Vinoo vindt iedereen een wijnkenner

Zaterdag was ik voor één dag erkend vinoloog. Als bezoeker van het Vinoo Wine Tasting Event was ik namelijk – net als met vriendin C. – geselecteerd om zitting te nemen in de jury van de Vinoo Awards. Samen met erkende wijnkenners als Cuno van ‘t Hoff en Miranda Beems proefden we ruim dertig ingezonden wijnen en kozen zes winnaars. Dat ik als relatieve leek tussen de professionele vinologen mocht aanschuiven, past in de visie van wijncommunity Vinoo: “Everyone’s an expert.” En passant lanceerde de ‘wijnclub’ ook zijn vernieuwde site. Een social network voor de wijnliefhebber, werkt dat?

Laat ik vooropstellen dat ik echt een wijnliefhebber ben. Niet iemand die op feestjes omstandig debiteert over op eikenhout gerijpte omfietswijnen met een goede kleur en een stevige afdronk, maar wel een liefhebber. Wijn beoordeel ik op gevoel: vind ik het lekker, doet het wat met me? Dat blijft immers altijd het uitgangspunt. Het sympathieke van Vinoo vond ik dat deze community zich specifiek richt op de ‘gewone’ wijndrinker. Dus meldde ik me (gratis) aan als lid en kocht een kaartje voor hun evenement van afgelopen zaterdag.

Vinoo Wine Tasting Event 2008 Vinoo Wine Tasting Event 2008

Vriendin C. en ik (foto hierboven, van vóór de jurering trouwens) hadden aangegeven ook graag mee te doen aan de jurymeeting voor de Vinoo Awards. We waren er blijkbaar snel bij, want voor ons allebei was er nog plek.

In een aparte ruimte van de eventlocatie (The Factory, vlakbij station Amsterdam Muiderpoort) dronken en spogen we 33 verschillende wijnen. Rood, wit en rosé, van onder en boven de 8 euro. Het moest allemaal in anderhalf uur, maar je komt redelijk snel in een flow en dan gaat het bijna vanzelf. Het jureren gebeurde blind, dus was het leukste moment telkens de onthulling van de winnaar. “Goh, een witte Portugees!”

Vinoo Wine Tasting Event 2008 Vinoo Wine Tasting Event 2008

Buiten de jurykamer waren ook de bijna duizend bezoekers volop aan het proeven. Een beetje kak / yupperig was het wel allemaal, maar dat hou je met wijnevenementen, vrees ik. Misschien dat het door de crossmediale opzet van Vinoo kwam dat het aantal dertigers opmerkelijk hoog was. Zo voelde ik me er geen buitenbeentje. Bij de lancering van de vernieuwde Vinoo-site deed de presentator ook alle moeite om maar vooral die jongere doelgroep aan te spreken: “Je kunt Vinoo ook raadplegen op je iPhone.” Ja, en?

Ter promotie zet Vinoo trouwens een fictieve vinoloog in, die helemaal uit zijn vel schiet vanwege al die amateur-vinologen. Deze ‘wijnprof’ Wijnand de Wijlen was al eerder fysiek aanwezig bij een event in Tuschinksy, zoals te zien in onderstaand viral-filmpje. Ditmaal was hij via een videoboodschap aanwezig. Kom, laat ik het met hem eens zijn: niet iedereen is vinoloog. Maar wijnliefhebber zijn we wel allemaal.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply