Too much Twitter?

Mark Koster en Jaap Stronks bij BNN Today

Op Radio 1 ging het vanavond twee uur lang over Twitter. Voor wie het nog steeds niet helemaal volgt: Twitter is een online kwebbelbox, publiek toegankelijk voor iedereen. Radioprogramma BNN Today pakte er echt mee uit, met talloze bekende twitteraars in de studio. Ook ik mocht als internetjournalist aanschuiven, net als op nieuwjaarsdag. Twee uur Twitter is wellicht een beetje too much, maar het was een leuke show.

Allerlei aspecten van Twitter passeerden de revue. Twitterkoning Erwin Blom had een vooraf ingesproken column vol passie voor het medium. Corrie Gerritsma van Bright opereerde als ‘de stem van Twitter’ en las tweets van luisteraars voor. Dichter Tsead Bruinja droeg gedichten voor van exact 140 tekens, oftewel de maximale lengte van een bericht op Twitter.

De recalcitrante journalist Mark Koster (bekend van de rubriek Koster & Jojanneke in Dagblad De Pers) was ingehuurd als Twitter-basher en deed dat vol vuur, maar helaas ook met te weinig deskundigheid. Gelukkig gaf media-expert Jaap Stronks (rechts op bovenstaande foto, samen met Koster) hem kritisch weerwoord toen het ging over de journalistieke waarde van Twitter. Later mocht ik met Koster in debat over het businessmodel van Twitter, waarbij ook mijn argumenten sterker waren dan zijn scepsis.

Nog verderop in de uitzending legde recruiter Petra Hubbeling uit hoe ze mensen werft via Twitter. En dan waren er nog een paar ‘tweeps’ die telefonisch in de uitzending kwamen: wijnhandelaar Petra de Boevere (die omzet genereert via haar Twitter-account @slijterijmeisje) en schaatser Erben Wennemars, die met de hem zo kenmerkende passie twittert maar zelf nog niet echt mensen volgt.

Ter afsluiting schoof ook Spits-hoofdredacteur Bart Brouwers nog aan, samen met zijn vrouw. Die vindt de Twitter-manie van haar man ‘verschrikkelijk’, zo bleek al eerder in de media en nu ook in de studio. Een verrassende eyeopener, die ik graag breder trek. Twitter is de laatste tijd een enorme hype, maar wordt het niet een beetje too much? Twitter het me, of reageer hieronder.

Twitter bij BNN Today

Tags: , , , , ,

7 Responses to “Too much Twitter?”

 1. Harry Steenkamp Says:

  Beste Jeroen, ik zat in de auto in de file te luisteren en ik moet toegeven het was te veel gekakel en het duurde te lang, maar Twitter is wel snel en grappig. Hoe de zangeres Susan Boyle nu over Twitter gegaan is, ik had het zondagochtend al binnen. Nu.nl meldde het zondagavond evenals het Journaal.

 2. karin r. Says:

  helemaal gemist, las later op twitter allerlei reacties. :-)

 3. jansegers Says:

  Heb het ook gemist, kom net binnen waaien via je tweet over de trend van het gebruiken van echte namen…

  JeroenMirck Over die trend: Natuurlijk heb ik hem niet bedacht, maar een oproep op Twitter doet echt wonderen. Nog een: @yrrahs1 heet nu @harrysteenkamp

  Ik was nieuwsgierig naar wat je er nog over tweette, dus ben ik op je account gaan kijken en daar zag ik dan een tweet over dit artikel…

  Twitter wordt steeds meer de backbone van het hele internet gebeuren, dus ben ik maar wat blij dat op zijn minst in Nederland dit is ondertussen al aan het doordringen in het collectief bewuste… nu nog in Vlaanderen.

 4. Karla De Greeve Says:

  Mijn idee hierover is: als iets echt belangrijk is kom je het ook zonder twitter te weten, waarom moet het allemaal zo snel gaan? Onze maatschappij mag gerust een beetje vertragen, wat mij betreft!

 5. Mike's Webs Says:

  Ik vind het aan de ene kant prima, al die aandacht in de media. Ik volg dit soort programma’s niet zo, al verneem ik wel van hun bestaan via twitter natuurlijk. Voorlopig blijf ik lekker twitteren wanneer het uitkomt, wat de mainstream er ook van mag denken.

 6. Snoeptuin Says:

  Programma gemist, lees wel van leuke opzet (gedichten en zo) en daaruit spreekt de creativiteit van de huidige twitteraars. En daar gaat het om, twitter is creatief en geeft energie. Het brengt mij op ideeen en leidt naar (nieuwe) contacten en maakt de wereld om je heen transparenter. En laat vooral iedereen er zijn eigen invulling aan geven, verrast worden blijft erg leuk! Dat verandert niet met web 2.0, 3.0 etc.

 7. Stacy Bolick Says:

  I had a little trouble understanding at first, but I think I get what you meant now. Thanks a lot!

Leave a Reply