Het nut van Twitter

Twitter is een fanatieke hobby van een kleine groep diehards, die er toevallig ook veel over bloggen. Ergo: zo wordt een hype geboren. De ene hype is echter de andere niet. Toen bekend werd dat Second Life slechts 17.130 actieve Nederlandse gebruikers telde, was die door marketeers veelvuldig ingezette virtuele wereld prompt dead meat. Over microblogsysteem Twitter schrijven de media nog steeds alleraardigst. Terwijl het aantal Nederlandse gebruikers daar natuurlijk minimaal is: in april repte Twitter Facts (geen parodie!) over 541 twitteraars uit ons kikkerlandje, inmiddels schommelen de schattingen tussen duizend en tweeduizend tweetposters. De hobby van de happy techy few dus. Vooral IT’ers, marketeers en (nieuwe-) mediamensen lijken zich aan het twitteren te wijden. Wat doen zij eigenlijk op Twitter, en wat hebben ze eraan? Voor Adfoblog voerde ik een debat met enkele hoofdrolspelers, uiteraard op Twitter zelf.

Voor wie het nog steeds niet helemaal kan volgen: Twitter.com is een website waar je via een eigen profiel korte berichtjes kunt bloggen/chatten, die te lezen zijn door iedereen die zich als follower (vroeger noemde Twitter dat ‘friend’, maar dat vindt de organisatie inmiddels een inflatoir begrip) aan je verbindt. Wie inlogt krijgt in een scherm alle berichten (‘tweets’) van zijn zelf aangemaakte ‘vriendjes’ overzichtelijk onder elkaar te zien. Je kunt losse opmerkingen plaatsen (basisvraag van Twitter: ‘What are we doing?’), maar ook linkjes dumpen en op elkaar reageren. Een kruising van microbloggen en chatten dus.

Maar wat is precies de essentie van de geposte bijdragen? Lang niet alle tweets zijn signaleringen van waar je bent of wat je doet. Er is veel fun in de berichten te vinden, maar ook veel informatie-uitwisseling. Zou dat laatste de reden zijn dat zoveel vakspecialisten er dagelijk tientallen berichten plaatsen, of is het de lol van het samenzijn (en daarmee dus ook vooral een gezellige afleiding van het serieuze werk)?

Al die vragen speelden vanmorgen door mijn hoofd, dus vroeg ik het maar gewoon hardop op Twitter zelf. Aan mijn Twittervrienden dus, waaronder ook bekende veelposters als Erwin Blom (VPRO) en Marco Derksen (Upstream, Marketingfacts). Wat vinden de twitteraars van het nut van Twitter?

Jeroen Mirck: “Vraagje: hoe serieus moet twitteren eigenlijk zijn? Het is een combi van info en fun. Waar ligt de balans?”

Erwin Blom: “Geen regels! Soms gaat het over een meter bier, soms over dementie, soms over jaren 80 hits, soms over de toekomst van internet.”

Marco Derksen: “Er is geen land waar Twitter wordt gebruikt zoals wij dat doen! Vandaar ook al die mafkezen in de top-100 meest actieve twitteraars naast al die twitterbots. Nederlandse mafkezen, bedoel ik dan…”

Gerben Bouwhuis: “Er staan daar maar twee mafkezen hoor!”

Marco Derksen: “Twee maar? Ik dacht dat het inmiddels vol stond met Nederlandse twitteraars.”

Erwin Blom: “Soms vertel ik, soms vraag ik, soms antwoord ik, soms lees ik. Van blog tot chat tot aanwezigheidsmelder. Twitter is informatie, vermaak en contact ineen.”

Marco Derksen: “Precies! en soms zeg je wat en reageert er niemand en weet je dat je uit je nek zit te kletsen. Twitter is heel helder! ;-)”

Caroline Korsten: “Voor mij een beetje van allebei… beetje serieus, maar ook genoeg fun erbij. Als het alleen fun zou zijn, kun je net zo goed gaan chatten…”

Jeroen Mirck: “Puur voor fun lijkt me inderdaad niet zo zinvol, maar moet info de boventoon voeren?”

Caroline Korsten: “Als je het mij vraagt 60% info, 40% fun…. Maar ik zie hier ook regelmatig info voorbij komen waar ik niks van begrijp. Mij te technisch… Aan de andere kant lees ik hier ook heel veel hele interessante dingen die mij weer aan het denken/doen zetten.”

Jeroen Mirck: “Zijn Nederlanders inderdaad zo uitzonderlijk in het actief twitteren?”

John Kivit: “Ja, Nederland is meer actief op Twitter. We gebruiken het meer als chatbox en minder als microblog. Maar dan wel een many-to-many chatbox.”

Vincent Everts: “Ik zit aan de telefoon met Bart van Elsevier, uitleggen wat Twitter is.”

Caroline Korsten: “Dat valt vast niet mee. Ik krijg het tenminste nooit goed uitgelegd. Krijg dan altijd de vraag of het zoiets is als MSN…”

Jeroen Mirck: “Waarom gebruiken wij het zo anders? Gebruiken we Twitter misschien verkeerd? Chatten kun je immers ook op MSN…”

Erwin Blom: “Het is geen chatten. Het is soms chatten, soms microbloggen, soms melden waar je bent en wat je doet. Daarbij chat ik met mensen die ik al ken en heb ik door Twitter heel veel mensen leren kennen.”

Kortom: Twitter wordt in Nederland anders toegepast dan in de rest van de wereld. Wij voeren veel meer een dialoog (vergelijkbaar met chatten) dan bijvoorbeeld de Amerikanen. Het verschil met chat is echter dat je veel makkelijker met totale onbekenden in gesprek raakt. Als iemand anders op een eigen vriend reageert, kan ik die vriend direct toevoegen aan mijn ‘To Follow’-lijstje en lees ik gewoon mee wat hij schrijft. Bij MSN en consorten gebeurt dat veel meer achter gesloten deuren. Het zorgt ervoor dat je je netwerk razendsnel kunt uitbreiden, net als bij social networks als Hyves, Facebook en LinkedIn. Daarbij komt dat er op Twitter veel makkelijker een uitwisseling van ervaring tot stand komt. Communiceren is het doel, terwijl het bij andere netwerken toch vooral om vriendjes sparen gaat.

Allemaal prachtig, maar waarom slaat Twitter dan toch niet aan? Immers: met zijn pakweg tweeduizend Nederlandse gebruikers is het netwerk vooralsnog te futiel om werkelijk grote groepen mensen in beweging te brengen. Komt dat nog of is Twitter inderdaad die hype waar ik het in mijn aanhef over had?

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 14 augustus 2007 op Adfoblog. Handige do’s en don’ts voor Twitter vind je hier.

Tags: , , , , , ,

7 Responses to “Het nut van Twitter”

  1. Jeroen Mirck » Twitter Top-40 Says:

    […] Wie zijn de meest actieve gebruikers van Twitter in Nederland? Die vraag beantwoordde ik bijna een jaar geleden door de Twitter Top-30 te lanceren. […]

  2. Jeroen Mirck » Goede start, Twitter op Radio 1 Says:

    […] Nadat 2009 vlammend van start was gegaan vannacht, trap ik het nieuwe jaar vanavond af met een optreden op Radio 1. In het programma BNN Today praat ik over de Twitter Top-40 die ik vorige week publiceerde. Het gesprek zal ongetwijfeld gaan over wat Twitter nu eigenlijk precies is en of de door mij gerangschikte toptwitteraars echt niks beters te doen hebben. […]

  3. Jeroen Mirck » Blog Archive » Do you Poken? Yes, we can Says:

    […] over Second Life, maar daar hoor je al anderhalf jaar weinig meer over. Vanaf 2007 ging het ineens over Twitter, en daar lullen we nog steeds over – zonder dat de massa het werkelijk lijkt te willen omarmen. […]

  4. Alexander Says:

    Leuk post. Duidelijk en overzichtelijk… vooral met deze Twitter-post http://www.jeroenmirck.nl/how-to-twitter/ heb je me denk ik overgehaald. Saluut!

  5. JeroenMirck.nl » Blog-art: weblogs worden professioneler Says:

    […] Blogs zijn er steeds meer voor de achtergronden, Twitter voor de snelle signalering. Ook is Twitter veel intereractiever, omdat ook dat daar veel sneller gaat. Logisch dus dat menigeen minder blogt, want sommige taken zijn verschoven naar het twitteren. Toch denk ik dat de opkomst van Twitter juist een zegen is voor de blogosfeer. In de eerste plaats omdat het je beter doet nadenken wat je nou eigenlijk op een weblog wilt vertellen. Daardoor draagt Twitter bij aan de kwaliteitsverhoging van blogs. Daarnaast is Twitter een heel belangrijke doorverwijzer. Na Google haal ik het meeste bezoek naar mijn blog via mijn tweets (en de retweets van anderen). Een ongelooflijk krachtig medium. […]

  6. JeroenMirck.nl » Twitteren of ontvrienden? Says:

    […] Zelf ben ik de laatste tijd een beetje aan het ‘untwitteren’ geslagen: ik plaats beduidend minder tweets dan vroeger, simpelweg omdat ik het te druk heb en veel al eens heb gezegd. Het nieuwe is er een beetje af, maar de functie van Twitter blijft ook bij selectiever gebruik overeind als een huis. Ik ben dus allerminst twittermoe. Laat dat in vredesnaam niet het woord van 2010 worden. […]

  7. Twitter Trackbacks Says:

    Tweets about this link: @Bontrop: @benhoogendam En als we ‘t er dan toch over hebben: http://www.jeroenmirck.nl/how-to-twitter/ @ http://bit.ly/92ZL8c (via @JeroenMirck)

Leave a Reply