Do you Poken? Yes, we can

Elk jaar heeft zijn eigen hype. In 2006 had iedereen het over Second Life, maar daar hoor je al anderhalf jaar weinig meer over. Vanaf 2007 ging het ineens over Twitter, en daar lullen we nog steeds over – zonder dat de massa het werkelijk lijkt te willen omarmen. Of komt dat nog? Kranten blijven erover schrijven alsof het iets gloednieuws is, dus wie weet. Maar ondertussen is alweer een nieuwe hype: Poken.

Nou ja, hype… Marketeers houden niet op elkaar op Twitter te vertellen dat dit speeltje toch echt een megavette trend is – en als Second Life nog wat voorstelde, zouden ze het elkaar daar vertellen.

Poken is een sleutelhanger met een usb-stick, waarmee je elkaars accounts op social networks kunt uitwisselen. Ja, je hoort het goed: een fysiek ding om je virtuele identiteiten te delen. Internet in een opschrijfboekje, zeg maar. Alsof Google niet bestaat, ga je dus elkaars gegevens kopiëren op een stickie. Tik een naam in bij Hyves, LinkedIn of Facebook en je vindt hem binnen enkele seconden. Maar nee: het moet toch weer ouderwets. Misschien dat het juist daarom wel gaat aanslaan bij de massa.

Met dollartekens in de ogen vechten marketeers elkaar inmiddels de tent uit. Pijnlijke situatie op datzelfde Twitter: de ene Poken-verkoper die via slinkse persoonlijke berichtjes de klantjes van de andere reseller probeert te jatten. Iemand vergeleek het al met knikkers stelen op het schoolplein.

Emerce doet niet mee aan de hysterie. We spraken gewoon met Stéphane Doutriaux, de Zwitserse bedenker van Poken, en laten hem vertellen wat je ermee kunt. Zonder hype-gehijg.

Ondertussen hebben we het blad met ingang van dit nieuwe jaar verrijkt. Drie nieuwe rubrieken: voortaan elke maand een opiniestuk, een profiel van een start-up en een rubriek waarbij we drie verwante websites onderwerpen aan een expert-review. Zodat u de hype kunt scheiden van de werkelijk relevante ontwikkelingen in ons vak.

Dit commentaar staat voorin Emerce 83, die vandaag verschijnt.


Poken in Editie NL (RTL) from Anne Jan Roeleveld on Vimeo

Tags: , , , , , , , , , , ,

6 Responses to “Do you Poken? Yes, we can”

 1. Jord Schneijdenberg Says:

  Ik ben de ‘trotse’ bezitter van de Alien-variant. :)

  Ik word van de web-interface van de (www.doyou)Poken(.com) nog niet veel wijzer. Het is een leuk begin, maar ik had er meer van verwacht. Het is weer een sociaal netwerk, maar dan zonder eigen inhoud (dat vindt ik wel heel jammer). Het verzorgt uitsluitend een link naar andere social networks en dat Poken vormt vervolgens weer het kruispunt van al je live-‘vrienden’.

  Vooralsnog heb ik nog geen toegevoegde waarde ontdekt, anders dan dat het een tastbaar ding is, je voelt het, je kunt het vasthouden, wow!. En daarmee is het mogelijk dat meer mensen worden bereikt die nu nog niet aan Social Networking ‘doen’… ?

  Wat ergens een nadeel van het Poken is het feit dat je altijd ál je accounts en social networks deelt met iedereen. Wil je netwerken uitsluiten, dan moet je daar persé voor inloggen via het web en het e.e.a. instellen om dat voor elkaar te krijgen.

  Ik hoop dat er na verloop van tijd een Bluetooth/WiFi Poken variant komt in de vorm van een softwareclient op een mobieltje of iets dergelijks, dat het fysieke Poken weer hype-af maakt. Dat je een mobiel toestel koopt met telefoon, een camera, een mp3 speler en een Poken erin – ofzo… lijkt me veel handiger!

  Misschien is het er al wel? Ik heb nog niet eens verder gekeken, maar dat houdt wel in dat het Poken in ieder geval deze denkwijze bij mij heeft ontwikkeld en ik zal daar ongetwijfeld niet uniek in zijn. Ik vind het een interessante ontwikkeling en ik ben benieuwd wat het Poken ons zal brengen!

  Groet,

  Jord Schneijdenberg

 2. ronald van den hoff Says:

  Nokia koopt deze zomer gewoon de hele wereld productie op van de chip die in de poken zit, zodat we vanaf volgend jaar deze functionaliteit gewoon in onze telefoon erbij hebben…

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Ronald: Veel mensen stellen zich inderdaad de vraag waarom dit niet allang standaard in mobiele telefoons zit. Die heb je altijd bij je, waarom weer een nieuwe gadget meenemen die verder geen enkele functie heeft?

  Het Emerce-interview met Poken-bedenker Stéphane Doutriaux staat inmiddels ook online. “Ik focus op volume. Single unit business is voor anderen.” De poppetjes worden niet als geavanceerde hightech social network-toevoegingen gepositioneerd. “Nee, gewoon als modeartikel om bij je te dragen. In twee weken tijd had ik distributieovereenkomsten met de grootste high-end retailketens in Zwitserland.”

  Over het snel groeiende succes in Nederland zegt hij: “Het is natuurlijk fantastisch om je geesteskind op buitenlandse journaals te zien. Hoewel ik de marketingplannen al klaar had liggen, heb ik die toch maar even in de ijskast gelegd. Eerst kijk ik aan hoe de virale marketing zich ontspint.”

 4. Mike Verdugt Says:

  Special voor de laatste nieuwtjes over de Poken hebben we een Poken Benelux Group of Facebook.
  We nodigen je graag uit om lid te worden.

  http://www.facebook.com/group.php?gid=72411880324

  Have fun, Mike

 5. Ben Says:

  Ik ben naast de standaard Pokens ook al varianten tegen gekomen die te gebruiken zijn voor het bedrijfsleven. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden op: http://www.promothing.nl/poken-a30.html. En zoals ik heb begrepen is de vraag naar deze Poken aanzienlijk

 6. emma van der klooster Says:

  ik vind het een leuke tool. handig omdat het al je online social profielen verzamelt in een funny gadget. je hoeft niet meer te vragen of iemand op linkedin zit. je hoeft enkel die pokens tegen mekaar aan te houden en dan voila.

  als ik het over Poken heb reageren mensen om mij heen enthousiast en ik krijg reacties als ‘wat handig waar kan ik ze kopen?’.

  mensen vinden het leuk, het is tastbaar en daarom lijken ze het te begrijpen. Ik denk dat Poken nog wel enkele jaartjes meegaat.

  ik denk dat Nokia nog absoluut niet de kans krijgt om het nu al over te kopen. ik denk zelf dat de makers van Poken eerst nog alle kansen uitbuiten.

  de essentie van een gadget…do you poken!

Leave a Reply