Laser 3.14: Are You Reading Me?

Laser 3.14: Are You Reading Me?

Graffiti-dichter Laser 3.14 is een Amsterdams fenomeen. Love him or hate him, maar je kunt niet om hem heen: zijn teksten zijn overal in de stad te vinden. In The American Book Center presenteerde Lebowski Publishers gisteren een boek met foto’s van zijn werk: Are You Reading Me? En het mooiste is dat er ook van mij een foto paginagroot in dat boek staat.

Daar gaat een heel verhaal aan vooraf. Vooropgesteld: Laser 3.14 is een anonieme kunstenaar. Ik weet niet wie hij is. Toch vroeg hij mij persoonlijk of hij foto’s van mij mocht gebruiken. Rara, hoe kan dat? Net als veel andere liefhebbers van zijn werkwijze (spreuken spuiten op tijdelijke bouwstellages, de ultieme vorm van wegwerpkunst) fotografeer ik zijn werk en plaats ik het in een speciaal opgerichte Flickr-groep. Via die groep mailde hij me. En nu staat er dus een foto van mij in zijn boek.

”Alleen maar close-ups van mijn werk in het boek opnemen zou saai zijn,” zegt Laser 3.14 deze week in een zeldzaam interview met Het Parool. ”We wilden juist de hele stad laten zingen in het boek, Amsterdam laten dansen. Het boek moet een wandeling zijn door de stad.”

Ik vind het leuk dat ik met onderstaande foto een bijdrage aan Are You Reading Me? heb geleverd. Helaas kon ik dat niet persoonlijk vertellen tegen Laser 3.14, want hij liep anoniem rond op zijn eigen feestje. Wie weet staat hij wel op deze video van de boekpresentatie…

Laser 3.14 - The Fool...

Tags: , , , , ,

10 Responses to “Laser 3.14: Are You Reading Me?”

 1. hans hendriks Says:

  Ha ha, ik heb hem ook niet gezien, dat wil zeggen er werd me wel iemand aangewezen, maar of hem dat nou echt was? Zeven dubbele pagina’s en drie kleine foto’s van mijn hand waren nog niet genoeg & in de credits helaas alleen mijn flickr pseudoniem. Het blijft mooi je foto’s zo in druk te zien natuurlijk.

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Hans: Zeven dubbele pagina’s is een mooie score! Dat is eer van je werk, al is een Flickr-pseudoniem inderdaad wel wat anoniem.

 3. Laser 3.14 « Tenaanval Says:

  […] Laser 3.14 schrijft (uit beleefdheid) zijn teksten alleen op tijdelijke muren: op bouwschuttingen, dichtgetimmerde panden en steigerdoek. Zijn Engelstalige teksten zijn soms grappig en soms onbegrijpelijk maar gaan wel altijd ergens over. Zijn identiteit houdt hij geheim, maar hij heeft door de jaren heen wel een aantal interviews gegeven. Die maakten de mythe overigens alleen maar groter omdat hij daarin tegenstrijdige verhalen vertelde. Zijn fans hebben op Flickr een pool gemaakt van zijn werk, hij heeft een website, een weblog en sinds vorige week donderdag ook een boek. De foto’s in dit boek zijn weer afkomstig van Flickr. Hoezo “user generated content”? […]

 4. Michel Langendijk Says:

  Geen foto van mij in dit prachtige boek (waarvan ik gelukkig de ‘day after’ nog een gesigneerd exemplaar kon kopen) maar wel een foto van een van Laser 3.14 zijn tags die op een schutting stond die ik op straat vond en die inmiddels in mijn tuin hangt…. Telt die categorie fans ook?

 5. Jeroen Mirck Says:

  Je hebt een originele Laser 3.14 in de tuin, Michel? Ik ben jaloers. :)

 6. Jos van Waterschoot Says:

  Nou en of hij er was Jeroen! Ik ken hem heel toevallig wél persoonlijk en heb zelfs een origineel kunstwerk van hem in huis! Hij maakte vroeger ook strips en wil dat weer gaan doen. Ik ga binnenkort bij hem kijken naar zijn stripwerk.

 7. Jeroen Mirck Says:

  @Jos: Dank voor je reactie. Iemand heeft me die middag ook ingefluisterd wie het is hoor, met het dringende verzoek dat niet door te vertellen. :)
  Ben benieuwd naar het stripwerk van Laser 3.14. Beetje Pontiac?

 8. Jos van Waterschoot Says:

  Ja en nee. Hij heeft wel een beetje dat psychedelische van Pontiac, maar zijn stijl is toch echt wel anders. Overigens stamt zijn stripwerk uit midden jaren negentig en zou hij het nu anders doen, aldus hijzelf. Ik hoop dat het er van komt, die man kan volgens mij veel meer dan hij zelf weet. En laten we zijn identiteit inderdaad geheim houden, zodat hij ongehinderd zijn mooie werk kan voortzetten.

 9. Wat is de beste straatkunst van Amsterdam? Says:

  […] De Straatkunstprijs wil “zoveel mogelijk mensen laten kijken naar de kunstwerken die op allerlei plekken in hun omgeving staan. Want dán pas krijgen ze betekenis en waarde in het publieke domein.” […] Zou het werk van Laser 3.14 ook mee mogen doen? […]

 10. Jeroen Mirck Says:

  VPRO’s Dorst deed een video-interview met Laser 3.14:
  http://weblogs.vpro.nl/dorst/laser-314/

Leave a Reply