Naakte ambtenaren

“If you came here expecting to see a couple of middle-aged white guys talking in the nude, you’ve come to the wrong blog.” Zo ongeveer begint Naked Conversations, het boek van Robert Scoble en Shel Israel over corporate blogging. Ik had het vanmorgen bewust in mijn tas gestopt op weg naar de Open Koffie van overheidsnetwerk Ambtenaar 2.0. Daar hield ik een korte presentatie over de kansen die Web 2.0 aan overheden biedt om directer met burgers te converseren. In de trein terug bedacht ik mijn eigen term hiervoor: de naakte ambtenaar.

Voor wie geen idee heeft over welk overheidsnetwerk ik het heb, eerst even de feiten. “Ambtenaar 2.0 is een groeiend netwerk van mensen die een bijdrage willen leveren aan het verbeteren van de overheid met de mogelijkheden van web 2.0”, schrijft initiator Davied van Berlo (Ministerie van LNV) op een speciaal opgerichte Ning-groep. “Ambtenaar 2.0 biedt een open platform om meningen, ideeën en voorbeelden uit te wisselen.”

Zo’n open platform was de bijeenkomst waar ik vanmorgen was: eens per twee weken is er op maandagmorgen (om 9 uur, au!) een koffiesessie van een uur waar een wisselend gezelschap betrokken ambtenaren ervaringen uitwisselen, bij voorkeur met een spreker. De meeste aanwezigen lijken het credo van Ambtenaar 2.0 te onderschrijven:

“Een sterkere interactie tussen overheid en samenleving vraagt een andere rol en houding van de ambtenaar en een andere wijze van aansturing door het management. Het gebruik van web 2.0-instrumenten maakt samenwerking in horizontale netwerken en over organisatiegrenzen heen gemakkelijker.”

Zelf gebruikte ik Naked Conversations als basis van mijn betoog, aangezien ik denk dat de externe communicatie met de burger bij uitstek via weblogs zou kunnen plaatsvinden. De nadelen van wiki’s kennen we immers maar al te goed sinds het wiki-fiasco van Rita Verdonk (Trots op Nederland). Sociale netwerken zijn ook prima bruikbaar, maar in eerste instantie vooral voor de interne communicatie.

Ik had het over de voor- en nadelen van zichtbaarheid (zichtbare inspanningen versus makkelijke prooi voor kritiek) en over je kwetsbaar durven opstellen. Als Ambtenaar 2.0 moet je een dikke huid hebben om de soms uiterst ongenuanceerde kritiek van participerende burgers te verdragen. Anonieme reacties kwamen ter sprake, waarbij iemand aangaf dat burgers registratie soms niet pikken vanwege het schenden van hun privacy.

Web 2.0 implementeren bij de overheid is een uitdaging met ‘rubberen plafonds’ richting het middelmanagement, zoals de aanwezige Sebastiaan ter Burg het noemde. Voldoende stof om over door te praten met deze naakte ambtenaren.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 Responses to “Naakte ambtenaren”

 1. Naakte ambtenaren, bij de Open Koffie | Ambtenaar 2.0 Says:

  […] Zoals gezegd ging de bijeenkomst (en de discussie die eruit voort kwam) o.a. over bloggen, dus heeft Jeroen achteraf ook een blog geschreven over zijn aanwezigheid bij de Open Koffie, met als titel: Naakte ambtenaren! […]

 2. Mike's Webs Says:

  Ik ken ook de term “raamambtenaren”, als je die in je hoofd combineert met jouw “naakte ambtenaren” ontstaat er een verontrustend plaatje… :)

  Maar even zonder gekheid: openheid van de overheid, meer contact met de burger.. bla,bla,bla. Ik geloof niet dat er vanuit de overheid geluisterd wordt naar de burger. Den Haag gedraagt zich al jaren asociaal naar het volk toe en alle ‘inspraak ten spijt’ zie je dat daar weinig verandering in komt. Dat is wat mij betreft de naakte waarheid.

 3. Firewall Says:

  Wel beste ambtenaren test maar of u dit van uw overheid mag lezen:

  (niet op klikken als u niet de veiligheidsgordel eerst aantrekt, u bent gewaarschuwd).

  http://www.nujij.nl
  http://www.judicial-inc.biz
  http://www.iamthewitness.com
  http://www.erichufschmid.net

  etc etc

 4. Davied Says:

  @mike’s web
  Moeten we ophouden met proberen dus?

 5. Jeroen Mirck Says:

  @Mike: Ik denk dat ik me achter Davied schaar als ik zeg dat het negatieve beeld van de overheid (en talloze slechte ervaringen van burgers) nog geen reden zijn om openheid al bij voorbaat als optie uit te sluiten. Daarmee is niet gezegd dat het eenvoudig zal zijn om echte openheid te realiseren, allerminst. Tegelijk kan de overheid echter niet stilstaan waar de samenleving langzaamaan verandert en moderner wordt. Politiek Den Haag zal daar vast geen voorloper in worden, maar ook een volger of ‘laggard’ verandert mee. Ben benieuwd wanneer we de eerste serieuze tekenen kunnen gaan zien. Openheid is een lange weg vol kuilen.

 6. Mike's Webs Says:

  @Davied en Jeroen: Ik geloof niet dat er ooit echt sprake zal zijn van openheid naar de burger toe. Schijn openheid wellicht. Vorig jaar toerde men 100 dagen door het land als show om met de burgers te praten… Ik geloof niet dat dit iets concreets heeft opgeleverd. Of een referendum over een Europese Grondwet die door de burgers wordt afgewezen, maar er uiteindelijk toch doorkomt met enige wijzigingen waarover het volk dan niet geraadpleegd wordt.

  Mijn vertrouwen in het ambtenarenapparaat is, zoals je wel kunt merken, ver te zoeken.

 7. Reuben Maduro Says:

  Wat de naakte waarheid van Mike betreft. De eerste stappen in een transitieproces zijn gezet. Zo doen ministeries aan internetconsultaties voor nieuwe wetgeving. Burgers worden op die manier uitgenodigd om in een veel eerder stadium mee te denken over voorstellen.

  Als je in het analoge tijdperk al niet in contact stond met burgers, boeren en buitenlui ga je dat ook niet automatisch op een 1.0 en laat staan 2.0-manier doen. Om de mening van consumenten direct te kunnen peilen bij het ontwikkelen van nieuw beleid heeft LNV enige tijd terug een Consumentenplatform opgericht. Zo praat het Consumentenplatform morgen over verduurzaming van de consumptie en productie van dierlijke eiwitten.
  Zie het openbaar beleidsdossier op: http://tinyurl.com/5z3zyk

  @Jeroen: De eerste tekenen zijn er al. Toegewezen Wob-verzoeken staan online. Serieus is ook de jaarlijkse publicatie van de database van de miljarden aan EU-subidie. Volgende week dinsdag zichtbaarder in de begroting 2009. En de recente discussie over ons landschap heeft 1774 bijdragen van betrokken burgers opgeleverd.
  Zie http://landschap.minlnv.unitedknowledge.nl/landschap
  Weliswaar nog geen 2.0 maar daar werkt het ministerie van het Goede Leven hard aan. Hmmm, wie weet mogen burgers straks ook hun horeca-ervaringen ook kwijt op een overheidssite. Als er sprake blijkt van “nieuwe kleren van de keizer”, zal het in het (online-)raam zichtbaar zijn… ;-)

 8. Jeroen Mirck » Terugblik op het blogjaar Says:

  […] Want dat doe je als blogger met de jaarwisseling in zicht: terugblikken op het blogjaar, op de berichten die het meest gelezen werden of de meeste discussie teweeg brachten. And the winner is… […]

 9. Jeroen Mirck » Blog Archive » Relatiemedia zijn niet crossmediaal genoeg Says:

  […] Over dit onderwerp hield ik ook al eens een presentatie in het kader van het overheidsproject Ambtenaar 2.0. Zelf gebruikte ik toen het boek Naked Conversations van Scoble en Israel als basis van mijn betoog […]

Leave a Reply