Kantoorhumor

Peter van Straaten / Kantoorhumor

Sinds vandaag hangt er een cartoon van Peter van Straaten bij de nieuwe werkplek waar de redactie van Emerce huist. Met een treffende tekst.

“Hier werken allemaal mensen! Ik dacht dat we deze afdeling opgedoekt hadden?” Dat zegt een verbaasde directeur terwijl hij om een hoekje gluurt, naar een niet zichtbare groep werknemers.

Het is een treffend beeld van de gevoelloze reorganisaties die het bedrijfsleven – en ook mijn werkgever VNU Media – momenteel in hun greep houden. Directies snijden diep, “want de economie zit tegen.” Dat daarbij massaontslagen vallen, lijkt de top ogenschijnlijk niet te raken. Personeel is een kostenpost waarmee je oneindig kunt schuiven.

Het mooie van deze cartoon, deze kantoorhumor, is dat hij dit soort fatalistische gedachten verlicht. Lach er maar om. Het werk gaat gewoon door, net als het leven. Op termijn wisselt Emerce bovendien van eigenaar. En wordt het allemaal anders. Of niet. Maar dat zien we dan wel weer.

Peter van Straaten

Tags: , , ,

6 Responses to “Kantoorhumor”

 1. Mike's Webs Says:

  Peter van Straaten is vaak geniaal. Kan vaak erg genieten van zijn rake typeringen.

 2. marnix Says:

  Wel oppassen hoor met strips ophangen tegenwoordig :-). Zie De Pers. Dat ging maar net goed met die Dilbert-strip. Wel een hele eer als striptekenaar zijnde trouwens, dat je bijna een ontslag op je naam hebt staan. Beter dat dan dat de hele islamitische wereld je achterna zit…

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Marnix: Dank voor het linkje. Ja, wat zal bloggen over het ophangen van zo’n cartoon dan wel niet teweeg brengen… ;)

 4. Peerkeluna Says:

  Gelukkig leven wij niet in de states..!
  Hier wordt je niet ontslagen vanwege een cartoon. (hoewel, met de krisis?, toch maar oppassen Jeroen

 5. Jeroen Mirck Says:

  Op donderdag 4 november organiseert museum De Hallen in Haarlem een avond met Peter van Straaten, naar aanleiding van zijn expositie in het museum. Die tentoonstelling vloeit voort uit de Jacobus van Looyprijs 2010 die aan de tekenaar is toegekend. Deze vijfjaarlijkse onderscheiding voor kunstenaars met meervoudige talenten werd eerder toegekend aan Armando (1985), Lucebert (1990), Breyten Breytenbach (1995), Charlotte Mutsaers (2000) en Wim T. Schippers (2005). Van Straaten is naast tekenaar ook schrijver van novelles, toneelstukken, tv-werk en het VN-feuilleton Agnes.

  Deze avond interview ik Van Straaten over zijn schrijf- maar toch vooral zijn tekenwerk. Daarbij zal hij niet alleen vertellen over zijn werkwijze, maar ook enkele vooraf geselecteerde cartoons van commentaar voorzien. In een voorgesprek heeft Van Straaten aangegeven het ook graag nog even over Vader & Zoon te hebben, de strip die hij van 1968 tot 1987 voor Het Parool maakte.

  Na het interview is er uitgebreid de tijd voor de zaal om eigen vragen op Van Straaten af te vuren. Daarna volgt ook nog een signeersessie.

 6. JeroenMirck.nl » Interview met Peter van Straaten Says:

  […] Tussen de geselecteerde tekeningen zat ook een zakelijke prent met een bijzonder verhaal. Toen de Haarlemse uitgeverij VNU twee jaar geleden reorganiseerde, prikte ik als redacteur van Emerce een cartoon van Van Straaten aan de muur en schreef daar een column over. Van Straaten had de kille saneringsdrang van tegenwoordig bijzonder treffend weergegeven. Opmerkelijk, want hij gaf in De Hallen eerlijk toe het bedrijfsleven nauwelijks te kennen. Net als bij al die o zo herkenbare relatiecartoons (“Die zijn niet autobiografisch”) ontsproten dit soort ideeën uit zijn levendige fantasie. Een fantasie die na ruim driekwart eeuw nog altijd niet versleten is. […]

Leave a Reply