Barça: més que un club

Barça: més que un club

Meer dan een club. Dat is de slogan van FC Barcelona. De roemruchte voetbalclub is zojuist kampioen van Spanje geworden.

Niet door zelf te spelen, maar door een hectische uitnederlaag van de eeuwige rivaal Real Madrid. Uit bij Villareal verloren de Madrilenen met 3-2. Waarom ik daarover blog? Omdat ik Barcelona de mooiste club ter wereld vind. Méér dan een club inderdaad, want Barça heeft vaak iets goddelijks. Soms wordt er goddelijk gewonnen, maar de club kan ook goddelijk verliezen. Onvoorspelbaar, wispelturig. Die eigenschappen passen als geen ander bij de absolute ster van het huidige Barcelona: Lionel Messi. Maar vroeger ook bij Johan Cruijff, de Nederlander die de club groot maakte.

Meer dan een club dus. Of, in de eigen taal: “Més que un club.” Twee weken geleden oversteeg Barcelona zichzelf in de uitmatch tegen Real Madrid: 2-6. Luttele dagen later stevende het op een nederlaag af in de halve finale van de Champions League, maar scoorde Iniesta in de derde minuut van de blessuretijd toch nog de beslissende 1-1. Die uitersten tekenen Barcelona. En als het slecht gaat, gaat het ook echt slecht. Zo verspeelde de club enkele jaren geleden onder coach Frank Rijkaard een 3-0 overwinning in de heenwedstrijd van de halve finale van de Spaanse beker, door uit kansloos met 4-0 ter verliezen. Ook dat is Barça.

Vorig jaar bezocht ik op vakantie in Barcelona het befaamde stadion van de vereniging, Camp Nou. Daar schoot ik vele foto’s, onder de indruk van de entourage. Helaas heb ik er toen geen speler gezien, afgezien van een bordkartonnen Thierry Henry. Maar FC Barcelona is geen bordkarton, het is zwierige passie. Zal ze dat straks, tegen het vandaag eveneens kampioen geworden Manchester United, ook de Champions League opleveren?

Soccer ground of FC Barcelona

Tags: , , , , , , , ,

2 Responses to “Barça: més que un club”

  1. Coen Jacobs Says:

    Het lijkt wel Nederland; kampioen worden door verlies van je directe tegenstander. Maarja, dat is voetbal he? ;)

  2. Jeroen Mirck Says:

    Even resumerend: Barcelona won ook de Champions League. In december werd het jaar bekroond met winst bij het WK voor clubteams, waarmee Barça dit jaar alle zes de prijzen won die er te winnen waren: landstitel, nationale beker, nationele supercup, Europese supercup, kampioen van Europa en kampioen van de wereld. En op de koop toe werd Lionel Messi in december uitgeroepen tot zowel Europees als wereldvoetballer van het jaar.

    Barcelona staat bovendien ook dit seizoen weer aan de leiding van de Primera Division en overwinterde in de Champions League. De eerstvolgende tegenstander is VfB Stuttgart. De concurrentie trof het slechter: Manchester United speelt tegen AC Milan, terwijl Inter Milan de tegenstander is van Chelsea. Aartsrivaal Real Madrid strijdt tegen de Franse kampioen Olympique Lyon.

Leave a Reply