Madonna is 50 jaar

“Nog één nachtje slapen en dan wordt ze 50. Madonna. Zangeres/ performer/ entertainer. Stijlheilige. Trendsetter, trendvolger, vrouw die trends kaapt en naar haar hand zet. Ster. Megaster. Queen of Pop.” Nee, deze opening komt niet van een celeb-fanblog, maar uit het hoofdredactioneel commentaar van NRC.next. Madonna is namelijk veel meer dan een popzangeres. Toch is een dagbladcommentaar wat veel eer – zeker als het naar gebakken lucht ruikt. Nee, dan toch liever the real thing: de vijf belangrijkste videoclips die Madonna Louise Veronica Ciccone Ritchie in haar 25-jarige carrière maakte. Get into the groove!

5. Holiday (1983)
Debuutsingle van Madonna’s eerste album. Het dansje in de video is heerlijk onbeholpen, het opgespoten kapsel volstrekt achterhaald – maar wereldwijd kan iedereen dit nummer nog altijd meezingen. Over zingen gesproken: dat kan Madonna nog steeds niet. Terwijl ze toch echt als achtergrondzangeres is begonnen…

4. Music (2000)
Misschien wel La Ciccone’s lekkerste danskraker. NRC’s Hester Carvalho schreef vandaag: “Dansliedjes zijn altijd Madonna’s forte geweest, maar inmiddels lijkt dance haar raison d’etre.” Dit nummer begint zelfs met een boodschap aan Mr. DJ: “Turn the record on. I wanna dance with my baby.” Met een coole bijrol van de Britse komiek Ali G.

3. Material Girl (1985)
Vrolijk en naief klinkt deze suikerspinhit, maar ondertussen kaart Madonna wel het schaamteloze materialisme van onze tijd aan. Haar metamorfose tot Marilyn Monroe in deze videoclip is ook een voorbode voor haar kameleongedrag in latere jaren.

2. Justify My Love (1990)
Madonna’s meest omstreden videoclip gaat over de geneugten van kinky seks met vreemden in een hotel. Muzikaal was deze nieuwe track van haar verzamelaar The Immaculate Collection een trendbreuk met haar eerdere werk: zwoel gesproken teksten op een donkere beat, die componist Lenny Kravitz leende van rapgroep Public Enemy. Madonna op zoek naar nieuwe taboes.

1. Like A Prayer (1989)
Waarom dit nummer bovenaan? Omdat ‘Like A Prayer’ zoveel tegelijk is. Niet alleen is het een veelzijdig nummer waarin Madonna zelfs een gospelkoor optrommelt, maar ook is het haar eerste echte frontale aanval met de Katholieke kerk. Ze zoent expliciet met een zwarte gekruisigde Jezus, oei! En de bh-bandjes boven haar sexy jurk? Die zie je de laatste jaren terug in de trendy lingerie van Marlies Dekkers. Madonna was altijd al trendsettend. En sexy. En mooi. Laten we een schietgebedje doen dat ze nog lang doorgaat en ons blijft verrassen.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

4 Responses to “Madonna is 50 jaar”

 1. Mike's Webs Says:

  Interessant rijtje clips. Ik vind zelf Live to tell een erg mooi nummer. En die clip van Frozen was ook erg mooi. Sindsdien weet Madonna me niet meer zo te boeien. Mijn voorkeur gaat sowieso uit naar jaren tachtig Madonna. Het huidige werk is niet mijn smaak en te veel dans georienteerd.

 2. Jo Says:

  Leuke rij clips van een topwijffie!

 3. Melva Slider Says:

  Madonna is one of the top celebrities in history.
  I really hope she keeps on releasing albums.

 4. Nadene Says:

  I am a woman who was grown up with Madonna.
  The good and the bad of her I have loved it all.

Leave a Reply