Twitter Top-40: wie twittert het meest?

Wie zijn de meest actieve gebruikers van Twitter in Nederland? Die vraag beantwoordde ik bijna een jaar geleden door de Twitter Top-30 te lanceren. Nu, met het einde van het jaar 2008 in zicht, is het een mooi moment voor een nieuwe tussenstand. Zeker nu twitteren door bureau Young Works wordt gezien als een belangrijke jongerentrend in 2009. Vanwege de enorme toevloed van nieuwe twitterazzi dit jaar heb ik de lijst opgerekt naar een Top-40, waardoor het een overzicht is geworden van (bijna) alle twitteraars die de ’10K’ hebben bereikt (in normaal Nederlands: tienduizend tweets). Hier dus de lijst van de Nederlandse toptwitteraars anno 2008…

 1. (05) Rotjong (Frank van Dun) 44.373
 2. (01) Erwblo (Erwin Blom) 38.076
 3. (02) Marketingfacts (Marco Derksen) 36.108
 4. (04) Vangeest (Yuri van Geest) 31.519
 5. (03) Gerben (Gerben Bouwhuis) 30.822
 6. (07) Gvenk (Gerard van Enk) 29.339
 7. (06) Slijterijmeisje (Petra de Boevere) 26.089
 8. (09) Markies (Mark de Kock) 25.694
 9. (–) VanMaanen (Marc van Maanen) 23.897
 10. (–) Kruithoph (Steven Kruyswijk) 22.742
 11. (–) Phoef (Bettina Feenstra) 22.119
 12. (–) ArneHulstein (Arne Hulstein) 21.463
 13. (23) MichielB (Michiel Berger) 20.936
 14. (13) iSheila (Sheila Schenkel) 20.822
 15. (10) Pixites (Adri Munier) 20.597
 16. (15) Marinalog (Marina van Dongen) 20.551
 17. (–) Mathys (Mathijs van Abbe) 20.178
 18. (08) FrankMeeuwsen (Frank Meeuwsen) 20.078
 19. (–) Jojanneke (Jojanneke van den Bosch) 19.021
 20. (20) Dutchcowboy (Maarten Lens-FitzGerald) 18.478
 21. (–) 2525 (Francisco van Jole) 16.807
 22. (21) BertBoerland (Bert Boerland) 16.060
 23. (–) Puur (Anna-Maria Mantel) 15.784
 24. (11) Polledemaagt (Polle de Maagt) 15.682
 25. (17) JaapStronks (Jaap Stronks) 15.295
 26. (–) Marlooz (Marloes Veldhuizen) 15.042
 27. (–) Gijsbregt (Gijsbregt Brouwer) 13.770
 28. (12) Marjolijn (Marjolijn Kamphuis) 13.744
 29. (14) JKivit (John Kivit) 13.711
 30. (28) RoelandP (Roeland Landegent) 13.509
 31. (–) JeeeM (Jöran M.) 13.485
 32. (–) JillesDotcom (Jilles Groenendijk) 12.932
 33. (–) Corine_J (Corine Jansen) 12.839
 34. (27) LoekEssers (Loek Essers) 12.684
 35. (25) Loesje (Marloes Lammers) 12.678
 36. (–) FackeldeyFinds (Jacqueline Fackeldey) 12.368
 37. (29) Vincente (Vincent Everts) 12.343
 38. (30) JohanSchaap (Johan Schaap) 11.863
 39. (22) Kwek (Neeltje van Helvoort) 11.743
 40. (26) LBroekman (Lode Broekman) 11.652

Natuurlijk besef ik dat het aantal geplaatste tweets niet het enige criterium is om Twitter op te beoordelen. Wie veel twittert is immers niet per definitie het meest invloedrijk. Dat hangt ook weer af van het aantal mensen dat jou volgt op Twitter. Zo verscheen er recent een per land uitgesplitste ranglijst van twitteraars met de meeste followers. Ook leuk om te lezen: vakblog TechCrunch publiceerde gisteren The State of the Twittersphere.

Zoals ik ook de vorige keer al opmerkte: deze lijst is op het moment van publiceren natuurlijk alweer aan het veranderen. Dat is onontkoombaar. Ook kan het zo zijn dat ik iemand vergeten ben op te nemen in de lijst; laat dat in de comments hieronder dan even weten.

Update: Handige do’s en don’ts voor Twitter vind je hier.

Tags: , , , , ,

66 Responses to “Twitter Top-40: wie twittert het meest?”

 1. Daniëlle Schouten Says:

  “dit jaar heb ik de lijst opgerekt naar een Top-40…”

  …om er zelf nét in te komen ;-)

 2. Marc Says:

  Altijd handig zo’n lijst. Dan weet je wie je niet moet volgen :-)

 3. Corrie Says:

  Mijn @camathome heeft er al 11.526 geplaatst….

 4. Mike's Webs Says:

  he,he, kom ik aan met mijn 220 tweets… :)

 5. anna-maria Says:

  Mooi gedaan… ik zie in deze lijst stuk voor stuk personen die ik de laatste jaar vaker heb horen denken dan mijn eigen familie… goed of slecht teken?

  Denk dat het een goed teken is… heb door twitter veel goede mensen leren kennen en veel inspiratie gekregen… en dat soort dingen moet je vergaren… familie krijg je erbij!

 6. anna-maria Says:

  toeval dat we dit jaar tot 40 gaan…Als ik zo naar nummer 40 kijk?

 7. Karlijn Says:

  ik vind altijd dat ik best een fanatieke twitteraar ben, maar kom er altijd achter dat mijn aantal updates best meevalt (8.242). Fijn zo’n lijstje om thuis uit te leggen dat ik dus ‘heus niet zo verslaafd ben!’

  Ik kom ook nooit meer over deze mensen heen denk ik. Voor de mensen hierboven een leuk stripje http://geekandpoke.typepad.com/geekandpoke/2008/12/the-last-judgement-part-10.html

 8. anna-maria Says:

  he..de lijst is weer anders…@comicbase is verdwenen van 40

 9. Jeroen Mirck Says:

  @Corrie: IK heb jou toegevoegd, net als @gijsbregt en @johanvoets. Daarmee val ik ook zelf uit de lijst met mijn 10.770 tweets, dus kan niemand me meer verwijten dat ik de lijst naar een Top-40 heb opgerekt om er zelf in te komen. ;)

 10. anna-maria Says:

  Jeroen…maak er een top 50 van…ik mis mensen….

 11. Mike's Webs Says:

  @Jeroen: Misschien biedt een top-50 uitkomst :)

 12. Jacqueline Says:

  Ben weliswaar door omstandigheden even minder actief online maar zie toch echt 12.368 updates op mijn teller staan…..

 13. vanmaanen Says:

  He, met stip op 9 :-)

  Blij te zien zoveel bekenden terug te zien komen, en ook leuk te zien dat ik ze allemaal gesproken/ontmoet heb. Sommige op regelmatige basis zelfs.

  Sluit me aan bij anna-maria dat ik veel leuke, interessante, fascinerende mensen ontmoet heb en met ze heb meegeleefd met ups & downs, via twitter maar ook in person.

  @allen: Hele fijne tweetdagen en op naar een goed & gezond Tweetduizendnegen!

  : Marc van Maanen
  (@vanmaanen dus)

 14. Jeroen Mirck Says:

  @Jacqueline: Ook jij staat er nu bij.

  Dank voor de reacties. Het blijft een Top-40. Te mooie naam. :)

 15. gxjansen Says:

  “tienduizend tweets” noem je “normaal Nederlands”…? :D

 16. Mike Verbruggen Says:

  @Karlijn ik heb hard moeten lachen om die Geek and Poke deze was nog niet gezien door mij.

  @Jeroen jammer dat je uit de Top 40 gedonderd bent. We leven met je mee ;-)

  Ik ga dit lijstje even aan mijn meisjuh laten zien.

 17. rotnaam Says:

  Mooi verzamelwerk weer, Jeroen. Het is net Ali Bah Bah en de 40 rovers. Ik [her]ken ook each and everyone in de lijst. Een grote kruik vol verrassingen. Twitter is positief. Ik kan me niet herinneren dat er bij die 44k4 iets negatiefs zat. Volgende keer is de lijst weer anders. Mss eens goed op vakantie gaan, daar daal je van :)

 18. Jeroen Mirck Says:

  @Rotjong: Gefeliciteerd met de eerste plaats. Begin dit jaar stond Erwin Blom nog fier bovenaan. Op 8 juli 2008 schreef ik in een comment onder de oude lijst: “Breaking Twitter News: @rotjong is de nieuwe Koning Twitter. Hij is @erwblo voorbij: 29.355 – 29.004. Zie ik nu pas. Ik krijg er een Nadal/Federer-gevoel van…”

 19. marina Says:

  Tja… gestegen met stip zie ik. Maar het is natuurlijk geen wedstrijd. Ik vind het nog steeds prettig toeven op Twitter: leuke mensen, prettige respons en vaak gewoon een lekkere uitlaatklep. Mee doorgaan dus, in 2009.

 20. Lode Broekman Says:

  Had gedacht er niet meer in te staan en ingehaald/achterhaald te zijn, blijkbaar een goede basis gelegd in 2007 en begin 2008, ben verrast :)
  Leuk overzicht. Kudos voor @rotjong’s Ali Baba en de 40 rovers

 21. Steven Kruyswijk Says:

  Het is niet eerlijk! @vanmaanen splitst zijn tweets op in meerdere tweets!

 22. Abdul-Rahman Advany Says:

  Moet toch meer tweeten … :) met mijn 10k veel te weinig voor deze lijst… streef naar top 10 in 2009! ;)

 23. Jee eM Says:

  Leuke lijst, sta ik er ook eens bij :)

 24. karin r. Says:

  waar hálen zij die tijd eigenlijk vandaan?!

 25. vanmaanen Says:

  Ha ha, als ik zo eens wat terugkijk zit @kruithoph op veel lagere LPI (letters per tweet) dan ik :-)

  En overigens eens met Karin r. – waar die mensen in die top 40 de tijd vandaan halen? T is mij een raadsel :-D

  :Marc van Maanen

 26. Miran Says:

  Tsjonge, ik ben hard op weg naar de 1000 en dat vond ik al een hele prestatie. Ik ben bang dat ik de top 40 nooit ga halen.
  Ach, als je maar lol hebt en dat lukt prima op Twitter.

 27. madbello Says:

  Geweldige lijst en zo te zien heb ik een hoop in te halen.

 28. Matthijs van den Broek Says:

  Mooie lijst Jeroen. Denk dat het “wat” en de hoeveelheid followers inderdaad stukken meer zegt. Dat zijn ook interessantere criteria om de kracht en potentie van Twitter op waarde te schatten, denk ik. Ik merk dat ik heel vaak nog veel moet uitleggen over het waarom van Twitter. Dit helpt!

 29. Menno Says:

  Ik ga in 2009 mijn aantal tweets verminderen!

 30. Johan Voets Says:

  Grappig, gisteren stond ik nog keurig op plaatsje 40, nu ben ik er uitgedonderd :-)

 31. Ivo Says:

  Jeroen: je telt de factor tijd niet mee. Je gaat uit van het totaal aantal tweets, zelfs de tweets uit 2007. Dus iemand die later is begonnen maar veel meer tweet per dag zal toch je top 40 niet kunnen halen..

 32. Krispijn Beek Says:

  Leuke lijst, bijna alle namen wel ergens een keer langs zien komen.

  Ook nuttig om te gebruiken voor collega’s die last hebben van tweetoverload als ze mij volgen. Vergeleken bij deze lijst val ik met <3K tweets in het niet ;-)

 33. kwek Says:

  …en plots had ik er een aantal followers erbij… huh? Werd terugverwezen naar “de lijst der lijsten”, haha.

  Eerlijk toegegeven: Niet dat ik ooit nog aan deze lijst heb gedacht, maar als ik dat wel had gedaan had ik niet verwacht dat ik er in zou staan. Van 22 naar 37, tsja. óf anderen zijn meer gaan tweeten, óf ik ben minder gaan tweeten, óf allebei.. ik denk het laatste ;-) .

  Dus ik sta nu voor een keuze: of weer belachelijk en absurd veel per dag gaan tweeten zoals in 2007, of gewoon op dit tempo doorgaan en volgend jaar niet meer terugkomen in de top 40. We zullen wel zien hoe het loopt maar tot dan….

  …. ben ik stiekem toch wel een beetje trots dat ik, met mijn soms oeverloos gekwek, in een eindejaarslijstje sta ;-)

 34. Jeroen Mirck Says:

  Dank voor alle reacties! De Twitter Top-40 is inmiddels ook opgemerkt door Twitt(url)y en de op Twitter befaamde Gvenk Daily en goed voor een discussie op LinkedIn. Over de meetmethode zeg ik daar:

  “Als samensteller ben ik het met Joop Gijsbers eens dat er eventueel een weging op basis van aanmelddatum zou moeten plaatsvinden, maar dat zou ik dan graag geautomatiseerd doen. Een andere suggestie: alleen de tweets per jaar weergeven. Helaas weet ik van lang niet iedereen meer hoeveel ze in 2007 hebben getwitterd.”

 35. Bettina Says:

  En ik ontbreek ook in de lijst: @Phoef :(

 36. Jeroen Mirck Says:

  @Bettina: Ook jij staat er nu in, ten koste van nummer 40 Peter van der Ploeg (11.461 tweets). Het zit daar dicht op elkaar, want eerder namen we ook al nipt afscheid van Johan Voets (11.360 tweets).

 37. jeroen Says:

  Jammer dat je niet objectief kunt meten hoe *inhoudelijk* iemand schrijft in plaats van hoeveel.

 38. Marloes Says:

  Het moge duidelijk zijn, sinds mijn nieuwe carriere bij @marketingfacts schiet het twitteren er duidelijk bij in. Tijd om daar eens even iets aan te gaan doen….:)

 39. Jeroen Mirck Says:

  @Madbello schreef op About:blank over de Twitter Top-40. “Eigenlijk kan ik hier elke introductie achterwege laten en de link gelijk dumpen, maar Jeroen Mirck heeft de allerergste twitterazzi van Nederland op een rij gezet op nickname, voor- en achternaam. Als je je Twitterfeed een beetje schoon wil houden, dan zijn dit de individuen die je zeker niet aan je lijst moet toevoegen.”

  Ook citeert hij dit Twitter-bericht van mij:
  “@kruithoph: Leg nog eens uit waarom je @vanmaanen een valsspeler vindt…”

  Mijn reactie daar: “Hahaha, die tweet heb ik inderdaad geplaatst om met een knipoog aan te kaarten dat er twitteraars zijn die obsessief bepaalde ‘mijlpalen’ najagen, zoals de 10.000e tweet (10K, in Twitter-termen). Toen ik net op Twitter zat, heb ik dat gedrag ook zeker vertoond – ik ben niet voor niets de gek die dit alles in een lijstje heeft gegoten. Helaas betaalt Biz Stone, oprichter van Twitter.com, me daar niet voor.
  Overigens heb ik diverse mailtjes ontvangen van mensen die het jammer vonden dat ik ze vergeten was op de lijst (die heb ik braaf toegevoegd), met als gevolg dat er weer mensen uit de lijst vielen (die hun onvrede daarover soms ook even met me wilden delen). Zelf ben ik ook een 10K-twitteraars, maar in de loop van 2008 ben ik juist steeds minder gaan twitteren. Minder is meer, en mijn tijd is kostbaar. Toch blijf ik Twitter een geweldig medium vinden. Dat ik niet meer in de lijst van meest fanatieke twitterazi sta, voelt niettemin als een bevrijding.”

 40. anna-maria Says:

  lees ik nu over een twitterborrel met de hardcore 40?

 41. Petra op 7 Says:

  De grap is wel dat je het in je artikel hebt over Twitter als jongerentrend. Zou je even achter iemand ook de leeftijd willen noteren?
  Je zal dan zien dat waar iedereen nieuwe dingen aan jeugd wil koppelen sommige nieuwe dingen toch echt door mensen gebruikt wordt wiens jeugd in jaren, niet in geest, verdwenen is.
  Ik durf te stellen dat er niemand in de top 40 staat onder de 20, dat de top 10 voornamelijk uit veertigers bestaat en dat het waarschijnlijk ook nog lastig wordt iemand van onder de 25 te vinden die Twitter ook daadwerkelijk gebruikt als netwerktool.

 42. Jeroen Mirck » Terugblik op het blogjaar Says:

  […] Opmerkelijk aan de lijst is natuurlijk dat een bericht van 23 december 2008 met ruime voorsprong bovenaan is geëindigd. De Twitter Top-40 was op Twitter zelf voer voor veel discussie, met als gevolg dat menig twitteraar toch even ging kijken op hij of zij in de lijst stond. Dankzij de feedback van veel twitterazi heb ik ook enkele vergeten twitteraars toe kunnen voegen. […]

 43. Jeroen Mirck Says:

  @Petra: Twitter als jongerentrend is een prognose van marketingbureau Young Works, die ik opmerkelijk genoeg vond om even aan te refereren. Wat ik er vooral opmerkelijk aan vond ik precies hetgeen dat jij aangeeft: Twitter is al lang ontdekt, maar dan vooral door een groep van twintigers, dertigers en veertigers. Een heel gewaagde voorspelling is het dus niet. Tegelijk is het ook een twijfelachtige voorspelling, want waarom zouden jongeren massaal een medium gaan omarmen dat vooral het speelterrein van hun ouders is? Vermoedelijk denken ze: “Goh, paps en mams hebben ook eindelijk hun eigen vorm van MSN.”

  @Puur: Die Twitterborrel met de mensen in de Twitter Top-40 was een grapje van @lbroekman als reactie op mijn mededeling dat ik en @rotjong op donderdagavond 1 januari 2009 tussen 20:00 en 22:00 uur te horen zijn in het radioprogramma BNN Today. We gaan het daar hebben over de Twitter Top-40. Leuk idee om er samen te gaan borrelen, maar ik vrees alleen dat er onvoldoende ruimte is in die radiostudio, haha.

 44. anna-maria Says:

  Ik hoop dat je er bij kunt zijn!
  http://puuramsterdamlog.web-log.nl/geniet_en_ontdek_amsterda/
  Twitterfik….

 45. Jeroen Mirck » Goede start, Twitter op Radio 1 Says:

  […] Nadat 2009 vlammend van start was gegaan vannacht, trap ik het nieuwe jaar vanavond af met een optreden op Radio 1. In het programma BNN Today praat ik over de Twitter Top-40 die ik vorige week publiceerde. Het gesprek zal ongetwijfeld gaan over wat Twitter nu eigenlijk precies is en of de door mij gerangschikte toptwitteraars echt niks beters te doen hebben. […]

 46. pvdp Says:

  Damnit Corrie, je hebt me er precies uitgeknikkerd.

 47. Vergadering « Media Me Says:

  […] het netwerk en omdat het inspirerend en leuk kan zijn. Dat het verslavend was wist ik. Maar dat er een top 40 bestaat met daarin de grootste die-hards, samengesteld door Jeroen Mirck, dat wist ik niet. (Het […]

 48. Jeroen Mirck Says:

  @Media Me schreef over Twitter: “Dat het verslavend was wist ik. Maar dat er een top 40 bestaat met daarin de grootste die-hards, samengesteld door Jeroen Mirck, dat wist ik niet. (Het gaat in deze lijst dus niet om wat je schrijft, maar om hoeveel je schrijft. Kwantiteit staat boven kwaliteit.)”

  Als samensteller van de Twitter Top-40 wil ik wel graag een kanttekening plaatsen: die lijst is ooit als een grapje ontstaan, om mensen te laten zien hoe absurd veel tweets een diehard-twitteraar kan produceren. Ik kreeg er dusdanig veel feedback op, dat ik de lijst een jaar later heb herhaald. Daarmee wil ik echter allerminst de gedachte uitdragen dat kwantiteit boven kwaliteit gaat. Sterker nog: zelf ben ik keihard uit de lijst gevallen doordat ik in 2008 bewust heb gekozen om minder te gaan twitteren. Minder is meer, kwaliteit boven kwantiteit. Even nadenken voor je iets twittert. Kwaliteit is een keuze, die ook op Twitter overeind kan blijven.

  Via Media Me stuit ik trouwens ook op een blogposting van Edwin Mijnsbergen, met de fraaie titel De ondraaglijke lichtheid van Twitter. Daarin schrijft hij: “Als je wilt kun je tientallen tweets per uur genereren, zonder al te veel op je taalgebruik te hoeven letten. Dat is prettig natuurlijk, maar ik sluit me toch aan bij Schrijverdezes, die constateert dat Twitter nu niet bepaald een bijdrage levert aan onze taalverrijking. Dat is het doel van Twitter ook niet, maar de tool is zo laagdrempelig en snel dat het een groot deel van de charme van kennis delen wegneemt. De diepgang is weg.”

  In een reactie schreef ik zojuist: “Als samensteller van de Twitter Top-40 herken ik je kritiek terdege, maar deel hem toch niet geheel. Persoonlijk vind ik het namelijk juist de kunst om in weinig woorden een tot de verbeelding sprekende signalering te doen. Ik ben het afgelopen jaar ook juist het credo ‘minder is meer’ gaan toepassen op Twitter, wat ertoe heeft geleid dat ik zelf niet meer tot de absolute veeltwitteraars behoor. En ik kan je zeggen: dan wordt Twitter ineens een heel plezierig medium. Voor gebruikers, maar wie weet ook voor lezers. Bedenk trouwens wel dat bloggen en twitteren niet exact hetzelfde doel beogen. Dat maakt ze lastig vergelijkbaar.”

 49. Jeroen Mirck Says:

  Vanwege de vele reacties op dit artikel, dat inmiddels van de homepage van JeroenMirck.nl is verdwenen, heb ik in de centrale navigatie een speciale overzichtspagina opgenomen:
  http://www.jeroenmirck.nl/how-to-twitter/

 50. Dorien Says:

  Inmiddels zelf een poging gedaan om deel te nemen aan het Twitterdebat http://tinyurl.com/ay4fkm
  Wat het marketingaspect betreft: het lijkt me niet aan te raden om deze toplijst te volgen, dit zijn juist de twitteraars die jou zeker niet meer gaan ‘terugvolgen’ en dat heeft dus weinig effect op je marketing via een twitterprofiel.

 51. kwek Says:

  @dorien Ik volg altijd netjes iedereen die mij wil volgen.. Ik vind dat communicatie 2 kanten op moet gaan, als ik op een gegeven moment merk dat iemand mij niet meer volgt (soms na een hele lange tijd, en dan voel ik me soms zelfs een beetje gekrenkt), stop ik ook met terugvolgen. Hoe leuk ze soms ook mogen twitteren!

  dus: ik volg altijd netjes iedereen die mij volgt… behalve als ze twitterspammers zijn :)

 52. Ons praatclubje op Twitter | InforMAAtie Says:

  […] Twitter heeft het voordeel dat ze al een heel actieve groep gebruikers heeft. Mensen die met interessante dingen bezig zijn en dat willen delen met anderen. Niet geheel toevallig zijn dit veel mensen binnen marketing en communicatie (zie Nederlandse twitter top 40). […]

 53. Jeroen Mirck Says:

  Leuk nieuws: Michiel Berger, de man die TwitStat ontwikkelde, heeft nu ook de Twitter Top-40 geautomatiseerd. Op de site Twittergids.nl heb je allerlei lijstjes van Nederlandse twitteraars, waaronder dus ook het overzicht van wie de meeste updates heeft.
  http://www.twittergids.nl/top100-updates.html

 54. 5 things about lists or how lists kill social media Says:

  […] one of them seems to be beyond criticism. Not even the ones based on facts, as we found out with Jeroen Mirck’s Top 40 Dutch twitterazi, which was based on the number of tweets and left me out completely. Which brings me to my next […]

 55. App-of-the-day: Twitter « The Point Says:

  […] op Wikipedia en wil je weten wie namens Nederland de meeste tweets bijdragen, bekijk dan hier de Twitter Top-40. ThePoint @ TwitterHetPunt: Meeting over 15 minuten met @mauricedacross en […]

 56. De TOP Twitteraars van Nederland | madbello Says:

  […] Al met al niet slecht en benieuwd wat de uiteindelijke uitslag zal zijn van de Jeroen Mirck Nederlandse jaarlijkse TOP 40 voor 2009 zal zijn, hier de uitslag van 2008 : Twitter Top-40: wie twittert het meest? […]

 57. Metareporter » Life through a lens Says:

  […] Maar zitten we op die continue stroom van informatie te wachten? Zo lezen we bijvoorbeeld op de twitterpagina van Rotjong (aanvoerder van de top40 lijst met meest actieve twitteraars van JeroenMirkck.nl eind 2008) zaterdagavond 12 september: “heeft de hik na een Mona Kokos met chocoladesaus“. Stel dat de betreffende twitteraar een Life Recorder-gebruiker was geweest en dat hij de publicaties hiervan online toont. Dan was deze hikbui een stuk visueler geworden. Wellicht een amusante afleiding tijdens een intensieve werk- of studiedag, maar, zoals John Freeman schrijft in een manifest op The Wall Street Journal, draagt het wel bij aan een overvloedige en snelle communicatie via internet. De supersnelle communicatie van het Web 2.0 ziet hij als een gevaar omdat er bij dit soort communicatie afgegaan wordt op de instincten en er geen tijd is voor het rationele, waardoor er maar van alles openbaar komt wat misschien achteraf niet helemaal de bedoeling blijkt te zijn. […]

 58. erlise Says:

  Let op aankomend talent:

  http://www.twitter.com/tweetworldpolls

  nieuwe site gelanceerd met polls via twitter.

  http://www.twitterworldpolls.co.cc

 59. Twitter Top-40 (2009): vrouwen nemen macht over Says:

  […] Voor het derde jaar op rij beleefde de online babbelbox Twitter een enorme groeistuip. Er werd weer veel meer getwitterd dan vorig jaar. Daarom presenteert JeroenMirck.nl voor het derde jaar op rij de Twitter Top-40. Wie zijn de actiefste twitteraars (’tweeps’) van 2009? Na de ranglijsten van 2007 (met twittergoeroe Erwin Blom nog als nummer één) en 2008 is het nu tijd voor de lijst van de Nederlandse toptwitteraars anno 2009. Daarin veel vertrouwde namen op vertrouwde plekken, maar ook een aantal explosieve stijgers en nieuwe binnenkomers. Belangrijkste trend: de vrouwen nemen de macht over. Net als het internet zelf, dat aanvankelijk vooral een speeltje was voor mannelijke nerds, begint ook Twitter een steeds betere afspiegeling van het echte leven te worden. In de VS is inmiddels 55% van de twitteraars vrouw, Nederland loopt nog wat achter. In de Twitter Top-40 staan dit jaar vijftien vrouwen (voorheen twaalf) en de meeste zijn bezig met een flinke opmars. Volgend jaar een vrouwelijke nummer één? […]

 60. JeroenMirck.nl » Terugblik op het blogjaar 2009 Says:

  […] Het blogjaar 2009 op JeroenMirck.nl zit erop. Het eerste volledige jaar, want vorig jaar was nog een ‘gebroken’ blogjaar, dat aanvankelijk begon op Nieuwe Media Weblog. Ten opzichte van 2008 hebben de bezoekersaantallen een enorme sprong gemaakt. […] Alle lezers, reaguurders en zij die naar mij linkten: hartelijk dank voor de aandacht en een blogrijk 2010 toegewenst! Zo, en nu de ranglijsten. […]

 61. Marco Prins Says:

  Ongeloofelijk! ik dacht dat ik met 70 uur per week een harde werker was, niets is minder waar. Alhoewel! als ik al mijn activiteiten zou Twitteren…..? Ik ben zelf gestart met Twitteren ondanks lange tijd mijn ´verzet´ :-) We zullen zien.

  Leuk artikel om te lezen in ieder geval.

  Groet,

  Marco P.

 62. Twitter Top 2010 Says:

  […] Voor het vierde jaar op rij was de online babbelbox Twitter ook in 2010 weer het gesprek van de dag. Het is net politiek: je bent voor of tegen. En wederom presenteert JeroenMirck.nl de Twitter Top-40, voor het vierde jaar op rij alweer. Wie zijn de actiefste twitteraars (‘tweeps’) van 2010? Na de ranglijsten van 2007 (met twittergoeroe Erwin Blom nog als nummer één), 2008 en 2009 (met @rotjong bovenaan) hebben we dit jaar een compleet andere lijst dan voorheen. Veel nieuwe binnenkomers. Waarom? Omdat Twitter echt mainstream lijkt te worden. Kijk alleen al naar de nieuwe koploper: kende jij hem al? […]

 63. JeroenMirck.nl » Terugblik op blogjaar 2010 Says:

  […] Beste lezers, dank voor jullie bezoekjes aan mijn weblog in het afgelopen jaar. Traditiegetrouw maak ik aan het eind van het jaar de balans op. Centrale vraag is altijd: wat lazen jullie het meest en waar reageerden jullie vooral op? Dit jaar heb ik geen monsterhit zoals mijn blogpost over reaguurders in 2009 (32.000 keer gelezen, 300 reacties), maar valt op dat mijn weblog over de volle breedte goed bezocht wordt. […] Los van deze populaire blogberichten van afgelopen jaar waren er ook oudere stukken die nog steeds veel publiek trekken, met name dankzij Google. Deze vijf klassiekers haalden ook in 2010 weer voldoende hits om de toplijsten te halen, ware het niet dat ik daar geen oude stukken in zet. Laten we ze de Bohemian Rhapsody’s van JeroenMirck.nl noemen.

 64. Twitter Top 2012: wie twittert het meest? Says:

  […] De meest gestelde vraag aan twitteraars is al jaren: “Heb je niks beters te doen?” Om die reden hou ik als grap alweer vijf jaar lang de Twitter Top-40 bij, met meest actieve ‘tweeps’. Na de ranglijsten van 2007 (met twittergoeroe Erwin Blom nog als nummer één), 2008, 2009 (met @rotjong bovenaan) en 2010 (geleid door de Amsterdamse scholier KiDKiD2) is de lijst ditmaal compleet (en dan ook echt COMPLEET) OVERHOOP GEGOOID. Geen Slijterijmeisje meer, geen @erwblo, geen Marketingfacts, geen @ThE_ED, geen Jojanneke, geen @rotjong, geen Kruithoph, zelfs geen Robert Engel. Al deze semi-bekende veeltwitteraars zijn voorbij gestreefd door de Nieuwe Generatie: pubers, scholieren en een verdwaalde student. Wat opvalt: deze youngsters twitteren ALLES wat in ze opkomt, in een taaltje dat ouwe lullen (lees: mensen boven de 24 jaar) nauwelijks nog begrijpen. Vorig jaar was KiDKiD2 (toen met stip nieuw binnen op één) al een statement van die nieuwe generatie, maar de nieuwe lijst staat vol met tientallen KiDKiD’s. Sterker nog: we hebben een nieuwe kampioen veeltwitteren! Staan er nog wel een paar bekende tweeps in de lijst? Jawel, vier om precies te zijn: @VanMaanen, Bert Brussen, @ChristineZegt en Bas Paternotte. Zij houden de eer van de babyboomers hoog. Hoe hoog ze staan? Bekijk hieronder de hele Twitter Top-40, met 32 (!) nieuwe binnenkomers. Hashtag: #TwitterTop40. Over de uitslag wordt niet ge-DM’d. […]

 65. Tamekia Klump Says:

  Wow ! Marvelous job! i would like to read your post ofttimes.
  Its make me to clench more information. Thank You!

 66. Trends in Jongerenmarketing Says:

  […] Net als Rob uit High Fidelity ben ik dol op lijstjes. En oh, wat verschijnen er véél deze tijd van het jaar (als je alleen al kijkt naar de hoeveelheid muzieklijstjes, pfff). De fraaiste vind ik die van Contagious Magazine (pdf), een fraai, informatief en inspirerend jaaroverzicht. Daarnaast heb ik nog wat andere linkjes voor je onder elkaar gezet. Dit zijn de leukste voorspellingen, best of’s en top zoveel’s die ik online ben tegengekomen, in discutabele volgorde. […]

Leave a Reply