jeroen Mirck Says:

  Inmiddels is de locatie van de prijsuitreiking bekend:

  Voor de zesde maal zullen de Dutch Bloggies live worden uitgereikt. En wederom in Den Haag. De uitreiking heeft tot drie keer toe in het Museum voor Communicatie plaatsgevonden en twee maal in het Stadhuis van Den Haag. Ditmaal hebben we een andere locatie. In hartje Den Haag zal de uitreiking op dinsdag 1 december plaats vinden in de grote zaal van het Paard van Troje. Hou die avond dus alvast vrij.

 19. JeroenMirck.nl » Blog Archive » Dutch Bloggies: de jury heeft gesproken! Says:

  […] De jury van de Dutch Bloggies heeft dit weekend knopen doorgehakt. Acht weblogs dingen mee naar de titel Beste Weblog van 2009: Bright, Elsevier, Frontaal Naakt, Geenstijl, Nalden, NRC.next, Science Palooza en De Speld. Verder is er in vijftien categorieën een longlist opgesteld met telkens tien weblogs die kans maken op een Dutch Bloggie. […]

 20. JeroenMirck.nl » Blog Archive » Tien redenen om naar Dutch Bloggies te komen Says:

  […] Vanavond is het zover: dan worden de Dutch Bloggies 2009 uitgereikt in de Haagse popzaal Paard van Troje. Entree is gratis, dus gooi je agenda om en kom straks ook even langs. Ik geef je hieronder tien redenen om te komen. […]

Leave a Reply