Lezers van dit artikel lazen ook…

“Mensen die dit boek hebben aangeschaft, kochten ook…” Met dit soort aanbevelingen is Amazon al jarenlang een hulpvaardige webwinkel. Hulpvaardiger zelfs dan de boekwinkel om de hoek, die bezuinigt op personeel en soms te onervaren medewerkers achter de kassa heeft staan. “Nee, dat boek ken ik niet.” Zoiets zegt Amazon nooit. Heerlijk. Het was de opmaat van wat nu vrijwel elke webwinkel aanbiedt: aanbevelingssoftware die je vertelt wat je nog meer zou moeten kopen. Ook voor weblogs zijn dit soort recommendations (in marketing en IT is alles in het Engels) ideaal: ze vertellen je wat voor verwante berichten nog meer aansluiten op jouw smaak. Vanaf vandaag experimenteer ik op JeroenMirck.nl met zo’n stukje software, genaamd F»dforward. Ik zal uitleggen hoe het werkt – en hoe JIJ er als lezer iets aan hebt.

Stel, je bent geïnteresseerd in nieuwe media, muziek of strips. Dat zijn onderwerpen waarover ik schrijf, dus er is best kans dat je dan hier terecht komt. Onderaan zo’n bericht staan vanaf vandaag een widget (sorry, weer Engels) met de tekst: “Lezers van dit artikel lazen ook…” Precies wat Amazon in feite ook doet. Dat stukje software heet F»dforward. Het is een uitklapschermpje waarin je andere berichten kunt zien die aansluiten op wat je net gelezen hebt.

F»dforward (lees: Feedforward) is een dienst van start-up Kimengi, die er in de aanloop naar Blog ’08 echt de boer mee opgaat. Wie het toepast op zijn site kan zelfs kaartjes winnen, maar dat hoeft van mij niet (ik ga er toch al heen).Ik pas het toe omdat ik hoop dat het de lezer een extra service biedt.

Hieronder een video waarin iemand van Google uitlegt hoe belangrijk ‘social recommendations’ (ik ontkom echt niet aan dat Engels) zijn voor onze surf- en zelfs leefgedrag. Want wie dit artikel op JeroenMirck.nl las, zou best eens vergelijkbare stukken hebben gelezen bij veel grotere vakblogs als Marketingfacts, Frankwatching of Dutch Cowboys. Feedforward vertelt het je.

Laat me weten wat je ervan vindt. Brengt deze f»d je verder?

Tags: , , , , , , , , ,

6 Responses to “Lezers van dit artikel lazen ook…”

 1. Menno Says:

  Hm, nee, ik vind het niets. Het is het nadeel van veel van dit soort widgets: het is een totaal andere vormgeving en het vloekt met je site. Nu is deze uitklapwidget ook wel heel onoverzichtelijk en lelijk, maar je snapt wat ik bedoel. Ook vind ik de “reclame” of tekst van deze aanbieders storend. Wil zelf bepalen wat er op mijn site te zien is.
  Er moeten vast wel wat plugins zijn die je zelf kunt vormgeven.

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Menno: Daar heb je een punt waar ik ook aan moest denken. Toch vind ik het aardig om deze dienst uit te proberen. Als het niet de toegevoegde waarde heb die ik hoop, kan ik er altijd weer afscheid van nemen. Datzelfde geldt voor de Twitter-, Last.FM- en Flickr-widgets in de zijbalk op de homepage.

 3. Mike's Webs Says:

  Hmmm, het is wel een interessante widget. Ik maak al jaren op mijn eigen blog linkjes aan naar relevante eerdere stukken. Dit zou een stuk handiger zijn en socialer, want je linkt dan ook automatisch naar andere blogs. Hoewel ik zelf bijna nooit gebruik maak van de aanbevelingen van Amazon of andere webwinkels, is het voor blogs wel handig, lijkt me. Vind wel dat de widget aan de stijl van je blog aangepast moet kunnen worden.

 4. Jeroen Mirck Says:

  @Mike: Ik kijk op jouw site geregeld naar de linkjes onder “Mike leest…” om te zien of daar blogpostings tussen zitten die mij ook interessant lijken. Een leuke functionaliteit, waarvan ik me afvroeg of je dat had geautomatiseerd. Niet dus. Hoe vaak werk je dat dan bij? Lijkt me nog best een klus. Zoiets ondervangen door een widget zou niet verkeerd zijn. Al registreert het systeem dan ook blogs die je aanklikt en die eigenlijk helemaal niet bevallen…

 5. Mike's Webs Says:

  @Jeroen: De linkjes onder ‘Mike leest oa’ is een widget dat de rss-feeds gebruikt van de verschillende blogs. Die gaan gelukkig automatisch. De linkjes onder de posts maak ik handmatig en zet ik dus een keer online als ik de post online zet. Daarna werk ik ze niet meer bij.

 6. Menno Says:

  De aanbevelingen onder elke bijdrage op eeuwigweekend.nl worden automatisch aangemaakt door de plugin WordPress Related Posts (http://fairyfish.net/2007/09/12/wordpress-23-related-posts-plugin/). Ze worden aangeroepen op basis van tags. Erg handig dus, altijd relevant en het beste: naarmate het archief zich vult, veranderen de aanbevelingen ook steeds.

Leave a Reply