Jeroenmircken?

“Tuurlijk. Je kan wachten tot je creative director marketing CEO bent en in je paarse broek de ene na de andere frappuchino achterover staat te jeroenmircken.”

Ik ben een werkwoord geworden. Weblog Geenstijl vindt mijn overstap naar de VARA maar niks, dus stuurden ze eerst hun reaguurders op me af en promoveerden ze mijn naam gisteravond zelfs tot werkwoord. Ik was toen offline (naar de premiere van Eeuw van de stad in Pakhuis De Zwijger), maar vond vanmorgen meerdere reacties in mijn mailbox. Ik kan niet anders zeggen: een hele eer. Het is me vorig jaar niet gelukt om het woord Macademisch in de Dikke Van Dale te krijgen, maar wie weet zitten er straks bij Starbucks massaal marketeers frappucino’s achterover te jeroenmircken. Proost!

Tags: , , , ,

43 Responses to “Jeroenmircken?”

 1. Coen Jacobs Says:

  Gisteren schreef ik nog over de eerste actie van GeenStijl, maar dit slaat natuurlijk alles. Als je naam tegenwoordig als werkwoord op GeenStijl wordt gebruikt, dan heb je het echt voor elkaar Jeroen! ;)

 2. Pieter Bas Says:

  Gefeliciteerd Jeroen,
  Geen grotere eer dan dat GS werkwoorden naar je gaat vernoemen!

 3. Olaf Molenaar Says:

  Gefeliciteerd!! na swaffelen het woord van 2009 jeroenmircken;-) Wel een eer!

 4. Mike's Webs Says:

  Ja, leuk en aardig, maar wat betekent Jeroenmircken eigenlijk?

 5. Jeroen Says:

  Het bewijs is geleverd: je hebt de juiste carrière-move gemaakt! Je naam als werkwoord, daar kunnen de meeste mensen alleen maar van dromen. Ik denk ook dat een werkwoord hoger in de rangorde staat dan een zelfstandig naamwoord (zeker als dat een verkleinwoord is). ‘Jeroenmircken’ staat toch veel chiquer dan een ‘Boomsmaatje’… ;-)

 6. Freakenstein Says:

  haha mooi de gratis reclame die GS geeft :)

 7. jpschadde Says:

  Het zal me vast nooit gebeuren dat ze mijn naam gaan ver-werk-woorden, dat scheelt ;).

 8. karin r. Says:

  even tussendoor, ben je nu in loondienst of free lance je er een beetje bij? bietje aan het jeroenmircken dus. ;-)

 9. Jeroen Mirck Says:

  @Karin: Ik ben in vaste dienst, maar heb bedongen dat ik het geven van presentaties en workshops, wat ik heel erg leuk vind, kan blijven doen, mits ik daar tijd voor vrij kan maken. Misschien ben ik dan inderdaad wel aan het jeroenmircken. ;)

  Laat ik er een open vraag van maken: wie bedenkt de beste definitie voor het werkwoord ‘jeroenmircken’?

 10. Ruben Says:

  Hm.. Wel opvallend dat er juist een WERKwoord wordt verzonnen, met als ‘stam’ een, wat wordt genoemd, naam van een staatsinternetAMBTENAAR..

 11. Het Zoet & Het Zuur » Jeroenmircken Says:

  […] Mirck vind zichzelf dermate geweldig dat hij op zijn site goede sier maakt met het woord Jeroenmircken. Iemand Jeroenmircken is een ‘loer draaien’, of ‘een poot uitdraaien’. […]

 12. christinA eijkhout Says:

  Ik vind het woord slecht gekozen, kinderachtig zelfs. Maar het schijnt een “eer” te zijn te worden vernoemd door roze broeken, die eigenlijk paars hadden willen zijn. Een lucratieve baan bij de publieken, met genoeg ruimte voor een eigen toko, accepteren, betekent dat het?

 13. karin r. Says:

  @jeroen mirck: wat gebeurt er dan met mirckmedia?

 14. sjef de vries Says:

  is dat nu het enige wat je hebt neergezet in je leven, een werkwoordvorm krijgen?

 15. Tom Says:

  Nogmaals gefeliciteerd! Op naar de vandale!

 16. Tom Says:

  @Het zoet & zuur : Ach, hij maakt d’r in ieder geval een grapje van. Beter dan er verzuurd op reageren, nietwaar? Maar voor sommige mensen is het natuurlijk nooit goed.

  @Sjef : En wat heb jij al neergezet in je leven?

  @Coen : Geenstijl heeft nu ook jouw weblogje op de kaart gezet ;-).

 17. Jeroen Mirck Says:

  Geenstijl wil vermoedelijk graag weer eens wat winnen bij de Dutch Bloggies, dus noemen ze mij nu ‘onze beste vriend’:
  “Mocht u via de tamtam hebben vernomen dat GeenStijl een hetze tegen VARA staatsinternetambtenaar Jeroen Mirck is begonnen dan moeten wij u teleurstellen. Integendeel, wij zijn bijkans fan van Jeroen Mirck. Wij zijn sowieso fan van alle medewerkers van de linkse progressieve debatsite DeJoop.NL. Behalve dan van Joop-chef Francisco van Jole […]. Jeroen Mirck, daarentegen, mag van ons 115 jaar oud worden, in volle gezondheid en zonder oogafwijkingen. Want Jeroen is hartstikke cool, en de wereld zou er beter uitzien als er meer mensen waren als Jeroen Mirck.”

 18. Hij Says:

  Vara is links lullen rechts vullen het liefst op kosten van de belastingbetaler en door zichzelf minimaal in te spannen.

  Dus snap deze knaap wel.

 19. Goed advies kost niets Says:

  Jeroenmircken is profileren, jezelf in de markt zetten. Met een vaste baan bij de overheid jezelf in de markt zetten tijdens werktijd pas goed bij de linkse graaicultuur. Ambtenaren en semi-ambtenaren starten onder werktijd steeds vaker als ZZP-er, waarbij ze de faciliteiten van de overheid gebruiken voor hun nevenwerkzaamheden.

 20. En toen was GeenStijl ook hier | Coen Jacobs Says:

  […] je gisteren lekker een bakje koffie te jeroenmircken (eerste en laatste keer dat ik dit werkwoord gebruik), komt er ineens een stortvloed aan mailtjes, […]

 21. Jeroen Mirck Says:

  Jammer dat sommige reaguurders op Geenstijl geen greintje gezond verstand hebben. Elisabeth2 zegt daar: “Blijft onverlet dat die Jeroen Mirck gewoon dood moet.” Laten we dat maar Beschaving 2.0 noemen…

 22. jodelahiehie Says:

  Quote: “Geenstijl wil vermoedelijk graag weer eens wat winnen bij de Dutch Bloggies, dus noemen ze mij nu ‘onze beste vriend’.”

  Mensen die de ironie hiervan niet inzien (zoals jij en van Jole) snappen inderdaad niks van geenstijl en soortgelijke bewegingen en snappen dus een belangrijk deel van de huidige tijdsgeest niet. Voor iemand die (nog relatief) zo jong is is de generatiekloof erg groot.

 23. Jeroen Mirck Says:

  @Jodelahiehie: Dacht je nu echt dat ik die ironie niet inzie? Hihi.

 24. jodelahiehie Says:

  Quote: “Jammer dat sommige reaguurders op Geenstijl geen greintje gezond verstand hebben. Elisabeth2 zegt daar: “Blijft onverlet dat die Jeroen Mirck gewoon dood moet.” Laten we dat maar Beschaving 2.0 noemen…”

  Jammer dat je de helft van deze specifieke reactie weg hebt gehaald. En één reactie, laat ook eens een paar andere goede zien.

 25. Jeroen Mirck Says:

  @Jodalahiehie: Die ene reactie gaat over een grens. Maakt niet uit wat iemand dan verder nog allemaal zegt (niet heel veel trouwens). Zoiets goedpraten met “Er zijn ook nog heel veel andere reacties” is niet bijster slim.

 26. Willemse Says:

  Jeroen Mirck kan goed tegen kritiek zeg; ongewenste reacties worden gewoon weggehaald. What would Mango say?

 27. christinA eijkhout Says:

  @willemse
  Wat zegt jou dat een verwijderde reactie niet om dezelfde reden verwijderd kan zijn als het alomgeliefde GS doet via “wegjorissen”?

 28. gentle giant Says:

  Beste Jeroen, kom je aan katten, kom je aan Elisabeth2, dat had je kunnen weten, je overstap naar de Vara lokt reacties uit, dit is er een.
  Hoe is ‘t met Mike en Mango?

 29. Jaap de Paap Says:

  Gefeliciteerd Jeroen. En GS snappen kost even tijd; niets mis mee. Elisabeth2 leer je dan ook vanzelf kennen. Een prima reaguurster.

 30. Vieze Tonnie Says:

  Gekat van blogjuffers kan me niet boeien. Het volgende vararararaadsel wel: hoe kun je blij zijn om te werken voor een dooie omroep van nihilistische zakkenvullers? Verschillig en toch verteerbaar? Lammenielache. Typisch zoals je met je salon te koopt loopt, trouwens.

 31. Dirk Says:

  jeroen is poot hole hole

 32. Bert Kommerij Says:

  Welkom op het Mediapark Jeroen! :)

  De comments liegen er niet om.
  Ik begon te lezen en hield mijn hart vast, maar wat bleek, het werd steeds interessanter.
  Dat “de oude media” een veeg uit de pan krijgt was te verwachten.
  Alle lijnen staan open.
  (Dat deze rood is helpt ook.)
  Ook kreeg ik het beeld binnen van iemand die ineens opkomt in verkeerd stuk.
  Vergeet niet: humor communiceert beter dan ernst.
  Kortom: historisch researchmateriaal. Kan zo in de Spreekbuis, ons huisorgaan.

  (Doorgaan met reageren.)

 33. sjef de vries Says:

  misschien moet je ook echt dood.

 34. Jeroen Mirck Says:

  @Sjef de Vries: Als jij zo graag een IP-ban wil, dan krijg je die.

 35. Edwin Says:

  Als het gaat om de aandachtseconomie is dit allemaal super, als het gaat om de rest is het vrij droevig.

  Tijd voor het grote ontspannen!

 36. JeroenMirck.nl » What’s my name? Says:

  […] “Hier Mirck ik”, schrijft cartoonist Bandirah onder een cartoon die een Warhol-achtige bewerking is van mijn hoofd. De tekening prijkt op DeJaap.nl, een weblog die is opgericht als ludiek bedoeld antwoord op de opiniesite waar de Vara binnenkort mee komt: De Joop. Leuke grap van Bandirah, die het niet is ontgaan dat Geenstijl recent mijn naam vervoegde tot werkwoord. […]

 37. JeroenMirck.nl » Woord van het jaar: twitteren Says:

  […] Het woord ‘twitteren’ is gekozen tot woord van het jaar 2009. Al een hype sinds 2007, maar dit weekend volgde het bewijs dat Twitter nu echt de massa heeft bereikt. Op een congres van Genootschap Onze Taal kreeg het woord zaterdag de meeste stemmen. Ik had het gemist (was twitterloos aan het uitgaan in Utrecht), maar mijn Twitter-vrienden attendeerden me erop. Waarom? Omdat RTL Nieuws er aandacht aan besteedde door… een screenshot van mijn Twitter-pagina te laten zien. De verklaring is simpel: eerder dit jaar legde ik voor de camera van RTL-programma EditieNL uit hoe Twitter werkt. Van die archiefbeelden maakte RTL nu opnieuw gebruik. Ik voel me vereerd. Volgende keer zet ik hoger in, op het woord ‘jeroenmircken’ bijvoorbeeld. Al weet ik niet of ik in één adem genoemd wil worden met het woord ’swaffelen’, winnaar in 2008. […]

 38. JeroenMirck.nl » Terugblik op het blogjaar 2009 Says:

  […] Het blogjaar 2009 op JeroenMirck.nl zit erop. Het eerste volledige jaar, want vorig jaar was nog een ‘gebroken’ blogjaar, dat aanvankelijk begon op Nieuwe Media Weblog. Ten opzichte van 2008 hebben de bezoekersaantallen een enorme sprong gemaakt. Dat is voor een groot deel te danken aan mijn overstap naar de VARA om daar Joop.nl op te zetten, wat veel discussie opriep. Met name de weblogs Geenstijl, BBrussen.nl en HP/De Tijd maakten zich daar erg druk over. Ook mijn nieuwe rol als juryvoorzitter van de Dutch Bloggies trok veel aandacht op allerlei sites, van Dutch Cowboys tot Haags Allerlei. Deze interesse is ook terug te zien in het jaaroverzicht van mijn blogberichten die het meest gelezen zijn en de meeste reacties opriepen. Alle lezers, reaguurders en zij die naar mij linkten: hartelijk dank voor de aandacht en een blogrijk 2010 toegewenst! Zo, en nu de ranglijsten. […]

 39. JeroenMirck.nl » Week van de Interactieve Cartoon Says:

  […] Hij is alweer ten einde, de Week van de Interactieve Cartoon. Een week lang kon het publiek bijschriften bedenken bij een tiental spotprenten van aanstormende cartoonisten als Bandirah, Kapreles en de Rustende Jager. Vrijdag werden de winnaars bekendgemaakt in stripgalerie Lambiek. Geheel interactief maakte Hallie Lama tijdens de borrel bovenstaande cartoon, die inhaakte op de recente verwerkwoording van mijn naam tot het nieuwe woord ‘jeroenmircken’. Nog steeds weten we niet precies wat het betekent. Meneer Van Dale, help ons eens. […]

 40. Nieuw werkwoord: ‘brussen’. Ik brus, jij brust, bert brust. Betekenis: janken om niks Says:

  […] Na Jeroen Mirck met het werkwoord ”jeroenmircken” valt de eer aan Bert Brussen. En nu al uitgeroepen tot het werkwoord van 2011: ‘brussen’. Ik brus, jij brust, bert brust. Betekenis: janken om niks.
  Voor het geval je het niet is opgevallen is het weer stront aan de knikker en strijd der blogtitanen van NL. Als je met modder gooit is het vanzelfsprekend dat je vieze handen krijgt en eventueel wat modder terug krijgt, maar het gaat om deze reactie (na vele fitties van BB en GS) en dat doet waarschijnlijk pijn in de portemonnee. Hier het hele verhaal op HP/DETIJD, natuurlijk ingekleurd door meneer Brussen zelf, als interview afgenomen door Niek Stolker. Dit hier onder de enige reactie die van Jeroen Mirck tot nog toe heb kunnen vinden. In ieder geval word de stoere bombastische overdreven vorm van ”huilie huilie doen” overgenomen door het werkwoord: ‘brussen’ – ”brus brus doen” […]

 41. Jeroen Mirck Says:

  @Madbello: Inderdaad, het huilie huilie doen laat ik graag over aan Bert Brussen, dus heb ik er op Twitter weinig woorden aan vuil gemaakt. Mensen doorzien Bert Brussen inmiddels: het is een dorpsgek. Zelfs de BB-propaganda op HP/de Tijd (zonder een weerwoord van mij, want ‘we hebben D66 al gebeld’ en die namen niet op) wordt onderuit gehaald door negatieve comments over Bert. Terecht, want wie eindeloos uitdeelt (Bert noemt mensen die het niet met hem eens zijn met regelmaat fascist, NSB’er of nazi), moet ook kunnen incasseren. Mijn grappende reactie (‘Huur zo’n prutser vooral niet in’) op een mediablog in september 2010 wordt nu compleet uit z’n verband gerukt. Het stuk staat vol fouten en er wordt een link gelegd met mijn politieke werk in het stadsdeel Nieuw-West, terwijl ik mijn uitspraak duidelijk als journalist deed. Daar kun je boos over worden, maar je kunt het ook negeren. Feit is dat de meeste mensen het alweer vergeten zijn. Inderdaad: gejank om niets.

 42. Simonne Landis Says:

  Get 10,000 Unique Traffic Everyday Working 15 Minutes a Day for Free

  Noot van de webmaster: Go mirck yourself, dear spammer! :)

 43. René van Densen Says:

  […] Amai. Lap. Om 14 uur 38 vanmiddag sloeg de thermometer aan: de 25 stemmen verschil waren bereikt. Mijn geliefde heeft haar zin, en jullie blijkbaar ook, ik ga me aanmelden voor de inburgering. Het heeft natuurlijk weinig te maken met Bandirah’s sabotagepoging bij Bertje Brussen’s webstek, want mijn eigen contrasabotage-poging blies ook in mijn gezicht op. Zal me leren mijn publiek een beetje plagerig op te porren. En daar hield de nederlaag niet op, nee, 40 minuten later kwam de 26e ‘VOOR’ binnen. Kort daarop zelfs wéér een mede-redactielid in het overlopers-kamp. Per mail ook betuigden vrienden – excusez le mot – allerlei prachtige meningen over mij en waarom het toch wel ‘hard nodig’ was dat ik die cursus ging doen. Slechts één tegenstemmer. ÉÉN. Het punt is gemaakt. Ik gá me aanmelden en u erover berichten. Wel hangt u allemaal, zoals ook door mij gemeld in de reacties van de oorspronkelijke blogpost, in de kerstboom, dat u ’t alvast weet. En de meeste reageerders zijn volgens mij nog nooit eerder op deze website geweest, laat staan dat ze mijn bevindingen van deze cursus (lees die pagina even rustig door, dan weet u wat ge me aangedaan hebt) gaan lezen. Maar enfin. Ik buig zo ridderlijk als mij zonder al teveel knarsentanden afgaat, het hoofd. Gefeliciteerd, KutBinnenlanders. René gaat inburgeren. Update Oh man, ik ben echt zóóó gejeroenmirckt. […]

Leave a Reply