Crisis komt dichtbij: Hollandia failliet

Expovisie-World-Expo-cover

Soms komt de economische crisis wel heel erg dichtbij. Gisteren hoorde ik dat mijn oud-werkgever Hollandia maandag faillissement heeft aangevraagd. Vier jaar lang, van 1999 tot 2003, werkte ik voor de uitgeeftak van deze drukkerij uit Heerhugowaard.

Ik was er redacteur van Expovisie (en het later opgeheven Festivak) en vanaf 2000 hoofdredacteur van Quality in Meetings (QM). Via deze weg (mailtjes komen vast niet aan) wil ik mijn meest naaste collega’s van toen, Judith Munster en Edwin Nunnink, veel sterkte wensen in deze onzekere tijden.

In 1999 was Hollandia Publishing mijn tweede fulltime baan, mijn eerste in de vakbladensector. Ik kwam te werken op een minuscule redactie op de eerste verdieping van een enorme drukkerij. Onder ons draaiden de persen overuren. Ik werkte op een driekoppige redactie, met boven mij de hoofdredacteuren Friso Liesker (later FD en MarketingTribune) en Cindy Lammers (later Adformatie). Nadat zij in de loop van 2000 allebei vertrokken, werd ik hoofdredacteur van QM. Zelf was ik betrokken bij de werving van mijn nieuwe collega’s: Edwin Nunnink en Judith Munster. Zij werken er negen jaar later nog steeds.

Maar daar komt dus nu een abrupt einde aan. Het nieuws hoorde ik gisteren van Peter Luit, consultant in onder meer de grafische wereld. En inderdaad, vandaag trof ik dit bericht dat Compres maandag schreef:

Vanmiddag is het faillissement van Hollandia in Heerhugowaard aangevraagd door directeur Mickey Gude. Dit na het afhaken van een van de financiers. Een doorstart is wat hem betreft geen optie. Stadsdrukkerij Amsterdam blijft buiten het faillissement.

Vorige woensdag bleek tijdens een overleg met de financiers dat één partij niet meer bereid is Hollandia te steunen. Bijzonder teleurstellend, zegt Mickey Gude. “De markt begon in 2008 af te zwakken, en vanaf november 2008 tot nu toe hebben we een terugval van 35 tot 40% gehad. Dit is een zeer goed geoutilleerd bedrijf, met kostbare apparatuur. Leegstand hakt er dan ook hard in.” Berichten dat apparatuur is weggehaald kloppen maar half: “Tetterode heeft bindapparatuur weggehaald; zij zijn een grote crediteur, ik heb daar begrip voor. Verder is een oudere huurmachine weggehaald.”

“Als een kind zo ziek is dat het niet meer te redden is moet je er ook geen kwakzalver bij halen. Het is mijn eer te na om door te starten; daarom heb ik ook niet afgewacht en zelf het faillissement aangevraagd. Mijn zoon Michael en alle andere bij het bedrijf betrokken familieleden staan achter de keuze om niet door te starten. Er is genoeg overcapaciteit in de branche.”

Ik wens iedereen die geraakt wordt door dit faillissement een rooskleurige toekomst elders toe. Zelf heb ik de groei van Hollandia Publishing meegemaakt tot een redactie van vier mensen plus eigen vormgeving in huis. Indertijd werd de redactie versterkt door Harald Roelofs, die ik later weer tegen zou komen bij VNU Media, waar hij nog steeds hoofdredacteur IntermediairPW is. Het is een kleine wereld. Daarom voelt dit faillissement ook ongelooflijk dichtbij.

Tags: , , , , ,

5 Responses to “Crisis komt dichtbij: Hollandia failliet”

 1. Judith Says:

  Hoi Jeroen,

  Een mooi stuk heb je geschreven. De economische crisis komt inderdaad erg dichtbij. Voor de bladen heb ik goed nieuws: QM, Expovisie, Call Sheet en DZone zijn overgenomen door uitgeverij Het Portaal in Wormer. Wat betreft Edwin en mijzelf zijn het onzekere tijden: kunnen we mee naar Het Portaal of niet? Eind deze week (5 juni) zullen we daar wel uitsluitsel over hebben. Ik vraag me af of ze een zwangere hoofdredacteur aannemen..? Als ze wijs zijn wel!
  Groeten, Judith

 2. Jeroen Mirck Says:

  Dank voor je reactie, Judith. Het is in ieder geval iets dat de bladen worden voortgezet. Hopelijk betekent dat ook voor jullie een voortzetting van je werk. Veel succes!

 3. Hans Frederiks Says:

  Als hoofdredacteur van Dzone heb ik geen idee of de bladen worden voortgezet. Ik weet dat ze uit de failliete boedel van Hollandia Publishing zijn overgenomen. Ik hoop op voortzetting van Dzone maar weet nog verder niets.

 4. Judith Munster Says:

  Hoi Jeroen,

  Goed nieuws. Ik ga mee naar Het Portaal. Ook de beurs Suppliers to Exhibitions gaat door. Zie bijgaand persbericht. Ik hoop je er volgende week te zien! Zegt het voort! Groetjes, Judith

  Beurs Suppliers to Exhibitons gaat door!
  Suppliers to Exhibitions gaat door! Sterker nog: het belooft gezellig druk te worden op hét expo-event van Nederland en België, volgende week, in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch!

  Vele honderden standbouwers, ontwerpers, beursorganisatoren en aanbieders van beurs- en congreslocaties hebben hun aanwezigheid reeds aangemeld via de speciale voorregistratie.

  Suppliers to Exhibitions is hét netwerk-evenement voor de Belgische en Nederlandse expobranche. Maar niet alleen netwerken. De standhouders, allemaal specialisten in hun vakgebied, willen u graag tonen wat ze voor u kunnen betekenen.
  Suppliers to Exhibitions is ook het moment om ervaringen in economisch moeilijkere tijden uit te wisselen met collega’s.

  Mocht u zich nog niet aangemeld hebben, doe dat dan nu! Voor u als expo-professional is de toegang tot de beurs, het congresprogramma en de ExpoBorrel gratis.

  Hier kunt u zich registreren als bezoeker.

  Voor meer informatie over de beurs en het congresprogramma: klik hier.

  Openingstijden:
  Beurs: 10/11 juni 14.00 uur – 20.00 uur

  Congres: 10 juni 12.30 uur – 14.30 uur
  11 juni 16.30 uur – 18.30 uur

  ExpoBorrel 11 juni 20.00 uur – 22.00 uur

  Op beide beursdagen is van 18.00 uur tot 20.00 uur een warm en koud buffet geopend (tegen betaling).

  Namens het organisatieteam,

  Judith Munster

 5. 100 x QM Says:

  […] Deze week verscheen het honderdste nummer van Quality in Meetings, kortweg QM. In de periode 2000-2003 was ik hoofdredacteur van dit vakblad voor meetingplanners. Ter gelegenheid van QM 100 liet de huidige hoofdredacteur Edwin Nunnink zijn drie voorgangers interviewen en fotograferen. […] “We hielden de branche een spiegel voor. Van de lezers kregen we vaak positieve reacties op de kritische artikelen.” Befaamd waren de meeting-reviews van wijlen Pier Bosscher. Uitgeverij Hollandia, waar ik zelf voor QM werkte, ging in 2009 failliet. Inmiddels worden QM en zusterblad ExpoVisie uitgegeven door Het Portaal. […]

Leave a Reply