Inburgering in Nederland…

Woensdag publiceerde Het Parool een groot artikel over ingeburgerde buitenlanders die na vele jaren in Nederland ineens per brief door de gemeente Amsterdam werden uitgenodigd voor een ‘kennismakingsgesprek’. Ook mijn Frans-Canadese vriendin Natasha Cloutier ontving zo’n brief. Sterker nog: Het Parool schrijft er nu over omdat ik haar adviseerde een ingezonden brief naar die krant te sturen. Goed dat deze kwestie nu zo prominent wordt aangekaart. “Puur pesten”, zo omschrijft Natasha in Het Parool de brief die ze ontving. “Wanneer houdt deze onzin op?”

Na de brief hing Natasha een halfuur aan de lijn met het inburgeringsbureau Taalwijzer. “Ze sprak slechter Nederlands dan ik. Fuck that shit. Ze vroeg of ik mijn diploma wilde laten zien. Maar dat kan ze waarschijnlijk niet lezen. Mijn diploma van de McGill University in Montreal is helemaal in het Latijn.”

“Ze konden me bellen of googelen. Ik sta bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Dit is paniekvoetbal. Als er niet genoeg inburgeraars zijn, moet de gemeente een boete betalen. Je kunt niet mensen zo behandelen vanwege problemen met bepaalde bevolkingsgroepen. Moet ik straks bij iedere nieuwe wet opnieuw bewijzen dat ik ben ingeburgerd?”

Natasha vindt de brief symbolisch. “In Nederland word je nooit geaccepteerd. Je wordt nooit lid van de club. Het maakt niet uit hoe lang je hier bent. Mijn Marokkaanse en Turkse vrienden zijn het ook zat. Dit is een teken dat je volgens de overheid nooit goed genoeg bent.”

Het complete artikel, waarin ook de Amerikaan John Collins, de Zuid-Afrikaan Tjaart Theron en enkele politici aan het woord komen, stond afgelopen woensdag prominent op de middenpagina’s van Het Parool. Het staat helaas niet op de website van de krant. (Gelukkig is het hier ingescand.)

Tags: , , , , , , ,

12 Responses to “Inburgering in Nederland…”

 1. Nicoletta Says:

  Dit is echt volkomen belachelijk, ik kom dagelijk Nederlandse mensen tegen – zelfs journalisten – die zeer slecht Nederlands schrijven. Denk bijvoorbeeld aan “groter als”, “het kost duur”, “champions” i.p.v. champignons, leggen en kennen i.p.v liggen en kunnen, noem maar op. Om maar te zwijgen over de beruchte d’s en t’s in werkwoorden. Het is wel zo da er mensen zijn, die al meer dan 30 jaar hier wonen (en ik ken er een paar) die nog vreselijk Nederlands spreken en met wie ik af en toe echte communicatieproblemen heb. Ik vrees alleen dat voor deze mensen een cursus weinig zin zou hebben. Ze kunnen waarschijnlijk amper lezen en schrijven in hun eigen taal, laat staan die van iemand anders…

 2. Jeroen Mirck Says:

  DutchNews.nl wrote about the Parool article in English:

  “Amsterdam’s city council’s efforts to make long-time residents from outside the EU get their compulsory integration certificate is angering all sorts of people who consider themselves completely at home, the Parool newspaper says.

  No-one who is supposed to have a certificate is exempt, even a Turkish interpreter who has worked here for 30 years, the paper says.

  Natasha Cloutier, a French Canadian who has her own company and has lived here for almost 10 years, was asked to take her school certificates and work permit along when she went for an ‘intake chat’. ‘The person on the phone spoke worse Dutch than I do’, she tells the paper.

  American John Collins (59) who tried to buy a book about queen Juliana and prince Bernhard and was asked by the shop assistant ‘who are they?.‘ ‘Who needs integrating?’ he asks.

  And there is South-African Tjaart Theron, who studied philosophy, theology and economics in his home country and the Netherlands – all in English. He works as a translator and documentary maker and says the emphasis on compulsory integration, with no exceptions, creates aggression. Theron says he has no intention of taking the course. ‘My residency permit still has 10 years to run,’ he says.”

 3. NU.nl Says:

  Ondertussen blijkt dat de inburgering in Amsterdam van geen kant klopt.

 4. Jeroen Mirck Says:

  De Zuid-Afrikaan uit het artikel heeft van zijn stadsdeel inmiddels een brief ontvangen dat hij een boete van 400 euro riskeert. Het Parool schreef vorige week:

  AMSTERDAM – Een Zuid-Afrikaan die al ruim twintig jaar hier woont, moet vierhonderd euro boete betalen als hij niet verschijnt op een afspraak met een inburgeringsbureau. Wethouder Lodewijk Asscher heeft het betrokken stadsdeel opgeroepen minder ijverig te zijn. Volgens de inburgeringswet moet Tjaart Theron inburgeren, omdat hij geen Nederlands paspoort heeft en geen Nederlandstalige opleiding heeft gevolgd. De man kwam als antiapartheidsactivist naar Nederland en werkte hier onder meer als vertaler Nederlands-Engels.

  Een paar dagen geleden kreeg hij een brief van Taalwijzer Oost-Watergraafsmeer met een ‘ tweede oproep’. Als hij daaraan geen gehoor geeft, kan de gemeente hem een boete van vierhonderd euro opleggen. “Overigens blijft u inburgeringsplichtig, ook als u de boete betaalt”, aldus de brief. Tegen de beslissing is geen beroep mogelijk. Theron: “Dit is een bijna totalitaire situatie, omdat er geen uitweg is. ” De oplossing moet van de politiek komen, aldus de vernederlandste Zuid-Afrikaan.

  Toen Asscher van de kwestie hoorde, heeft hij het stadsdeel gevraagd Therons dossier voorlopig terzijde te leggen. De wethouder heeft niet de bevoegdheid mensen te ontheffen van hun inburgeringsplicht. Hij laat nu wel meer voorbeelden verzamelen van mensen die gedwongen worden in te burgeren, terwijl ze dat traject in de praktijk allang achter de rug hebben. “Dat zullen er tientallen zijn, als het niet meer is,” zegt Asschers woordvoerder. “Dat is verspilling van energie.” Asscher wil minister Eberhard van der Laan van Integratie en de Kamer benaderen met die voorbeelden en een pleidooi voor een aanpassing van de wet.

  Naar aanleiding van dit Parool-artikel zijn inmiddels Kamervragen gesteld door Boris van der Ham van D66. Hij bepleit een vereenvoudigde inburgeringscursus voor mensen als Tjaart en Natasha.

 5. Cristina Says:

  I find it all ridiculous. How come that one goes abroad else without speaking the local language? So if I go to US and dont speak the language what happens? Not sure if I want to ask strangers to read the correspondence from city hall for me for the next 10 years. kakakakakaka

  By other hand side the ones who claim to “civilize” the “uncivilized” ones, should do their job too.

  The Netherlands always prevails a open mind mentality towards foreigners and it should remain like this. However one see the “foreigness” a chance others a risk. The point is how we deal with these differences.

 6. Inburgeringscursus.net Says:

  “I find it all ridiculous. How come that one goes abroad else without speaking the local language?”

  I totally agree. moving to another country without the desire to learn the local language says it all.

 7. Inburgeringscursus.net Says:

  Naar aanleiding van dit Parool-artikel zijn inmiddels Kamervragen gesteld door Boris van der Ham van D66. Hij bepleit een vereenvoudigde inburgeringscursus voor mensen als Tjaart en Natasha.

  Helaas, demissionair kabinet, gaat net als het invoeren van een correctief referendum jaren duren.

 8. Jeroen Mirck Says:

  Amsterdam verplicht migranten die al jaren in Nederland wonen niet langer om een inburgeringscursus te volgen, zo meldden onder meer NU.nl en Het Parool op 10 september. Wethouder Andrée van Es (GroenLinks) vindt dat de inburgertoets onnodig is voor mensen waarbij het ‘evident’ is dat ze al ingeburgerd zijn. Sinds 1 september zijn zij van de inburgeringsplicht ontheven.

  De cursus is volgens een woordvoerder van de wethouder bedoeld voor mensen die net in Nederland zijn aangekomen en de taal nog niet machtig zijn. Als overduidelijk is dat mensen al lang en breed ingeburgerd zijn is het overbodig en soms zelfs beledigend om hen lastig te vallen met een inburgeringsexamen, vindt Van Es. De gemeente gaat hiermee niet in tegen landelijke wetgeving. Die biedt volgens de woordvoerder gemeenten de ruimte om zelf invulling te geven aan de inburgering.

 9. Natasha Says:

  Yay! We win! F** Rita Verdonk! Wooo! :)

 10. Jeroen Mirck Says:

  Natasha Cloutier meldt vandaag dat de gemeente Amsterdam haar vandaag in een brief meldt: “Uit de aan ons bekende gegevens blijkt dat u evident bent ingeburgerd.”
  http://twitpic.com/33klbq

 11. inburgeringscursus Says:

  In een ideale wereld zou dit beleid navolging moeten vinden omdat per 1 april 2011 het inburgerings-examen in het buitenland zo moeilijk is gemaakt: men moet zelfs redelijk Nederlands kunnen lezen! dat verder inburgeren in Nederland weinig meer toevoegd

 12. Natasha Says:

  Ik heb nog steeds gelijk – heerlijk http://www.kennislink.nl/publicaties/integratietoets-resulteert-in-uitsluiting

Leave a Reply