Wat mis jij op mijn blog?

Als internetjournalist word je geacht om te praktiseren wat je predikt. Actief zijn op zo’n beetje alle sociale netwerken is dus een must, net als het bezitten van de hipste smartphone of het downloaden van de meest obscure software (liefst in zo’n crappy beta-versie). In goed Nederlands: je moet laten zien dat je websavvy bent. Verder is het niet de vraag of je blogt, maar hoe slim je weblog in elkaar steekt. Laat ik op dat laatste vlak maar eens met de billen bloot gaan. Afgelopen weekend heb ik namelijk een aantal extra functionaliteiten aan mijn weblog toegevoegd.

Vooropgesteld: ik pretendeer niet de meest geavanceerde weblog aller tijden te hebben, in tegendeel. Ook zeg ik er maar meteen bij dat ik (of beter gezegd: mijn technische man Branko Collin, dank!) de afgelopen weken vooral aan het functionele aspect van mijn nieuwe blog heb gewerkt. Het webdesign is de volgende stap. Daarom heb ik het nu louter over wat de site kan, niet over hoe hij eruit ziet.

Belangrijk voor elke website is een goede navigatie. Die loopt bij mij via de knoppen in de rechterbalk op de homepage, maar ook via vier buttons in de header bovenaan elke pagina. Je kunt de site op verschillende manieren doorzoeken:

 • Via het reguliere archief
 • Via de aparte rubrieken (rechts op de homepage)
 • Via het overzicht van tags
 • Via het zoekvenster rechtsboven op de homepage

Verder heb ik natuurlijk koppelingen gelegd met enkele andere aanwezigheden op internet: Twitter, Flickr en Last.fm. Alledrie hebben zij een widget in de rechterbalk op de homepage. Zo kun je zien wat ik aan het doen ben, welke foto’s ik maak en naar welke muziek ik luister.

Wie nog meer van me wil weten, kan mijn belangrijkste sociale netwerken vinden op mijn profielpagina. Wie me een bericht wil sturen, kan terecht op de Contact-pagina. En wie me een nieuwe baan wil aanbieden, vindt mijn curriculum vitae uiteraard ook gewoon online. (Nu niet allemaal meteen gaan bellen a.u.b.)

Al die functionaliteiten zijn heel erg, eh, functioneel. Geen al te fancy toeters en bellen, want naar mijn bescheiden mening moet een website of -log vooral gewoon zijn werk doen. Maar misschien zie ik wel prachtige tools over het hoofd. Wat mis jij op mijn blog?

De tijdelijke header, met de vier genoemde navigatiebuttons.

Tags: , , , , , , , , ,

14 Responses to “Wat mis jij op mijn blog?”

 1. Mathys Says:

  Moby integratie van al je mobiele avonturen!
  Is zo te realiseren via Moby2Wordpress… in 2 min ben je klaar!

  :)

 2. Ramon Eijkemans Says:

  SEO :)

 3. Ramon Eijkemans Says:

  Ow, en teveel tags. Misschien kun je beter categorieën gebruiken. Die hebben grotendeels dezelfde functionaliteit in wordpress, met als added bonus dat je per categoriepagina meer teksten toe kunt voegen, meer meta-data, etc.

 4. Rose Says:

  Inderdaad, SEO (maar daar ben ik zelf ook geen kei in). Verder ben ik minder van de techniek en meer van de layout, dus tegen de tijd dat je daar commentaar op wilt barst ik los ;)

 5. Ramon Eijkemans Says:

  ow, en nofollow je footer links naar wordpress.org; daar is Google een beetje paranoïde over

 6. Sint Says:

  Ik zie dat je op je homepage ook een blokje met Google Adsense hebt staan. Deze zou ik juist op je artikelpagina’s plaatsen. Je homepage wordt vooral bezocht door vaste bezoekers, terwijl dit soort relevante tekstadvertenties in de praktijk juist veel worden gebruikt door nieuwe bezoekers die gericht op zoek zijn naar specifieke informatie.

 7. Ramon Eijkemans Says:

  Waarom heb je eigenlijk Adsense? Voor de ‘inkomsten’?

 8. Ramon Eijkemans Says:

  (overigens, op monlog verdien ik maandelijks 25 euro, dat is genoeg om de hosting te betalen)

 9. Jeroen Mirck Says:

  @Ramon: Dank voor de SEO-tips! daar kom ik bij je op terug.

  @Sint, @Mathys: Handige tips, daar ga ik even over nadenken.

  @Rose: Over het design ga ik nog bloggen. Dan graag je feedback!

 10. Rutger Says:

  Trouwens, voor SEO gebeuren is er een hele handige WordPress Plugin die dat allemaal voor je regelt als je een formuliertje invult. ;-)

 11. woordenaar Says:

  Misschien nog zo’n subscribe to comments plugin? Houdt je discussies levendig.
  http://wordpress.org/extend/plugins/subscribe-to-comments/

 12. karin r. Says:

  overzicht. belangrijk.

 13. Edwin Says:

  Ik mis niet zozeer iets maar ben geen liefhebber van de ‘lees-verder optie’. Je ziet het steeds vaker.
  Voor het overzicht op de homepage is het wel aardig misschien maar voor de lezer is elke klik minder meegenomen.

  Je biedt gelukkig wel volledige feeds. Ik zal er dus verder geen last van hebben…

  Voor de rest: mooi en overzichtelijk!

 14. Jeroen Mirck » Blog Archive » Nieuw visitekaartje Says:

  […] Niet onbelangrijk, want een header is in feite je visitekaartje als blogger. Voorheen vloog er een meeuw door het beeld, in een helblauwe Californische lucht. Die meeuw heb ik losgelaten, hij mag weer […]

Leave a Reply