Twitter koppelen aan Hyves?

Het ene sociale netwerk is het andere niet. Wat ik op Twitter deel is niet altijd interessant voor mijn vrienden op Hyves. Toch had ik beide diensten gekoppeld, waarbij mijn tweets automatisch werden verstuurd naar de WieWatWaar op mijn Hyves-profiel. Tot vandaag, want zojuist heb ik die koppeling opgeheven. Waarom?

Het antwoord is simpel. Ik heb de koppeling gecanceld omdat mijn hoge frequentie van ‘tweets’ in geen verhouding staat tot de incidentele berichtjes die niet-twitterende hyvers er soms opzetten. Diezelfde ‘inactieven’ krijgen vervolgens periodiek een mail van Hyves waarin de status van hun vrienden wordt gedeeld – met een stortvloed aan updates van hen die actief twitteren (en dat gekoppeld hebben aan de ‘WWW’ op Hyves).

Mijn broer zei vandaag dat hij het ‘too much’ vond. Later op de dag sprak een Twitter-vriend de wijze woorden dat je social networks niet te veel aan elkaar moet willen koppelen. Ieder netwerk heeft zijn eigen dynamiek, die je niet kunstmatig moet verstoren. Het koppelen van Twitter aan Hyves is zo’n verstoring. Handig voor hen die slechts af en toe twitteren, maar het maakt van diehard-twitteraars onbedoeld spammers. Zonder dat ze het zelf misschien ook maar beseffen.

Iedereen moet natuurlijk zelf weten wat hij doet op community’s als Hyves, Twitter of Facebook. Mijn advies is echter: weeg af wat de functionaliteit van het ene netwerk toevoegt aan een ander netwerk. Koppeling klinkt zo heerlijk Web 2.0, maar vraag je altijd af of een koppeling wellicht ook averechts kan werken.

Inzien dat anderen je soms wellicht een storende spammer vinden, vergt zelfreflectie. Zelf zag ik het aanvankelijk niet, nu wel. Zie jij het ook? Of ben je het niet met me eens? Deel hieronder je inzichten over koppeling van sociale netwerken. Erover twitteren of krabbelen mag natuurlijk ook.

Tags: , , , ,

33 Responses to “Twitter koppelen aan Hyves?”

 1. Iskander Smit Says:

  Goede gedachte. Ik krijg wel eens commentaar van Plaxo-relaties die niet twitteren dat hun pulse vervuild wordt. Daar moet ik het dus ook maar uitzetten.

  Overigens is het probleem natuurlijk ook de onbalans in de activiteit. Laatst heeft een van mijn twitter-friends mij unfollowed omdat hij relatief weinig mensen volgde en de anderen allemaal een stuk minder actief waren waardoor er ook een eenzijdig stream ontstond. Kan dus ook binnen een dienst.

  En nu nog de instelling in Hyves zien terug te vinden. ;-)

 2. karin r. Says:

  heeft hyves dynamiek dan? ;-)

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Iskander: Mooi woord, onbalans. Dit is inderdaad door te voeren naar allerlei social networks op zichzelf. Plaxo is een goed voorbeeld, net als die eenzijdige stream van Twitter-gebruikers die weinig mensen volgen. Wat trouwens te denken van Friendfeed, waar de incidentele foto’s, blogposts en favorieten op StumbleUpon, Del.icio.us of Last.fm totaal ondersneeuwen door alle tweets die je dagelijks produceert?

  Zojuist heb ik ook maar even een toelichting geplaatst in mijn WieWatWaar:

  “Op verzoek heb ik Twitter niet langer gekoppeld aan WieWatWaar op Hyves. Vooral mensen die zelf niet twitteren vonden het aantal berichtjes te veel, en dat begrijp ik. Zie ook de toelichting op mijn blog. @ Deze update heb ik weer gewoon ingetikt op Hyves zelf”

 4. Onbalans in communities « target is new Says:

  […] Jeroen Mirck postte gisteren hoe hij zijn Twitter-koppeling met de wie-wat-waar-functie van Hyves heeft uitgezet omdat hij klachten kreeg over het vervuilen door zijn tweets. […] Het zal altijd zo zijn dat er verschillende snelheden in communiceren bij mensen zitten, wat echter niet niet betekent dat je daarom mensen niet wil volgen. Ik geloof daarbij dat de verschillende sociale diensten juist wel gaan mixen; jouw community hangt immers niet samen met de dienst, maar met je relaties. De oplossing ligt veel meer in slimmere streams die zullen worden ontwikkeld. Streams die rekening houden (desgewenst) met die verschillen en een gebalanceerd overzicht bieden. […]

 5. Jeroen Mirck Says:

  @Target Is New / Iskander Smit: Dank voor je blogposting, waarin je een interessante aanvulling maakt op mijn blog. Ik ben het met je eens dat het mixen van sociale diensten juist wel de bedoeling is, maar dat het in de praktijk toch problemen oplevert tussen groepen die op verschillende snelheden communiceren. Slimme filters kunnen daarbij helpen, maar ze maken het sociaal netwerken er niet eenvoudiger op. Probleem: menigeen zal dat teveel gedoe vinden. Voorlopig is het wat mij betreft aan te raden om selectief te zijn met koppelen. Mijn twitterfeed aan WieWatWaar hangen doe ik dus niet meer, en na jouw opmerking ga ik ook mijn Plaxo-account onttwitteren.

 6. Erik Stronks Says:

  Kreeg een paar maanden geleden het bericht van een ex-vriendin, dat ze best op Hyves bevriend wilde blijven, maar door de constante stroom van WieWatWaar-updates zo haar twijfels begon te krijgen…

  Navraag leerde dat ook anderen zich er soms aan stoorden. Heb het uiteindelijk ook maar uitgezet…

 7. Edwin Says:

  Ik heb de koppeling ook weggehaald, een paar dagen geleden. Precies dezelfde redenen.

  Ik realiseerde me nooit zo goed hoeveel mensen op die startpagina van Hyves zitten. Zelf kijk ik daar maar zelden. Dan werkt het inderdaad averechts..

 8. Emile (FMC) Says:

  Ja, ik herkende dat probleem al een paar maanden terug. Ik vond het zelf al belachelijk zoveel updates voor Hyves. Ik leek wel een spammer. Ook (Met) Michiel van 3FM heeft een koppeling van Twitter naar Facebook en ik werd daar zo gek van dat ik AL zijn berichten maar geblokkeerd heb. En dat is vast ook niet zijn bedoeling.

  Misschien een tip voor je. Ik heb dus Facebook. En je kan daar de status van je MSN messenger door laten koppelen aan je status op Facebook. Het is een applicatie binnen Facebook en werkt razendsnel. Aangezien dat de dynamiek van updates op MSN messenger vrijwel gelijk is aan die van Facebook klopt het beter. Overigens doet het je beter nadenken over je status, omdat het op 2 platforms tegelijk terecht komt.

  En tja, twitter. Ik vind het ook meer een korte-berichtenservice ipv een status updater. Overigens… De service die de koppeling tussen hyves en twitter regelde heeft zelf een oplossing bedacht voor jouw probleem. Je kan het uitzetten dat de updates standaard komen op Hyves. Door het toevoegen van een code kan je zorgen dat hij er wel komt, zodra jij het wenst. Zie de website van de ontwikkelaar van die koppelingsapplicatie.

 9. Mike's Webs Says:

  Interessant punt. Nu gebruik ik al een tijd geen Hyves meer (want wat mij betreft is dat een nare plek om te zijn op het internet) maar kan me voorstellen dat je door de koppeling als veeltwitteraar als spammer wordt gezien. Als je alles doorkoppeld, wat hebben al die aparte sociale netwerken dan nog voor zin?

 10. madbello Says:

  Je kan ook je mobypicture.com koppelen aan Hyves, Twitter, wordpress, Flickr, nog een paar andere dienste ? en ook dus aan je wie wat waar.
  Het gaat allemaal automatik en geen omkijken naar, voor wat hyves waar kan zijn in de 2.0 ontwikkeling, maar altijd leuk om mensen van uit hyves op de hoogte te houden ;-)

 11. Erwin Sigterman Says:

  Inderdaad hebben Twitter en Hyves een ander tempo en daarom op dit vlak niet koppelbaar.
  Wel heb ik mijn weblog gekoppeld aan Hyves. Dit is voor veel mensen die op Hyves komen al te veel (1 weblog per dag) en lezen de weblogs derhalve al niet meer…

 12. Microbloggen niet geschikt voor alle netwerken | Coen Jacobs Says:

  […] ben ik niet de enige die met dit probleem worstelt. Jeroen Mirck schakelde de koppeling ook uit en Iskander Smit spreekt van onbalans in communities. Hoe kunnen we deze communities weer in balans […]

 13. Taco Says:

  Eigenlijk is het deleten van de koppeling niet nodig. Door een simpele ingreep kun je zelf kiezen welke tweets je op Hyves zet. Na de ingreep (ff googlen) hoef je alleen maar #h (hashtag H) achter je tweet te zetten en hij komt op Hyves.

  Okee, kost je twee karakters, maar ach…

  Zo kun je zelf de keuze maken, en die bevalt goed!

 14. Daan Says:

  Ik Googlede om te zien hoe ik de twee kon kopppelen, nu ben ik van dit idee afgestapt. Dank dus :-)

 15. Romson Says:

  Ik vroeg me al af waarom dat nou zo storend was voor sommige hyvers :)

 16. stramark Says:

  met twitter als basis update ik inderdaad Hyves, facebook, plaxo en msn. Langzaam merkte ik dat ik op verschillende platformen verschillende verhalen wilde vertellen. Door de nieuwste versie van tweetdeck kan je facebook en twitter vanuit 1 applicatie updaten.

  Dus twitter op zakelijke manier / iets toe te voegen aan de kennis over SEO of interessante links
  facebook voor specifiek sociale aspecten welke ik met mijn vrienden deel.
  Wellicht nu wel de optie om hyves en facebook op dezelfde manier te updaten.

  http://www.twitter.com/stramark

 17. stramark Says:

  Tweetdeck bied nu de mogelijkheid om rechtstreeks (los of gekoppeld) updates naar je facebook te sturen.
  Hyves is niet up te daten, echter door een “private”twitter account aan te maken en deze vervolgens in tweetdeck toe te voegen en te kopelen met hyves (wel terug followen) kan het wel!

  Dus verhalen voor mijn vrienden zijn afgeschermd en prive op hyves en facebook, Twitter voor professionelere onderwerpen en allemaal vanuit tweetdeck te bedienen.

 18. Jeroen Mirck Says:

  @Stramark (Wouter Blom): Dank voor je toevoegingen. Via Tweetdeck kun je inderdaad modereren welke tweets je waarnaartoe stuurt. Bedoel je met die private Twitter-account dat je speciaal voor Hyves een tweede account hebt aangemaakt? Dat lijkt me een beetje onhandig; dan zou ik liever af en toe mijn WieWatWaar op Hyves even invullen, stukken sneller. ;)

 19. Jeroen Mirck Says:

  Vandaag wordt dit artikel geciteerd in de Volkskrant:

  De grenzen tussen verschillende sociale netwerken zijn langzaam aan het vervagen. Dat komt doordat steeds meer sociale netwerken informatie van andere sociale netwerken toelaten. Het nieuwste voorbeeld van deze ontwikkeling is de overname van FriendFeed door Facebook, het grootste sociale netwerk ter wereld. (…)

  Bijna alle grote sociale netwerken omarmen deze trend. Flickrfoto’s, Twitterberichten en YouTube-filmpjes verschijnen bijvoorbeeld na een eenmalige instelling automatisch op Hyves en Facebook, als degene van wie die informatie afkomstig is, dat wil. Hiermee wordt voorkomen dat sociale netwerkers met meerdere netwerken alles dubbel moeten bijhouden. ‘Een sociaal netwerk is er om te zien wat je vrienden doen’, zegt Hyves-oprichter Raymond Spanjar. ‘Ook als ze dit op een ander sociaal netwerk plaatsen.’

  De leden van sociale netwerken maken hier dankbaar gebruik van. Zo maken rond de 8.500 mensen gebruik van de dienst ‘Twwwitter’ om Twitterberichten op Hyves te zetten (de microblogjes op Hyves heten www’s, dat staat voor wie wat waar). Hiermee hoeven zij niet ook nog eens hetzelfde berichtje dat ze zojuist hebben gepost op Twitter, nog eens te plaatsen op Hyves. Er zijn op deze manier al 1,5 miljoen Twitterberichtjes verschenen tussen de Hyves-www’s. (…)

  ‘Door al deze functies vervagen de grenzen tussen de sociale netwerken’, geeft Spanjar toe. Een follower op Twitter is niet hetzelfde als een vriend op Hyves. Dus tegen Twittervrienden worden heel andere dingen gezegd en wordt een hele andere toon aangeslagen dan tegen Hyvesvrienden. En ook Hyvesvrienden zitten er vaak niet op te wachten dat hun lijst van www’s, waarmee ze op de hoogte raken van wat hun vrienden uitspoken, volloopt met de tientallen Twitterberichtjes die een gemiddelde Twitteraar op een dag post.
  Hyves-vervuiling

  Dit merkt ook Twwwitter-ontwikkelaar Tijmen Brommet. ‘Veel mensen zijn uiteindelijk weer gestopt met de dienst omdat ze klachten kregen van hun Hyvesvrienden dat ze Hyves vervuilden met hun vele Tweets’, zegt Brommet. Ook internetjournalist Jeroen Mirck stopte ermee nadat hij klachten kreeg van zijn Hyvesvrienden. ‘Ieder netwerk heeft een eigen dynamiek die je niet kunstmatig moet verstoren. Het koppelen van Twitter aan Hyves is zo’n verstoring’, aldus Mirck.

 20. JeroeP Says:

  Je kunt toch ook filteren wat je doorsluist met hashtags of via combinaties van twitterfeed, yahoo pipes, rss enz.
  1 op 1 doorsluizen heeft inderdaad geen zin.

 21. Jeroen Mirck Says:

  Hyves biedt sinds 22 oktober zelf ook aan om je account te koppelen aan Twitter (en Facebook). Hyves-oprichter Raymond Spanjar meldt:

  “Vanaf vandaag kan je namelijk je Hyves-account aan je Twitter- en Facebook-account koppelen. Je WieWatWaars worden dan doorgeplaatst naar Twitter en je tweets naar Hyves. Leuk detail voor de kenners: mentions op Twitter, zoals @Hyver, linken op Hyves automatisch naar de juiste Hyves-account. Revolutionair of niet? De genoemde twitteraar moet dan wel zijn Hyves-account gekoppeld hebben. Ook eventuele geo-informatie sturen we straks mee. En als je Facebook koppelt aan Hyves verschijnen status-updates op Hyves als WieWatWaar (we werken nog aan de export van WWW’s naar FB ). Zo zien al je vrienden je updates, krijg je meer reacties en hoef je dezelfde update niet meerdere keren in te voeren. Ook ideaal als je vrienden hun accounts koppelen, dan hoef je niet meerdere sites in de gaten te houden.”

  @JeroeP: Ik ben het met je eens dat er mogelijkheden zijn om allerlei filters in te bouwen, maar daar heb ik gewoon geen zin in. Simpel. :)

 22. Wouter Blom Says:

  Leuke ontwikkelingen. Op Lifehacking.nl staat een hele mooie tekening van iemand die ECHT zijn best heeft gedaan om alles te koppelen. Ik kan me bijna niet voorstellen dat “normale” mensen, die niet op de hoogte zijn van allerhande online ontwikkelingen, dit allemaal kunnen volgen, bijhouden en op een logische manier met elkaar kunnen verbinden.

 23. Ayman van Bregt Says:

  Ik ben over mijn twitterverslaving heen, dus ben al rustiger. ;-) Op de top kreeg ik eigenlijk 1 klachtje, dus nog geen 1%, dus ik vertrouw er op dat mijn Hyves-vrienden gewoon lekker wegzappen. Ik krijg trouwens juist vaak wel leuke reacties via WieWatWaar op tweets, merk ik.

 24. Joost de Leij Says:

  Denk er hetzelfde over.

  Had mijn Facebook, Linkedin en Hyves gekoppeld aan Twitter maar heb vandaag alles weer ontkoppeld met name omdat ik Twitter intensiever ga gebruiken en ik me ook af en toe stoor aan intensieve Twitter gebruikers die Facebook overheersen.

  De link met Linkedin vond ik zowiezo niet erg fijn werken omdat ook post met @….. aankwamen zodat mijn hele zakelijke netwerk ook moest lezen als ik bijvoorbeeld afgelopen zaterdag @mark_slegers en @faune een fijne museumnacht toewenste. Totaal irrelevante informatie voor mijn zakelijke netwerk.

  Naar mijn mening gaan social networks over het vertellen van een verhaal over jezelf. De een gebruikt het om zijn foto’s uit de kroeg te delen (met name hyves dan) en de ander voor personal branding. Ik gebruik zelf LinkedIn (http://bit.ly/3AuOZD) voor mijn zakelijke netwerk met name gericht op mijn communicatie bureau Red Revolver en mijn fotografie bedrijf Limelights, Facebook (http://bit.ly/2x6hO2) voor mijn autonome fotografie en Twitter (http://bit.ly/2NlfSv) om interessante dingen (met name op het gebied van kunst, fotografie en reclame) te delen. Een koppeling van alles sociale netwerken werkt dus voor mij niet.

  Zit er wel over te denken om ook een blog te beginnen en die wel te linken aan alle netwerken maar dat is weer een ander verhaal…

  Groeten uit Mexico, Joost

 25. Linkblog Slimmer Werken – 13 nov 2009 « Arjan Zuidhof Says:

  […] Wat zijn er een hoop mooie posts geschreven de afgelopen dagen. Ik heb hier voor jullie de highlights gecaptured. Voorzover ze in mijn blikveld zijn gekomen natuurlijk. Laat me weten als ik iets mis. […]

 26. Cora Bastiaansen Says:

  Jeroen, weet je dat je het aantal tweets/updates kunt beperken met #in, zodat alleen die ‘ gemerkte’ tweets op LI verschijnen? Zie ook mijn blog.

 27. Jeroen Mirck Says:

  @Cora: Dat weet ik, maar ik vind dat onhandig. Dan moet ik bij iedere tweet die ik plaats eerst nadenken of ik hem ook op LinkedIn wil plaatsen. Ik heb de afgelopen weken lopen experimenteren met mijn tweets op LinkedIn, wat een nieuwe service is. Om dezelfde reden als hierboven omschreven over Hyves heb ik besloten ook op LinkedIn geen tweets te willen plaatsen in mijn status update. Wel zijn mijn Twitter-berichten zichtbaar in de rechterkolom naast mijn LinkedIn-profiel. Ik vind het een goede zaak dat LinkedIn die twee opties allebei aanbiedt. Dat zou Hyves ook moeten doen.

 28. Maarten Says:

  Ik Twitter in een frequentie die goed is voor een www-update dus vind het ideaal. Nu hoef ik berichten maar 1x te plaatsen.

 29. ikke Says:

  ik heb inderdaad hyves. en er zijn inderdaad mensen die ik nu uit hyves heb gehaald omdit verhaal.
  je wordt gek van de bepaalde dingen en dan maar er uitzetten.
  dan heb je wel de poppen aan het dansen.
  maar ze snappen het niet en vinden het leuk als ze bij wijze van naar de plee gaan er op te zetten.
  zelf in het nieuwe twitter/www zeggen dat je weer een vrnd minder hebt.
  zielig? ik weet het niet. maar gek wordt je er wel van. ik wil best de in and outs van anderen lezen maar wel tot bepaalde grenzen.

  scheitziek (hihi) wordt je ervan. en ze snappen het niet. als gevolg door hyves gezeik en vrienden kwijt. jammer maar ik zit er wel mee.

 30. Terugblik op blogjaar 2010 Says:

  […] Beste lezers, dank voor jullie bezoekjes aan mijn weblog in het afgelopen jaar. Traditiegetrouw maak ik aan het eind van het jaar de balans op. Centrale vraag is altijd: wat lazen jullie het meest en waar reageerden jullie vooral op? Dit jaar heb ik geen monsterhit zoals mijn blogpost over reaguurders in 2009 (32.000 keer gelezen, 300 reacties), maar valt op dat mijn weblog over de volle breedte goed bezocht wordt. […] Los van deze populaire blogberichten van afgelopen jaar waren er ook oudere stukken die nog steeds veel publiek trekken, met name dankzij Google. Deze vijf klassiekers haalden ook in 2010 weer voldoende hits om de toplijsten te halen, ware het niet dat ik daar geen oude stukken in zet. Laten we ze de Bohemian Rhapsody’s van JeroenMirck.nl noemen.

 31. Terugblik op blogjaar 2011 Says:

  […] Los van de populaire blogberichten van afgelopen jaar waren er ook oudere stukken die nog steeds veel publiek trekken, met name dankzij Google. […]

 32. Denise van Vuuren Says:

  Tweetdeck is echt een goede oplossing hiervoor!

 33. dingeman Says:

  wil.ik.op.twiter.zete

Leave a Reply