Winter in Amsterdam

Winter in Amsterdam

Dit weekend was het in heel Nederland ijspret. Ook in Amsterdam was menige plas of gracht bevroren, dus waagde ik me op het ijs.

Schaatsen was makkelijker gezegd dan gedaan, want dat deed ik bijna twintig jaar geleden voor het laatst en ik heb geen ijzers op zolder liggen. Mijn zaterdagse zoektocht naar schaatsen was tevergeefs, want ze waren overal uitverkocht. Heel Nederland heeft de laatste weken schaatsen gekocht, met afgelopen vrijdag en zaterdag ongetwijfeld als absolute piek in de verkoop.

“Mensen vragen het me al de hele dag, dus dat zegt wel iets”, reageerde een verkoper van Bever Zwerfsport, dat niet eens schaatsen in het assortiment heeft. Bij Perry Sport (hockeyschaatsen voor 49 euro, meldde de website die dag nog trots) aan de Overtoom waren brede lege schappen het sprekende bewijs van het run op ijzers. Een medewerker doodde alle illusies: “Dit is in de hele stad zo.”

Winter in Amsterdam

Uiteindelijk dus maar gewoon te voet het ijs op. Bij het Erasmuspark in stadsdeel Bos en Lommer lag een hele gracht er glanzend en wit bij. Het was er druk, maar niemand reed elkaar echt in de weg. Heerlijk om je voeten op het ijs te voelen. Op water lopen blijft toch iets magisch.

Winter in Amsterdam

Na een uurtje ijspret – met iemand die écht kan schaatsen – besloot ik om binnenkort alsnog schaatsen te kopen, als de hype voorbij is. Als ik de voorspellingen mag geloven is er deze winter mogelijk geen tweede kans meer voor mij om het natuurijs op te gaan, maar dan zijn er altijd nog de overdekte ijsbanen.

Hollandse jongens moeten gewoon schaatsen! (Meisjes ook trouwens.)

Winter in Amsterdam

Tags: , , , ,

3 Responses to “Winter in Amsterdam”

  1. Eric Says:

    Bij mijn ouders op zolder ligt nog een of twee paar schaatsen weg te roesten. Ook al een jaartje of 20 trouwens. Niet dat je hier wat aan hebt… ;-)

  2. Jeroen Mirck Says:

    @Eric: Ik verwacht dat de verkoop van schaatsen compleet inzakt zodra de dooi inzet. Dan sla ik alsnog mijn slag. Ligt er trouwens ook ijs bij jou in Duitsland?

  3. JeroenMirck.nl » Winter in Nederland Says:

    […] Sinds deze week is het echt winter in Nederland. Sneeuw, lange files, een kou die door je heen snijdt en de gebruikelijke geruchten dat er heel misschien dan toch eindelijk weer eens een Elfstedentocht komt. Hoewel onze infrastructuur dichtslibt bij dit soort weer, levert de winter toch vooral mooie plaatjes op. […]

Leave a Reply