Stilte

Vanavond is Nederland twee minuten stil. Om de doden te herdenken die vielen in de Tweede Wereldoorlog, maar ook op latere missies. “Tijdens de Nationale Herdenking komen alle herinneringen samen”, aldus het Nationaal Comité 4 en 5 Mei. Door de gebeurtenissen op Koninginnedag in Apeldoorn is 4 mei dit jaar extra beladen. Toch is stilte een zeldzaam fenomeen in deze gejaagde tijden, met onze geraakte maar toch voortrazende 24/7-economie. En wat te denken van de internetgeneratie die ‘always on’ is? Toch doet ook internet doorgaans actief mee met de stilte. Het herdenkingscomité haakte daar twee jaar geleden zelfs op in door een speciale download aan te bieden met twee minuten stilte. Een verfrissende actie van dat stokoude comité, die ik dit jaar helaas niet terug vind. Aan de andere kant is het aanbieden van enkele minuten stilte niet echt iets nieuws: in 1952 nam avantgarde-componist John Cage het geluidloze stuk 4’33” op. Viereneenhalve minuut stilte. John Lennon en Yoko Ono brachten daar later een eerbetoon aan, getiteld Two Minutes Silence. Dat is helemaal toepasselijk. Maar muziek van ex-Beatles online aanbieden is vragen om problemen, dus daarom waren die twee ‘pure’ minuten stilte zo gek nog niet.

Als stiltemoment doe ik het vandaag eens anders. Even een dag niet kwebbelen op Twitter. Ik plaats vandaag geen tweets. Nou ja, eentje dan, want deze blogpost wordt via Twitterfeed online geplaatst. Ik wens iedereen een mooie, stille herdenking vanavond.

Tags: , , , , , , , , ,

7 Responses to “Stilte”

 1. Rose Says:

  Mooi gebaar. Volgend jaar even een dag van tevoren dit blogje schrijven, dan kan ik meedoen.

 2. Pieter Bas Says:

  Mooi geschreven Jeroen, had gisteravond precies dezelfde gedacht op mijn blog geplaatst mbt stilte in deze snelle en altijd doorconsumerende maatschappij… Hopelijk neemt iedereen vanavond idd eens de (kleine) moeite om 2 minuten te stoppen met sms-en, krabbelen en tweeten…

  (hele dag is wel weer wat zwaarder hoor ;)

 3. Stella Says:

  Hoi Jeroen,
  Een mooi verhaal bij een mooi gebaar.

 4. Mike's Webs Says:

  Originele invalshoek bij een traditionele herdenking. Ik kwam gisteravond bij thuiskomst de buurvrouw, partner en zoontje tegen. Het jochie had een nette hoed op zijn hoofd; de anderen waren ook netjes aangekleed. ‘Ja,’ zei de buurvrouw, ‘we gaan naar de dodeherdenking.’ Ik was reeds vergeten dat het vier mei was en kon nog net een enthousiast ‘veel plezier’ inslikken. Wat moet je daarop op zeggen. Stil zijn is soms beter.

 5. Jeroen Mirck Says:

  Dodenherdenking 2009 was voor mij een bijzondere dag, waarbij ik eigenlijk gedurende de hele dag over oorlog en verzet heb nagedacht. Dat kwam mede door de aanslag op Koninginnedag, vier dagen eerder in Apeldoorn. Nu, een jaar later, was dat gevoel anders. Er hing een negatieve sfeer rond Dodenherdenking en ook Bevrijdingsdag. “Laten we zo’n jaarlijkse bijeenkomst maar afschaffen”, hoor ik steeds meer mensen zeggen. Dat snap ik niet. Net als het uitermate negatieve sentiment op Twitter tegen ‘#twitterstilte’, de voorgestelde herdenkingscode. Op de koop toe verstoorde iemand de herdenking op de Dam.

  Kortom: Nederland lijkt negatiever geworden, onvriendelijker, opgefokter, agressiever. Juist op een dag als vandaag zou dat even moeten wijken. Maar dat is blijkbaar moeilijk voor sommigen. Gelukkig begrijp ik uit een opiniestuk van Fred Feddes dit weekend in NRC Handelsblad dat Nederland maar voor 5% uit eeuwige zeuren bestaat. Hen negeren is de beste oplossing. Dan blijft de overige 95% gewoon relaxed.

 6. Dodenherdenking 2010 Says:

  […] “De grootste fout die hij kan maken, is proberen om het hun naar de zin te maken. Het zal hem nooit lukken, want hun ongenoegen is een bodemloze put. […] Een verstandige reisleider negeert de 5% kankeraars zo veel mogelijk. Hij neemt hun bestaan en hun dreiging serieus, [maar] hij schenkt ze nooit meer dan 5% van zijn tijd. En hij zorgt er in de eerste plaats voor om een uitstekende reisleider te zijn, die 95% van het gezelschap een prachtige en onvergetelijke reis bezorgt.” […]

 7. Dodenherdenking 2011 Says:

  […] De jaarlijkse dodenherdenking houdt de gemoederen meer dan ooit bezig. Vorig jaar was er De Schreeuw. Dit jaar maken politici ruzie: de een vindt de aanwezigheid van de ander misplaatst, de ander noemt die ene ‘dom’. Kortom: we raken maar niet uitgepraat over de twee minuten stilte die we vanavond in acht nemen. En dat terwijl het eigenlijk maar over één ding zou moeten gaan: zij die voor ons sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog (en vooruit: ook bij andere militaire missies). Daarom meng ik me liever niet in het gekrakeel. Ik ben ook niet op de Dam. Namens mijn partij D66 leg ik in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West een krans bij het oorlogsmonument op het Sierplein. En ik luister naar de stilte. […]

Leave a Reply