De Pers is een kutkrant

“Emerce ligt in coma”, zei iemand me na afloop van het eigen dagcongres Emerce Insight Travel & Tourism waar ik vandaag de hele dag aanwezig was. “Morgen liggen we gewoon op de mat hoor”, antwoord ik lachend, denkend dat het om een grap gaat. “Staat in De Pers“, luidt de toelichting. Toevallig staat er een display van deze gratis krant in de congreslocatie van vandaag, de IJ-toren. Meteen maar even lezen, in de metro. Tsjees, wat een kutartikel vol onwaarheden hebben die journalisten ervan gemaakt…

Laat ik de passages over VNU Media en Emerce even citeren en van correctief commentaar voorzien:

“De ontslagklappen in de media komen verwoestender en onverwachter aan dan ooit. De jacht op gezonde marges, aangevuurd door activistische aandeelhouders, leidden tot abrupte ingrepen. Bij VNU Media, dat sinds twee jaar in handen is van het Engelse investeringsfonds 3i en van vier Nederlandse managers, viel de bijl tien dagen geleden op het it-cluster, waar bladen als Emerce en Computable worden gemaakt.”

Tot zover een mooie schets van een tijdsbeeld, en in principe correct over de gang van zaken, al viel de bijl al dertien dagen geleden, zoals de auteurs Mark Koster en Jojanneke van den Berge als eerste hadden kunnen lezen op Emerce.nl en later ook (via het ANP) in hun eigen krant.

“Ineens was het ook voor de nerd-journalisten afgelopen met de werkzaamheden. Al eerder werden managementtitels Management Team en Sprout meegegeven aan de vuilnisman.”

Afgelopen met werken? Wat een kul. Even de feiten: Emerce wordt verkocht, Computable blijft gewoon onderdeel van VNU Media. Wekelijks rolt Computable nog steeds van de persen. Emerce was ten tijde van de directiemededeling druk bezig met de deadline van het decembernummer en twee externe specials, die in de dagen erna gewoon zijn afgemaakt. Morgen valt dit totale pakketje van ruim 200 pagina’s leesvoer bij de abonnees op de deurmat.

Tot de verkoop (waarover nog niks bekend is) werken we gewoon verder aan het eerste nummer van 2009, alsof er niks aan de hand is. Business as usual. Datzelfde geldt trouwens voor Management Team en Sprout. Let trouwens ook op de term ‘meegegeven aan de vuilnisman’: bijzonder respectloos. Maar goed, Mark Koster staat dan ook bekend als een notoire lul de behanger, die wellicht nog een rekening te vereffenen had met VNU, waar hij ooit als hoofdredacteur van het weinig succesvolle Intermediair Starters vertrok.

“Gijs Vroom, de uitgever van het it-cluster, kon meteen vertrekken, evenals redacteur Ton Wallast, die net vijf dagen in dienst was. De redacteur heeft inmiddels een nieuwe betrekking bij VNU Media, de uitgever zit thuis. ‘Ze hebben het keurig geregeld, maar het blijft een schok. Ik heb nu gelukkig alle tijd om een baan te zoeken’, zegt Vroom blijmoedig. De uitgever, die broedt op een uitkoop van Emerce, wil niets zeggen over de vertrekprocedure, maar merkt wel dat private equity-clubs ‘soms harder ingrijpen’ dan de traditionele uitgever.”

Deze feiten kloppen, al is mij niet bekend dat Wallast inmiddels weer terug is bij VNU Media (ik heb hem meteen even gemaild). Maar dat mag je ook verwachten, want het is de enige passage over VNU waarbij De Pers iemand aan het woord laat. Waarom is VNU eigenlijk niet om een reactie gebeld?

“VNU veranderde van een goedmoedig Limburgs kranten- en blaadjeshuis met een poldermentaliteit in een paar jaar in een agressief Anglo-saksisch informatiehuis waar geen plaats meer was voor laagrenderende publiekstijdschriften.”

Hier vat De Pers een lange historie van ontwikkelingen volledig verkeerd samen, waarbij de suggestie wordt gewekt dat 3i iets te maken had met de verkoop van de publieksbladen aan het Finse Sanoma. Toppunt van de onwetendheid is natuurlijk de opmerking dat het Haarlemse VNU een ‘Limburgs’ bedrijf is. Dream on.

“(Hoe ironisch: op de site van VNU Media stond gisteren nog een nieuwsbericht met de kop ‘Mensen ontslaan is het domste wat je kan doen’)”

Ironie is altijd een gemakzuchtig stijlmiddel, maar vooral wederom erg bitter. Maar dat zal wel bij de ‘leuke’ rubriek van Koster & Jojanneke horen. O ja, ze voorspellen en passant ook nog even dat “de Telegraaf overweegt GeenStijl-oprichter Dominique Weesie aan te stellen als nieuwe chef bij treinkrant Spits. Meteen doen, zeggen wij. Maak daar eens een multi-mediaal oh-la-la-blad van. Hoe meer concurrentie, hoe beter. Oh, en psssst: Bart Brouwers, de huidige Spits-chef, wordt adjunct bij de wakkerste krant van Nederland.”

Wordt vervolgd, maar uiteraard in een andere realiteit dan die van De Pers. Wat een kutkrant.

Tags: , , , , ,

11 Responses to “De Pers is een kutkrant”

 1. Arjen Says:

  Klasse Jeroen!

 2. Kel Says:

  Goede analyse over De Pers! Gelukkig leest bijna niemand dat ding… Lijkt idd wel een persoonlijke aanval van Koster cs. Hij is toch ook diegene die Nieuwe Revu zo ongeveer de nek heeft omgedraaid als hoofdredacteur?

 3. henk Says:

  Nee, scheldpartijen op je eigen website, dáár schiet je iets mee op…

 4. Natasha Says:

  Bitch fight or cock fight? :)

 5. Joop Says:

  He JM-1, hier ff een steunbetuiging van je oud-collega JM-2. Schandalig stukje roddeljournalistiek van de bovenste plank inderdaad in De Pers, goed dat je er inhoudelijk gehakt van maakt.

 6. Michael Minneboo Says:

  Wauw, rake woorden. Overigens zijn de stukjes van Jojanneke en Koster altijd ironisch bedoeld volgens mij. Wat overigens de foute informatie in hun stukje niet goed praat, natuurlijk. Ik zou me er niet zo veel van aantrekken al ik jou was.

 7. Jeroen Mirck Says:

  @Michael: Natuurlijk zie ik wel enige ironie, zeker in de passage over Spits, maar dan is het toch een knullige stijlbreuk om elders in de tekst ineens te proberen journalistiek te bedrijven. Een poging om stilistisch te schrijven is geen excuus om leugens de wereld in te slingeren.

  @Henk: Over ironie gesproken: de mijne ontgaat je blijkbaar. De term ‘kutkrant’ verwijst uiteraard naar een bekend liedje van Joop Visser.

  @Joop, @Kel, @Natasha, @Arjen: Thanks!

 8. Willem Says:

  De Pers begon veelbelovend, maar is van ‘kwaliteitskrant’ afgegleden naar een nietszeggend life-style magazine. Met af en toe een relletje.

  Jammer.

 9. Herman Says:

  Mooi artikel, Jeroen :-) Dankjewel. WE hebben hier niet nog een rioolkrant nodig.

 10. Jeroen Mirck » Terugblik op het blogjaar Says:

  […] Want dat doe je als blogger met de jaarwisseling in zicht: terugblikken op het blogjaar, op de berichten die het meest gelezen werden of de meeste discussie teweeg brachten. And the winner is… […]

 11. Jeroen Mirck » Blog Archive » Too much Twitter? Says:

  […] De recalcitrante journalist Mark Koster (bekend van de rubriek Koster & Jojanneke in Dagblad De Pers) was ingehuurd als Twitter-basher en deed dat vol vuur, maar helaas ook met te weinig deskundigheid. […]

Leave a Reply