Black Francis (Pixies) zingt voor Herman Brood

Popmuzikanten moeten nieuwe wegen bedenken om hun muziek aan de man te brengen. Prince en Radiohead experimenteren met het online verkopen annex gratis weggeven van hun muziek, terwijl andere bands zoeken naar viraal succes (zoals OK Go met hun dansvideo). En wat doet Pixies-voorman Black Francis?

Die geeft in plaats van toegiften (encores) zogenaamde ‘precores’: korte akoestische middagconcertjes op speciale plekken. Aangezien zijn nieuwe cd Bluefinger is geïnspireerd door Herman Brood, trad hij vanmiddag op bij diens graf op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied. Ik ging zelf kijken en schoot bovenstaande video.

Hoewel Black Francis (ook wel bekend als Frank Black) tijdens zijn korte optreden van vier nummers, waaronder de Pixies-klassieker ‘Where Is My Mind?’, zeker de indruk wekte speciaal ter ere van Herman Brood naar Zorgvlied te zijn gekomen, zit er toch ook een doordachte marketingstrategie achter dit concept. Tik maar eens “Black Francis precore” in bij YouTube en die specifieke zoekterm geeft direct 44 verwijzingen. Inderdaad, naar eerdere precores in steden als Manchester, Oxford, Dublin, Glasgow, Portsmouth, Berlijn, Lausanne en Kopenhagen.

Zelf legde Black Francis het een maand tevoren alvast heel helder uit in een (inmiddels verdwenen) YouTube-video. Kortom: een slim marketingconcept dat fans stimuleert om viraal aandacht te besteden aan de tournee van hun idool. En het levert boeiende user-generated content op…

Jeroen Mirck, mediajournalist, schreef deze blogpost oorspronkelijk voor Nieuwe Media, 27 februari 2008.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 Responses to “Black Francis (Pixies) zingt voor Herman Brood”

 1. Jeroen Mirck Says:

  R.E.M. en de beperkingen van Web 2.0…

  Het Westerpark in Amsterdam is deze week een concertterrein. Op woensdag 2 juli gaf R.E.M. een spetterend optreden. Vooral de snelle nummers van het nieuwe album Accelerate klonken verpletterend. Aangezien de rockband uit Georgia heel erg Web 2.0 is, …

 2. Fabio Says:

  Jeem, een jeugdheld. Tof dat je erbij was. En een prima idee als meer artiesten dit doen! Ik ga er in ieder geval op letten.

 3. Jeroen Mirck » Blog Archive » Een gelukkig 2009! Says:

  […] was een muzikaal jaar. R.E.M. zag ik voor het eerst live, terwijl ik ook aanwezig was bij een verrassingsoptreden van Pixies-voorman Black Francis bij het graf van Herman Brood. Maar bovenal was dit het jaar van […]

 4. 24 Oranges » Frank Black comes with Brood rock opera Says:

  […] Frank Black, singer of American band The Pixies, is planning to play in a rock opera based on the life of Dutch artist and singer, Herman Brood, according to Ivo de Lange, an art dealer and friend of Brood’s. The opera is set to premiere in Houston, Texas, on 18 November and the Americans involved spent last weekend in Zwolle, Brood’s birth town, to learn all about the man.
  Frank Black’s album Bluefinger of 2007 was entirely dedicated to Herman Brood, with a cover of Brood’s song ‘You Can’t Break a Heart and Have It’. I remember the evening news back in 2001 when they had announced that Brood committed suicide by jumping from the roof of the Amsterdam Hilton Hotel. He was 54. Here’s a film a friend of mine (more in Dutch) had the chance to shoot of Frank Black playing at Brood’s grave at the Zorgvlied graveyard in Amsterdam, singing a song about Brood for the occasion. […]

 5. Herman Brood, 10 jaar dood Says:

  […] Maandag stonden velen stil bij Broods tiende sterfdag. Het mooiste eerbetoon aan Herman Brood dat ik ooit meemaakte, stamt alweer uit februari 2008. Pixies-voorman Frank Black was in Nederland voor een paar concerten en verzorgde als ‘precore’ een mini-optreden bij het graf van Brood op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied. Tienduizenden bekeken inmiddels m’n filmpje ervan op YouTube, met een Black Francis in topvorm. Hoe goed ik de Pixies ook vind, Black is geen Brood. Die opende zijn ziel en hoopte dat we hem zouden missen ‘when I do my suicide for you’. Zeker Herman, we missen je. […]

Leave a Reply