Bezet

Bezette vrouwen

Amsterdam is bezet. Morgen, op Koninginnedag, is het overal in de stad vrijmarkt, dus heeft iedereen alvast zijn plekje geclaimd. Bezet, in goed Nederlands. Eigenlijk: fout Nederlands. Want vier dagen later herdenken we het neerslaan van de bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Dus is dat woord nogal beladen. Maar daar denkt de massa niet over na. Daarom legde ik een selectie van die bezetting vast, op het plein voor mijn deur, het Sierplein. Bezet, 64 jaar na die duivelse oorlog.

BEZET

BEZET

Bezet

BezzeT

BEZE(T)

Meer bezettingsfoto’s op Flickr.

Tags: , , , ,

5 Responses to “Bezet”

 1. Tom Says:

  Ik ga zo ook maar eens een rondje lopen om te kijken hoe bezet mijn woonplaats al is. Ze waren vandaag al vroeg bezig, en het zal me weinig verbazen als ze nu al klaar zijn.

 2. Mike's Webs Says:

  Goed punt. Ik schreef over de Koninginnedagbezetting vorig jaar het volgende stuk: http://mikeswebs.blogspot.com/2008/04/bezet.html

  PS: waar jij overigens een opmerking van vergelijkbare strekking als bovenstaande tekst op maakte. :)

 3. Rutger Says:

  Leuke serie! De vrijmarkten zijn dit jaar gelukkig niet voor mijn deur, dus alle “bezettingen” kan ik al niet meer meemaken…

 4. Jeroen Mirck Says:

  Voor wie zelf ook BEZET-foto’s schoot of gaat schieten, heb ik een speciale Flickr-groep in het leven geroepen: http://www.flickr.com/groups/bezet/

  IN ENGLISH: “Holland celebrates Queen’s Day every 30th of April with a huge ‘orange’ fest in the whole country. A national unofficial flea market is an essential part of the festivities. To claim their place in town, children write the word ‘BEZET’ (occupied) on the street. This is a national tradition, although the nation commemorates the end of the German occupation four days later. This Flickr group is meant to gather pictures of ‘BEZET’ signs on Queen’s Day. Did you shoot any? Please share them here!”

  Wie hetzelfde idee oppakte is Ruben Steeman: http://www.burorust.nl/bezet/

  Mobypicture heeft ook een groep: http://www.mobypicture.com/group/Bezet
  (Foto’s met geotags verschijnen bij http://www.stoepbezet.nl op een stadskaart)

 5. JeroenMirck.nl » Koninginnedag & Social Media Says:

  […] Nederland is weer in de ban van Koninginnedag. Terwijl vrijdag onze Britse buren een koninklijke bruiloft beleefden, is het zaterdag bij ons weer overal vrijmarkt. Vooral Amsterdam raakt weer helemaal bezet. Dankzij de sociale media kun je van minuut tot minuut volgen wat overal gebeurt: volg de hashtag #Koninginnedag op Twitter, verstuur je foto’s naar het MobyNow-platform van Radio 538 (dat gebeurt via Mobypicture met de tag ‘Koninginnedag’), hou Hyves en Facebook in de gaten en/of download de Koninginnedag App op je smartphone. Ook zonder al die fratsen wordt het vast een leuk feest. Veel plezier! […]

Leave a Reply