VNU in de verkoop?

Veel nieuws ineens over VNU Media. Middenin de gesprekken over de verkoop van Emerce, Management Team en Sprout duikt er ineens een veel complexer probleem op voor de directie: banken moeten bijspringen met leningen omdat de Britse investeerder 3i zelf in financiële nood is geraakt. Het is zelfs niet ondenkbaar dat schuldeisers 3i gaan dwingen VNU te verkopen. Het begon allemaal gisteren met een artikel in The Times:

“Britain’s oldest private equity group is facing a possible creditor takeover at VNU Business Media Europe, the Dutch media business that it bought at the height of the buyout boom. 3i […] bought the business-to-business publisher for €320 million in late 2006, but VNU is believed to be close to breaking its banking covenants. Negotiations with banks are continuing but 3i will have to put fresh money into VNU or allow creditors to take it in a debt-for-equity swap, a source close to 3i conceded.”

Wat betekent dit voor 3i, VNU en mijn eigen Emerce?

De problemen liggen in de eerste plaats bij 3i, dat nu zelf onder druk is komen te staan. Quote heeft het gisteren bijterig verwoord: “Het gaat helemaal niet lekker met 3i, het heeft een schuld van anderhalf miljard pond tegen een kaspositie van zo’ n £620 miljoen. Tot voor kort werd dat niet als probleem ervaren, maar nu, ja, u weet wel, de crisis. Baas Philip Yea is vanochtend, toch nog onverwacht, vervangen. De portefeuille van 3i is bijna €700 miljoen in waarde gedaald. Kroonjuweel VNU zou wel eens snel in bezit zou kunnen komen van de schuldeisers, aldus bronnen tegenover The Times.”

De problemen treffen ook VNU Media direct. NRC Handelsblad schrijft vandaag dat de Haarlemse uitgever ‘problemen heeft met zijn financiering’. “Het bedrijf verwacht dit jaar een lager resultaat dan afgesproken met de banken, doordat de markt voor personeelsadvertenties is ingezakt. De Britse investeerder 3i, die VNU Media in 2006 kocht, is niet in staat om nieuw geld in de uitgeverij te brengen. (…) VNU Media onderhandelt nu met de banken over herfinanciering van de onderneming. Mislukken die gesprekken dan dreigt eigenaar 3i zijn uitgeverij kwijt te raken aan de schuldeisers.”

In een reactie zegt VNU-directeur Erik Hoekstra tegen NRC: “Wij gaan met vol vertrouwen de gesprekken met de banken in. VNU Media is een gezond bedrijf. Wij zijn heel ver in de transformatie naar online.”

Het Financieel Dagblad taxeert de schuldenlast van VNU Media op 100 miljoen euro, op basis van ingewijde bronnen. De zakenkrant schrijft:

“Ook al genereert VNU Media naar eigen zeggen een gezonde kasstroom, het heeft bij het afsluiten van de leningen onder meer beloofd dat de verhouding tussen schuld en de ebitda-winst niet boven een bepaald getal mag komen. Het bedrijf hoopt dat de banken de eisen willen versoepelen, zonder dat VNU Media gedeeltelijk moet worden verkocht, of veel meer rente moet gaan betalen op de leningen.”

In een eigen persbericht meldt VNU Media: “De neergang van de recruitment markt kan mogelijk uitwerking hebben op de voorwaarden van de financieringsstructuur. Daarom is VNU Media, bijgestaan door financieel adviseur Riverhill Partners, in heronderhandeling over deze voorwaarden met het syndicaat van financiers dat de lening verschaft. Ondanks het enigszins cyclische karakter van de onderneming, realiseert VNU Media op structurele basis een positieve cash flow. 3i, grootaandeelhouder van VNU Media, ondersteunt de onderneming in de gesprekken met de financiers. 3i gelooft in de lange termijn perspectieven van VNU Media en staat het management actief bij in de realisatie hiervan.”

Hoekstra zegt in dit persbericht: “VNU Media is gevoelig voor de bewegingen in de recruitment, zowel in positieve als negatieve tijden. Wij zijn marktleider in de recruitment media markt en winnen continue marktaandeel in het online segment. Onze online activiteiten zijn inmiddels, geheel volgens plan, goed voor 50% van de omzet en zelfs 60% van de winst. Ook onze winstverwachting is meer dan gezond, maar vanwege de economische neergang is deze wel lager dan oorspronkelijk afgesproken met onze financiers. Gezien de gezonde staat waarin ons bedrijf verkeert, gaan we met vertrouwen met hen in gesprek.”

Nu maar hopen dat deze nieuwe gesprekken niet de onderhandelingen over verkoop van Emerce, MT en Sprout in de weg gaan zitten. Aan de andere kant: een concrete deal brengt juist geld in kas. Wordt vervolgd.

Tags: , , , ,

3 Responses to “VNU in de verkoop?”

 1. Jeroen Mirck Says:

  ‘VNU Media kondigt reorganisatie aan’, meldt Adformatie:

  “Uitgeverij VNU Media heeft gisteren intern een reorganisatie aangekondigd. Hoeveel arbeidsplaatsen verdwijnen, wil ceo Erik Hoekstra niet zeggen. Ingewijden becijferen dat het om zeker dertig banen zou gaan. Belangrijkste onderdeel van de reorganisatie is het samenvoegen van de print- en salesorganisaties van Intermediair, het vlaggenschip van VNU. Ook op de redactie van Intermediair wordt bezuinigd, al wil hoofdredacteur Peter ter Horst niet zeggen hoeveel redacteuren weg moeten. Daarnaast snijdt VNU Media met name in de backoffice. Net als alle mediabedrijven heeft ook VNU flink last van het economisch klimaat. ‘Het is erger dan we hadden voorzien. VNU Media is een cyclisch bedrijf, in tijden van economische terugval moeten we altijd ingrijpen, dus nu ook.’ In de verschillende vestigingen van VNU Media werken in totaal zo’n 350 mensen.”

 2. Jeroen Mirck Says:

  ‘VNU Media niets meer waard’, meldt het FD (via Adformatie):

  “Investeringsmaatschappij 3i heeft de waarde van VNU Media afgeschreven tot nul euro. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Het Britse private equity bedrijf kocht de uitgever begin 2007 voor 320 miljoen euro (inclusief schuldenlast) van VNU, dat door investeerder KKR van de beurs was gehaald. Enkele onderdelen zijn daarna verkocht.
  VNU Media, met 380 werknemers, zit in financiële problemen. Het voldoet sinds begin dit jaar niet meer aan de financieringsafspraken die het met zijn banken heeft gemaakt. Onderhandelingen over een herfinanciering van de schuld van naar verluidt 100 miljoen euro lopen sinds januari. President-commissaris en oud-VNU-topman Rob van den Bergh gaf eerder aan dat er uiterlijk in mei een oplossing zou zijn gevonden.
  3i bevestigt de afboeking maar voegt daaraan toe dat dit ‘niet betekent dat de participatie in VNU Media in de ogen van 3i waardeloos is geworden’. De afwaardering hangt volgens de investeerder ook samen met de waardedaling van (beursgenoteerde) branchegenoten en heeft, aldus 3i, vooral een ‘boekhoudkundige’ betekenis. 3i noch VNU Media wil zeggen waarom de onderhandelingen met de banken nog niet zijn afgerond.”

 3. Jeroen Mirck Says:

  Er was vorige week veel onzekerheid over de wijze waarop VNU Media zijn schulden gaat afbetalen, omdat ABN Amro zich niet leek te schikken in de voorgestelde betalingsregeling.

  “ABN Amro hoeft VNU Media Groep geen krediet te verschaffen nu de onderneming niet langer voldoet aan contractuele solvabiliteitseisen. Zo oordeelde de rechter in een rechtszaak die VNU Media Groep aanspande tegen ABN Amro, aldus Emerce op 22 juni. Als gevolg van de blokkade is de bedrijfsvoering van de Groep lamgelegd. Zo zullen in juni de salarissen van medewerkers niet kunnen worden betaald. Dat is te lezen in de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam.
  Met een syndicaat van banken is de uitgever op 6 februari 2007 een groepsfinanciering aangegaan. ABN AMRO is de enige bank in het syndicaat die niet wil meewerken aan een voorstel tot herfinanciering. Volgens de uitspraak voldeed VNU Media Groep in december 2008 al niet meer aan de solvabiliteitseisen die in de financieringsdocumentatie, de Senior Facilities Agreement, stonden. De kredietruimte werd in maart 2007 nog verhoogd tot 199 miljoen euro. ABN Amro weigerde juni dit jaar om betalingsverzoeken te voldoen voor bijna 2 miljoen euro. VNU Media wilde deze blokkering op de bankrekeningen door een uitspraak van de rechter laten opheffen. ABN Amro zou niet gerechtigd zijn om de bankrekeningen te blokkeren, volgens VNU.

  Vandaag meldt het Financieele Dagblad echter dat VNU Media een overeenkomst op hoofdlijnen heeft getekend met alle betrokken financiers. Dat maakt de weg vrij voor een herfinanciering van de organisatie. Er is een vijfjarenplan ontwikkeld, waarbij rekening wordt gehouden met de huidige financiële tegenwind door de recessie. Eigenaar 3i is met huidig investeerder HIG Capital overeengekomen om 17,2 miljoen euro aan nieuw eigen vermogen in de onderneming te garanderen. 3i en HIG Capital bezitten straks elk een gelijk aandeel in VNU Media, aangevuld met een deelbelang van het VNU-management.

Leave a Reply