Fritz Behrendt: In Memoriam in cartoons

Politiek cartoonist Fritz Behrendt is op 4 december overleden. Een eerbetoon aan deze wereldberoemde tekenaar, met enkele van zijn cartoons.

De in Berlijn geboren illustrator publiceerde de afgelopen twintig jaar in De Telegraaf. Daarvoor stonden zijn cartoons in Vrij Nederland, het Algemeen Handelsblad en Het Parool. Ook Amerikaanse media als The New York Times, Time Magazine en het Duitse weekblad Der Spiegel drukten zijn cartoons af, die de wereldpolitiek als onderwerp hadden.

Fritz Behrendt werd in 1925 in Berlijn geboren. Het verhaal gaat dat hij elf jaar later, tijdens de opening van de Olympische Spelen in zijn geboortestad, tijdens een parade Adolf Hitler van dichtbij zag. Toen hij thuis kwam maakte hij een karikatuur van Hitler. Dat was zijn eerste politieke tekening. In 1937 moesten zijn ouders vanwege hun joodse afkomst Duitsland verlaten en vertrok het gezin naar Amsterdam.

De Telegraaf heeft vandaag online de laatste cartoon gepubliceerd die Behrendt bij de krant aanleverde. Hij gaat – niet toevallig – over Sinterklaas.

Tags: , , , , , , , , , ,

3 Responses to “Fritz Behrendt: In Memoriam in cartoons”

 1. jan hornberg Says:

  Zat met Frits op de A.B.Davidschool in amsterdam.
  Hij als banketbakkers leerling en ik als kleermakers leerling.Hij ging naar Marten Toonder als tekenaar .Hij vroeg, vraag of je ook mag!
  Ik mocht niet van mijn ouders.

  Frits rust in vrede .Je school makker van heel lang geleden!
  Jan hornberg

 2. Sven Weerman Says:

  Na 10 jaar vriendschap opeens weg.

  Ik ga u missen!

  Sven Weerman

 3. Jeroen Mirck » Eeuwig weekend Says:

  […] Gisteren heb ik mijn debuut gemaakt op Eeuwig Weekend, een groepsblog van enkele goede vrienden. Met mijn In Memoriam van Fritz Behrendt […]

Leave a Reply