Mijn toekomst in Tarot

De Jet Set Party van gisteren was voor mij een bijzonder feest. En dan bedoel ik niet dat het plaatsvond daags na de Koninginnedag die in één harde klap elke feestelijkheid verloor. Ook bedoel ik niet de ‘actuele’ aankleding van deejay Eelco (van duo Cowboy & Henk), die als knipoog naar de hysterie over de varkensgriep (swine flu, of tegenwoordig: Mexicaanse griep) een mondkapje droeg achter de draaitafels. Nee, ik bedoel iets heel anders: ik heb op dat feest mijn toekomst laten voorspellen door een Tarot-lezeres. Een speciale ervaring.

De Nieuwe Anita is een onconventionele uitgaansclub in Amsterdam West waar ik vaak kom. Leuk aan deze plek is dat ze veel speciale extra’s aan hun avonden toevoegen. Soms is er een kapster, op de meeste feesten is ook de – geweldige! – cocktailbar geopend. Gisteren was er van alles: Franse funky muziek (van DJ Natashka en de uit Frankrijk ingevlogen deejay/remixer Minimatic), heerlijke cocktails, festivalfotograaf Olivier Oosterbaan en… een hoekje waar je een Tarot-consult kon ondergaan. Tarot, ik heb er niks mee. Toch besloot ik het eens te proberen.

Misschien kwam het door het enthousiasme en de mooie ogen van kaartenlegster Anneriek Schuurman. Mijn huidige situatie, vol verandering, gaf echter de doorslag. Of zoals ik nu net lees op Houseoftarot.nl: “Er zijn momenten dat je geen helderheid in jezelf kunt vinden omdat je te veel aan je hoofd hebt of omdat je de draad van de situatie kwijt bent.” Juist op zulke momenten kan Tarot helderheid geven. Dat ging ik dus eens uitproberen.

Voor wie nog minder over Tarot weet dan ik: het is een set van 78 kaarten met symbolische afbeeldingen die veel wordt gebruikt “voor kaartleggen, voor persoonlijkheidsanalyse, voor meditatie en om waarzeggerij te bedrijven, aldus Wikipedia. Een uitgebreidere uitleg:

“Het inmiddels klassiek geworden Tarot-spel bestaat uit 78 kaarten: 22 kaarten met een sterk archetypische afbeelding, die door waarzeggers Grote Arcana genoemd worden en de grote thema’s uit het leven vertegenwoordigen en 56 kaarten die tegenwoordig ook wel de Kleine Arcana wordt genoemd; en die de gebeurtenissen van alle dagen vertegenwoordigen. Deze bestaan uit vier kaartkleuren: Zwaarden, Staven (of Stokken), Kelken (of Bokalen) en Pentakels (of Munten of Pentagrammen).”

Genoeg theorie. Anneriek schoof dicht naast me, zodat ze de muziek in DNA kon overstemmen, en vroeg me om vijf kaarten te trekken uit het Tarot-spel. Ik trok vijf uiteenlopende thema’s: stalen ridder, rijkdom, magiër, nederlaag en universum. Anneriek behandelde ze een voor een.

 • Stalen Ridder (zie kaart hiernaast) staat voor passie en vuur. Was ik iemand die aanvankelijk altijd de neiging had te rationaliseren, maar nu meer zijn gevoel volgde? Gezien mijn recente stap naar het ondernemerschap lijkt dat geen vreemde analyse.
 • Rijkdom staat niet alleen voor geld, maar ook voor geestelijke rijkdom. Ik kan me voorstellen dat diezelfde stap me inderdaad geestelijk gaat verrijken.
 • Magiër staat voor toevallige ontmoetingen, het denken aan mensen of situaties die vervolgens net op dat moment jouw pad kruisen. Dat past bij mij. Ik geloof sterk in toeval en het afdwingen van geluk door geloof in een goede afloop.
 • Nederlaag klinkt wat zwaar, maar het heeft ook te maken met het zetten van stappen richting de toekomst. Deze kaart toont me vijf zwaarden, geflankeerd door vijf rijen steentjes. Het advies: misschien moet ik mijn toekomst niet ver vooruit willen plannen, maar kleine stapjes maken. Misschien ben ik dat nu ook wel aan het doen.
 • Universum kwam op mij over als een wat generieke kaart, over contacten die je legt. Aangezien ik iemand ben die makkelijk contacten legt, lijkt me dat een logische kaart voor mij om te trekken. Al blijf ik me afvragen in hoeverre het blind trekken van kaarten iets zegt over wie ik ben.

Deze Tarot-sessie was zeker interessant, want ik herkende me redelijk goed in wat er uit kwam. Mijn vriend Michael relativeerde het na afloop meteen weg: “Dit zijn toch allemaal algemeenheden?” Ik geef hem geen ongelijk, maar vond dit kijkje in mijn toekomst zeker de moeite. Hebben mijn lezers ook ervaring met Tarot, en zo ja: hoe lezen zij mijn kaarten?

Tags: , , , , , , , , , , , ,

10 Responses to “Mijn toekomst in Tarot”

 1. Ongast Says:

  Aardige test: stel je voor dat je net je freelancebestaan had opgegeven voor een vaste baan en dat je leven een tikje saai was op dit moment. Ik geef je op een briefje dat deze kaarten je dan óók op het lijf geschreven waren geweest. Jeroen! Journalist! Collega! Koppie d’rbij houden! :-)

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Ongast: Haha, misschien is in dit geval de wens de meester van de gedachte. :)

 3. Karin Says:

  Hoewel je ‘voorspelling’ bij de tags hebt staan, wordt hier geen voorspelling gedaan maar een ‘lezing’ van hoe het er bij jou op dit moment voorstaat. Tarotkaarten zijn een hulpmiddel om toegang te krijgen tot het meer onbewuste, het creatieve, het gevoelsmatige. Zoals daar vele hulpmiddelen voor zijn. Ze zijn dus niet geheimzinnig of magisch en bezitten geen bijzondere krachten, maar bevatten archetypische beelden die intuitieve reacties bij je oproepen. Dat er iets van algemeenheid in zit klopt dan ook wel, want de archetypen hebben betrekking op ieder individu, alleen verschilt de mate waarin je dat ervaart.
  Leuk dat je een Tarotlegging hebt laten doen Jeroen, zien we eens een andere kant van je ;-). Fijn weekend, Karin

 4. Mike's Webs Says:

  Ach je hebt in ieder geval aardig wat entertainment gekregen voor je vijf euro en een leuk onderwerp om over te bloggen!

 5. michael van den berg Says:

  ik geloof niet dat jij in deze onzin gelooft. Maar grappig is het wel. met een paar biertjes op.

 6. anneriek schuurman Says:

  heej jeroen!

  leuk dat je iets schrijft over de reading die je bij mij deed.
  en ha karin!
  je beschrijft supermooi hoe het werkt
  tarot is gewoon een hele accurate manier om je bewustzijn te belichten.

  enne…voor iedereen die nu nieuwsgierig is
  bel me maar eens om het te proberen!
  anneriek schuurman
  0650914074

 7. Enterprise Search Says:

  Het is zeer zeker een vorm van entertaiment. Geloof er niet echt in, maar mooie handel.

 8. Evertz Says:

  Mooie handel inderdaad. Ben benieuwd ga het ook wel een keertje doen.

 9. Horren Says:

  Prachtige onzin volgens mij, maar wil het wel een keer proberen.

 10. Temu Says:

  Het is een kwestie van openstaan voor iets dat je niet kent, iets dat je niet begrijpt.
  Tarot werkt via intuïtie. En intuïtie is niet zomaar aanvoelen, maar het is een diepe vorm van weten. Het is iets dat elke mens in zich heeft. Maar de meesten van ons geven het geen kans.

Leave a Reply