De man zonder gevoel

Gek boek toch, De man zonder gevoel. Of heet het nou De man die het niks doet? Deze strip is een bijzonder experiment: je kunt er aan twee kanten in beginnen te lezen en hebt dan het gevoel aan exact hetzelfde verhaal te beginnen. Schijn bedriegt. De personages hebben bijna allemaal een chronische aandoening, maar in beide verhalen is dat net een andere, waardoor hetzelfde verhaal zich ook net even anders ontwikkelt. Laat ik het even wat beter uitleggen…

Stripmaker Jan Vriends (Janjaap, Cowboy John) maakte dit album in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (kortweg de CG-Raad), die hem met dit interessante experiment opzadelde: nadat Vriends zijn verhaal had geschreven, wees de CG-Raad via loting aan enkele personages een ziekte toe uit een lijst van circa zeventig ziektes, waarna Vriends zijn verhaal in stripvorm uitwerkte. Het tweede verhaal is daar weer een bewerking van, waarbij wederom ziektes, maar nu andere, ad  random werden toegewezen aan de personages.

Apart is dit experiment zeker, maar het pakt wonderwel goed uit. Vriends heeft zijn platen in essentie intact gehouden, maar sommige plaatjes hertekend of vervangen. Let bijvoorbeeld op hoofdpersoon Bart die in het tweede verhaal ineens een groeistoornis blijkt te hebben en op alle plaatjes (en ook de ene cover) stiekem stukken langer is getekend. Dat maakt van dit boek ook weer een aardige puzzel.

De boodschap is op het eerste gezicht dat gehandicapten tegen beperkingen in het dagelijks leven aanlopen die wij als gezonde mensen niet ervaren, maar tegelijk blijken ze meer te zijn dan alleen hun ziekte of handicap. Dat komt goed tot uiting, want dit verhaal gaat primair over onzekerheid, angst en liefde.

Vriends lost het project creatief en artistiek op. Dit album verdient zeker een kans, al was de auteur bij de productie ervan een beetje… eh, gehandicapt.

Deze recensie verscheen dit weekend in Stripschrift 397. Het besproken album is een uitgave van Oog & Blik, ISBN 978-90-549-2247-6.

Tags: , , , ,

4 Responses to “De man zonder gevoel”

 1. Jeroen Mirck Says:

  Jan Vriends maakte zelf een hilarisch filmpje over de boekpresentatie op de Stripdagen Haarlem (inderdaad, het boek is al wat ouder, maar ik kreeg pas eind vorig jaar de opdracht om een recensie te schrijven):
  http://nl.youtube.com/watch?v=-khVL0_M1uY

 2. Tom Says:

  Leuk. Ik heb dit boek direct besteld en ben best benieuwd.

  Iets heel anders trouwens, hoe kijk jij vanuit jouw multimediacontactleven aan tegen “poken”? Is het wat denk je? Of toch meer een leuk gadget voor de massa?

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Tom: In de Emerce die komende week verschijnt, hebben we een interview met de Zwitserse bedenker van Poken. We stellen ons daarbij inderdaad de vraag of het een social-mediahype is of gewoon een leuk speeltje. Het laatste, wat mij betreft. Ik heb er ook een commentaar over geschreven, dat net als mijn eerdere commentaren na verschijning van Emerce op deze blog komt te staan. Nog even geduld tot vrijdag dus!

 4. Tom Says:

  Ik wacht rustig af. Dank je voor je reactie :).

Leave a Reply