Terugblik op het blogjaar 2008

Mijn eerste blogjaar op JeroenMirck.nl zit er bijna op. Een gebroken blogjaar, om het in beurstermen te zeggen, want ik startte dit weblog pas op 18 juli 2008. Vandaar dat ik ook even stil zal staan bij de cijfers van mijn vorige blog Nieuwe Media, waar ik in september definitief mee ben gestopt. Want dat doe je als blogger met de jaarwisseling in zicht: terugblikken op het blogjaar, op de berichten die het meest gelezen werden of de meeste discussie teweeg brachten. And the winner is…

Meest gelezen blogpostings in 2008:

 1. Twitter Top-40 (1.423 views)
 2. Het beste uit de spambox (1.221)
 3. User Generated Editorial (1.159)
 4. De Pers is een kutkrant (736)
 5. Naakte ambtenaren (680)
 6. Blog08: blogging, vlogging and rock stars (656)
 7. Blote borsten (werkt altijd, 648)
 8. How To Get Internet Famous Like Julia Allison (615)
 9. Red de Nederlandse strip! (605)
 10. Personal Branding, hoe doe je dat? (593)

Opmerkelijk aan de lijst is natuurlijk dat een bericht van 23 december 2008 met ruime voorsprong bovenaan is geëindigd. De Twitter Top-40 was op Twitter zelf voer voor veel discussie, met als gevolg dat menig twitteraar toch even ging kijken op hij of zij in de lijst stond. Dankzij de feedback van veel twitterazi heb ik ook enkele vergeten twitteraars toe kunnen voegen.

Toch zijn de meest gelezen blogpostings niet automatisch de berichten waaronder de meeste discussie is ontstaan. Die lijst ziet er als volgt uit:

Meest besproken blogpostings in 2008:

 1. User Generated Editorial (66 comments)
 2. Twitter Top-40 (40, toevallig!)
 3. Jarig zijn op internet (22)
 4. How To Get Internet Famous Like Julia Allison (20)
 5. Personal Branding, hoe doe je dat? (15)

Voor de volledigheid ook nog even de top-5 van meest gelezen berichten op mijn vorige blog, Nieuwe Media. Aangezien die blog wel gewoon het hele jaar volmaakte (en ook een historie heeft die terugloopt tot december 2006) is het aantal pageviews daar soms nog flink hoger dan op mijn nieuwe blog.

Meest gelezen blogpostings op Nieuwe Media (2008):

 1. Biologisch winkelen bij MarQt (3.197 views)
 2. Dutch Bloggies 2008: de shortlist (1.479)
 3. Primeur: de film van Geert Wilders (1.348)
 4. Blackberry, iPhone of andere smartphone? (1.027)
 5. Koningin Beatrix & Anton Corbijn (987)

Mooie cijfers voor een ‘dode’ blog, en dan heb ik de oude berichten over Web 2.0 (dit jaar 2.046 keer bekeken) en Tania Derveaux (1.310 gluurders) niet eens in de lijst opgenomen. Maar die prima statistieken zullen komend jaar drastisch gaan inzakken, aangezien Nieuwe Media sinds september niet meer wordt ververst.

JeroenMirck.nl gaat in 2009 wel gewoon op volle kracht door. Het afgelopen halfjaar namen ruim 11.000 unieke bezoekers de moeite om mijn weblog te bezoeken, waarvoor dank. Zij brachten circa 30.000 bezoeken en lazen samen zo’n 90.000 pagina’s.

Voor wie het interesseert: 66% van mijn bezoekers gebruikt Windows, 24% bezoekt de site via een Mac. Van de resterende bezoekers weet ik dat 1% werkt met Linux. Firefox is de populairste browser van mijn bezoekers, want 47% komt daarmee bij me binnen. Internet Explorer ‘doet’ 34%, Safari 8%. De rest is het vermelden niet waard.

Hartelijk dank voor het bezoeken en lezen van JeroenMirck.nl. Ik doe het graag en blijf dat ook komend jaar doen. Tot ziens in 2009!

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Terugblik op het blogjaar 2008”

 1. Marije van den Berg Says:

  en een goed nieuwjaar voor jou toegewenst!

 2. JeroenMirck.nl » Terugblik op het blogjaar 2009 Says:

  […] Het blogjaar 2009 op JeroenMirck.nl zit er bijna op. Het eerste volledige jaar, want vorig jaar was nog een ‘gebroken’ blogjaar, dat aanvankelijk begon op Nieuwe Media Weblog. Ten opzichte van 2008 hebben de bezoekersaantallen een enorme sprong gemaakt. Dat is voor een groot deel te danken aan mijn overstap naar de VARA om daar Joop.nl op te zetten, wat veel discussie opriep. Met name de weblogs Geenstijl, BBrussen.nl en HP/De Tijd maakten zich daar erg druk over. Ook mijn nieuwe rol als juryvoorzitter van de Dutch Bloggies trok veel aandacht op allerlei sites, van Dutch Cowboys tot Haags Allerlei. Deze interesse is ook terug te zien in het jaaroverzicht van mijn blogberichten die het meest gelezen zijn en de meeste reacties opriepen. Alle lezers, reaguurders en zij die naar mij linkten: hartelijk dank voor de aandacht en een blogrijk 2010 toegewenst! Zo, en nu de ranglijsten… […]

Leave a Reply